INZKO: Treći entitet će pričekati

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra da u Republici Srpskoj neće biti raspisan referendum zbog odluke o produženju mandata stranih sudaca i tužitelja u BiH, jer bi, kako je naveo, u tom slučaju bio antidejtonski. Inzko je dodao da do produženja mandata stranim sucima i tužiteljima u BiH ne bi došlo da su se o tome dogovorili domaći lideri, ili da su postigli dogovor "o zamjeni domaćim sucima i tužiteljima".

"Јa sam samo ispunio obveze koje proistječu iz Rezolucije Vijeća sigurnosti i iz Dejtonskog sporazuma i mislim da bi referendum u tom smislu bio antidejtonski i da do njega neće doći", rekao je Inzko za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naveo da bi mu bilo drago da je dogovor o međunarodnim sucima i tužiteljima postignut u parlamentu i podsjetio da će oni u BiH biti do 2012. godine, kada će odgovornost preuzeti domaće suci i tužitelji.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da slijedeće tri godine BiH ne može ići dalje putem europskih integracija, Inzko je rekao da BiH to može, ali da međunarodna zajednica istovremeno želi da se postupno gasi OHR.

Govoreći o popisu državne imovine, koji je obavljen prema njegovoj odluci, Inzko je rekao da je to dobra osnova za političare i vlade da postignu dogovor o raspodjeli imovine.

"To je objektivna podloga, ali o podjeli državne imovine se oni moraju dogovoriti, to nije do nas", rekao je Inzko i dodao da misli da će taj dogovor biti politički.

Govoreći o butmirskom procesu, Inzko je rekao da bi "posljednja teoretska šansa bila da se na tome radi u siječnju, ali može i kasnije".

Govoreći o tome da li je realno da se u izbornoj godini otvara pitanje ustava, Inzko je rekao da bi on to želio, ali da će to biti jako teško.

Odgovarajući na pitanje da li je krivica na RS, koja od početka pregovora o ustavnim promjenama potencira pitanje usklađenosti ustava BiH sa evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ili Federaciji BiH koja nudi "sve ili ništa", Inzko je rekao je to samo jedan dio butmirskih pregovora i da po ovom pitanju krivica nije na Srpskoj, jer je bila suglasna da se usklade neke stvari sa tom konvencijom.

hercegbosna.org