INSPEKTORI U KONTROLI Poštuju li se odluke o smanjenju marži na određene artikle

Poskupljenje cijena / trgovina
Hercegovina.info

Na snagu je stupila Odluka Vlade Federacije BiH u kojoj su propisane maloprodajne i veleprodajne marže na određene artikle u trgovinama. Inspektori u Federaciji Bosne i Hercegovine provjeravaju poštuju li se donesene odluke. Propisana kazna za pravnu osobu iznosi tisuću i 250 maraka, a za fizičko 500 maraka. Reporteri BHRT-a su pitali građane, primijete li stagnaciju cijena i jesu li mjere koje provode vlasti dovoljne?

Odluka se odnosi na 15 artikala, uglavnom osnovnih životnih namirnica, gdje marže ne smiju biti veće od 5 posto u veleprodaji do 8 posto u maloprodaji. Inspektori su od danas u kontroli.

"Mi smo radili određene analize vezano za kretanje marži u trgovačkim lancima, i mogu reći da su ove ovdje marže manje nego u trgovačkim centrima, i mogu reći da očekujem ako ne smanjene barem zadržavanje ovih cijena do nove godine", rekao je glavni tržišni inspektor Elmir Ramić.

Stabilizacija tržišta

Cilj je stabiliziranje tržišta u navedenom razdoblju, ističu u Ministarstvu trgovine.

"Očekujemo da će se dosljednom primjenom ove odluke stabilizirati cijene ovih proizvoda, a o stvarnim efektima odluke moći ćemo razgovarati krajem odluke kada budu objavljeni službeni podaci", rekla je Merima Maslo, pomoćnica ministra trgovine FBiH. 

Kao mjera pomoći stanovnicima u RS nastavlja se provoditi kampanja Društveno odgovorni, s trgovcima, proizvođačima i dobavljačima koji su se odricali dijela marži na robu široke potrošnje  navodi entitetski resorni ministar.

Sadržaj se učitava...

"Sada imamo 45 proizvoda domaćih proizvođača, čiji su proizvodi 0% marži, i više stotina proizvoda u 22 različita marketa, u više od 400 poslovnih jedinica širom RS, i možemo reći da su u svim marketima došle robe koje su na nula posto marži", rekao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi RS.

180 nadzora

Uredba o ograničavanju marži u prometu roba, u RS donesena je 2009. godine. Iz inspektorata navode se svakodnevno kontroliraju marže na tržištu.

"Za osam mjeseci izvršeno je 180 inspekcijskih nadzora, 23 su svega bile s utvrđenim nepravilnostima, i po tom osnovu izrečene su kazne u iznosu 345 tisuća maraka", rekla je Dušanka Nikolić iz Inspektorata RS.

U RS za kršenje uredbi na snazi je propisana kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10 tisuća, a za odgovornu osobu pet tisuća maraka. U Federaciji je i do nekoliko puta manja, ističe glavni tržišni inspektor, što stimulativno djeluje na trgovce, te smatra da je na razini Federacije neophodan novi zakon o kontroli cijena, kako bi se uredilo tržište i zaštitili potrošači u krajnjoj mjeri.