Iskorištena četvrtina od teoretskih kapaciteta

... iznosi visokih 99,256 GWh/godišnje što smješta BiH na 8. mjesto u Europi. U BiH trenutačno je instaliran hidrokapacitet od 2054 MW, a koncentriran je na 8 riječnih baza, ukupne dužine 9012 km, piše Večernji list.

Značajni potencijali

Teoretski potencijal Bosne i Hercegovine u hidroelektričnoj energiji iznosi 8000 MW, dok trenutačno instalirani kapacitet iznosi 2052 MW, dakle tek četvrtinu od teoretskih kapaciteta, ili trećina od ekonomsko isplativih potencijala, koji iznose 5899 MW. Tako velika količina hidropotencijala ostaje neiskorištena.

U BiH postoji značajan broj prilika za potencijalne investitore, i većinom se odnose na infrastrukturne projekte na Drini, Neretvi, Bosni, Uni, Trebišnjici i Vrbasu, ali i na razvoj više od 200 malih hidroelektrana na drugim rijekama.

Inače, osnovni izvori primarne energije u BiH su hidro i termoelektrane (koriste ugalj), i pokrivaju više od 62% od ukupne potrošnje primarne energije. Kao dodatak tome, BiH posjeduje velike potencijale za iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora, poput energije dobivene iz vjetra, solarne energije, biomase i geotermalne energije.

Obnovljivi izvori

BiH, a naročito južni dio države, je identificirana kao iznimna regija za izgradnju elektrana na vjetar. Prema posljednjim istraživanjima domaćih i inozemnih stručnjaka, potencijal BiH ima koeficijent iskoristivosti veći za 30% od prosjeka EU, i najveći potencijal na Balkanu.

Nadalje, Bosna i Hercegovina ima značajne rezerve smeđeg ugljena, lignita i treseta i procjenjuje se na količinu veću od 6 milijardi tona. Tri glavna nalazišta ugljena su u tuzlanskoj regiji, regiji središnje Bosne i u bazenu Gacko.

Četiri termalne elektrane su u ovim oblastima, i koriste domaće izvore uglja i lignita, i iskorištavaju svoje pune kapacitete. Navedene rezerve uglja nude niz prilika za investitore u infrastrukturne projekte poput novih rudnika i novih termalnih elektrana, kao i postrojenja za proizvodnju tekućih goriva iz treseta. Kao dodatak tome, istraživanja pokazuju da u BiH postoji niz obećavajućih nalazišta nafte.