Inzko: Već tri godine u BiH nema napretka

Valentin Inzko, BIH, Valentin Inzko, pregovori, Valentin Inzko, Politika, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Milorad Dodik, Valentin Inzko, Milorad Dodik, SNSD, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, muslimani, Valentin Inzko, SDP BIH, SDA BIH, NS radom za boljitak, HSP BIH, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Srebrenica, Valentin Inzko, Valentin Inzko, HDZ BiH, SNSD, visoki predstavnik, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Bugojno, dževad mlaćo, Valentin Inzko, izbori, Troplet, Valentin Inzko, pismo, Valentin Inzko, HRS, Valentin Inzko, Hrvatska republikanska stranka, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Njemačka, Christian Schmidt, Valentin Inzko, Milorad Dodik, negiranje genocida, Valentin Inzko, OHR, vijesti
Arhiva

U medijskim istupima pojedini lideri čak su iznosili svoje prognoze i očekivanja, uvjete i principe na kojima bi inzistirali na tim eventualnim pregovorima. Predsjednik SDA Sulejman Tihić, unaprijed izrazivši sumnje u taj sastanak, kazao je kako nema potrebe ići na njega ako se ne osiguraju mehanizmi koji će dovesti do eventualna pregovora.

Visoki dužnosnik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je kako sastanak lidera BiH i predsjedatelja Vijeća ministara BiH s predstavnicima međunarodne zajednice u Madridu ne može uspjeti ako je polazna osnova prepakirani butmirski paket.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović također se već ranije izjasnio kako podupire nastavak razgovora, ali izrazivši sumnje u vezi bilo kakvoga dogovora u izbornoj godini, dok je predsjednik SDS-a Mladen Bosić pozvao predstavnike iz RS-a da ne sudjeluju na bilo kakvim pregovorima o reformi Ustava izvan BiH i institucija sustava.

Međutim, da od toga skupa, za koji nije poznato tko ga je “izmislio”, nema ništa, priopćio je španjolski veleposlanik u BiH Alejandro Alvargonzales San Martin. On je u izjavi Srni kazao kako će njegovoj zemlji biti drago da bude od pomoći, što znači otvorena vrata za svaki sastanak političkih lidera BiH, bilo da se radi o ustavnim reformama ili nekom drugom pitanju. Istodobno, on je, međutim, odbacio informacije kako je Madrid najavio sastanak s liderima BiH u veljači.

- Španjolska nije najavila takav sastanak - rekao je veleposlanik San Martin. Također je istaknuo kako je BiH, ako želi članstvo u EU-u, potreban novi, dobro izbalansiran, demokratski i funkcionalan ustav, za čiju primjenu neće trebati vanjski arbitri.

A da od nastavka razgovora lidera BiH u Madridu nema ništa, potvrđuje i informacija o razgovoru visokog predstavnika Valentina Inzka prošloga tjedna u glavnome gradu Španjolske s političkim direktorima EU-a, na kojemu je Inzko dao otvorenu analizu napretka i zastoja u BiH u posljednje tri godine.

Iako su poduzeti neki pozitivni koraci – naročito brze i efikasne mjere u ispunjavanju zahtjeva za bezvizni režim, koje su implementirane za samo nekoliko mjeseci nakon godina kašnjenja zbog političke opstrukcije – visoki predstavnik je, kako navode iz OHR-a, upozorio kako je nedostatak političkog konsenzusa značio da ni jedna jedina važna reforma, koja bi BiH učinila funkcionalnijom državom, nije donesena ili provedena u posljednje tri godine.

slobodna dalmacija