ISPLATI LI SE LETJETI IZ MOSTARA Iz Dubrovnika za Rim leti se trostruko jeftinije, linija prema Munchenu ima potencijala

zracna luka mostar
Mostar airport facebook

Zračna luka Mostar potpisivanjem dvaju ugovora, liniji Mostar-Zagreb dodala je i Beograd, kao i četiri međunarodna leta preko kompanije Sky Alps.

Od proljeća 2024. iz Mostara će se tako letjeti za Zagreb, Beograd, Rim, Veronu, Munchen i Bari.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čitatelje portala Hercegovina.info pitamo, hoćete li letjeti novim linijama Zračne luke Mostar?

Popunjenost linije prema Zagrebu oko 35 posto

Linija sa Zagrebom snažno je subvencionirana, ali je prema pisanju Zammaero portala njezina popunjenost između 35 i 40 posto. 

Ostale linije kreću tek od travnja 2024. pa je nezahvalno davati procjene o popunjenosti.

Ono što se može napraviti je analiza cijena karata i isplativnosti leta iz Mostara u odnosu na konkurentske zračne luke.

Do Beograda i natrag za 104 eura

Cijena leta Mostar-Beograd tako će biti 56 eura u jednom smjeru, a povratna 104 eura. Budući da je stanovnicima koji gravitiraju mostarskoj zračnoj luci jedina alternativa autobus ili prijevoz vlastitim vozilom, linija bi čak mogla i zaživjeti, najviše zbog korisnika koji obavljaju ili šire poslovanje u glavnom gradu Srbije i obratno. Za 104 eura koliko košta povratna karta, možete napuniti tank za gorivo u automobilu i pokriti troškove cestarina, ali vrijeme od cca 7 sati vožnje u jednom smjeru nemoguće je nadoknaditi.

Linija za Rim ima tešku konkurenciju u Ryanairu iz Dubrovnika

Što se tiče cijena karata Sky Alps, poznato je da će se iz Mostara za Rim letjeti za 89 eura u jednom smjeru, a za povratnu kartu putnik će morati izdvojiti čak 178 eura.

Ova cijena posebno je problematična kada se usporedi sa konkurencijom u vidu jeftinih prijevoznika Ryanair i Vueling koji operiraju sa splitske i dubrovačke zračne luke. Za usporedbu koristili smo stranicu Skyscanner a svi letovi su odabrani na isti datum.

Tako smo kao ogledni primjer za usporedbu odabrali datum 16. svibnja kao datum polaznog, te 19. svibnja kao datum povratnog leta.

Iz Mostara će jedan odrasli putnik platiti povratni let spomenutih 178 eura.

zracna luka mostar

Istodobno, iz Dubrovnika na isti datum prema Rimu možete letjeti za 30,76 eura, dok će vas povratni let koštati 35,56 eura. Sve skupa, 66,32 eura. Dakle ušteda je ogromnih 111 eura od kojih ćete dio doduše morati potrošiti na prijevoz do Dubrovnika, odnosno tamošnje zračne luke i natrag. Svejedno, računica za dvije osobe, koje bi letjele iz Mostara i karte platile  356 eura, u odnosu na 132 eura iz Dubrovnika zaista teško može biti atraktivna ili opravdana.

zracna luka mostar

Na isti dan iz Splita španjolskom low cost kompanijom Vueling može se u Rim stići za 101, 29 eura, s tim da je povratni let opet Ryanairom. Letom iz Splita putnik u odnosu na Mostar štedi 77 eura, a dva putnika u džepu ostavljaju 154 eura.

zracna luka mostar

Linija Munchen-Mostar ima potencijala

Kod leta za Munchen ipak je nešto drugačije. 

Iz Zagreba se za prijestolnicu Bavarske tako 16. svibnja leti za oko 170 eura. Iz Mostara će povratna karta koštati oko 257 eura, odnosno 129 eura za jedan smjer.

zracna luka mostar

Konkurencija je na ovoj liniji i Zračna luka Sarajevo, iz koje do Munchena možete, uz presjedanje u Beču letjeti za 180 eura kompanijom Austrian airlines.

zracna luka mostar

Iz Splita na isti dan uz malo duže putovanje do Munchena i natrag stignete za 203 eura. Iz Dubrovnika je povratna za ovaj grad na isti datum 258 eura, tako da bi se letovi iz Mostara prema Munchenu mogli isplatiti Zračnoj luci Mostar i kompaniji Sky Alps, odnosno putnicima koji lete iz Mostara.

Za letove prema Bariju cijene karata još nisu poznate, dok će se za Veronu iz Mostara letjeti za 79 eura u jednom smjeru.

Inače, u prosincu 2023. kroz mostarsku zračnu luku prošlo je 1022 putnika.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.