FOTO  Inspekcija rada kaznila Dom zdravlja Mostar s 1.000 maraka jer doktorica koja je odavno za mirovine i glavna sestra nisu zatečene na poslu

Dom zdravlja Mostar

Dom zdravlja Mostar dobio je u travnju ove godine prekršajni nalog i kaznu županijskog inspektora u iznosu od 1.000 maraka budući da je inspekcijskim nazdorom izvršenim u toj medicinskoj ustanovi utvrđeno "da poslodavac ne vodi evidencije o radnicima koji su kod njega zaposleni ili evidencije vodi suprotno propisanom načinu i sadržaju ili inspektoru rada na njegov zahtjev ne predoči podatke iz evidencije".

Navedeno je to kao opis prekršaja u nalogu iz travnja ove godine. U više navrata našem su se portalu javljali pojedini zaposlenici Doma zdravlja Mostar, koji tvrde da se na radnim mjestima drže osobe koje su već davno stekle uvjete za mirovinu, no i dalje rade, odnosno primaju plaću, a prečesto ih nema na radnom mjestu. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je ovakvo činjenično stanje: „U trenutku nadzora na radu nisu zatečeni radnici Odjela za zdravstvenu zaštitu radnika, kao ni voditeljica Odjela dr. Nada Bazina, ni glavna sestra“, navodi se u nalazu inspektora. 

Na održavanje osoba koje su davno trebale u mirovinu u radnom odnosu naš je portal i ranije upozoravan. Tada nam je potvrđeno da Dom zdravlja Mostar ima tri liječnika koji su u radnom odnosu, a da imaju preko 65 godina života - neuropsihijatricu, spec. pedijatrije i spec. obiteljske medicine. Istaknuli su da se radi o deficitarnom kadru koji je neophodan Domu zdravlja Mostar, a da se dovršetkom speciijalizacija mlađeg kadra planira prekinuti ugovor s navedenima. 

Na naš zadnji upit o inspekcijskom nadzoru, koliko je u DZ djelatnika koji su već davno stekli uvjete za umirovljenje, a i dalje su angažirani, je li inspektorat rada bio u DZ i zašto, ima li DZ Mostar pravilnik o radu, je li bilo prijema novih djelatnika odgovorili su manje-više isto kao i u prethodnom upitu.

„Dom zdravlja ima važeći Pravilnik o radu na koji je dana suglasnost od strane oba sindikata koja djeluju u Domu zdravlja te od Upravnog vijeća Doma zdravlja Mostar. Što se tiče prijema novih djelatnika, ona su kontinuirana (zbog odlaska u mirovinu, odlaska u inozemstvo, širenja područja djelatnosti i slično) i obavljaju se u skladu sa zakonskom i podzakonskim propisima. Postoje zaposlenici koji su stekli uvjete za umirovljenje, ali su i dalje angažirani zbog nedostatka kadra. To su mahom liječnici specijalnosti pedijatrije, neuropsihijatrije, medicine rada i slično. Za sva spomenuta radna mjesta imamo specijalizante koji su u tijeku svoje specijalizacije te po završetku specijalizacije će preuzeti ordinacije. U proteklih 6 mjeseci imali smo 16 inspekcijskih nadzora ispred Inspekcije rada te u samo jednom od tih nadzora su uočene nepravilnosti tehničke prirode koje su nakon nadzora uklonjene“, navodi se u odgovoru Doma zdravlja Mostar. 

Djelatnici Doma zdravlja(podatci poznati portalu) tvrde da je nadzorom zabilježen jedan dan odsutnosti gore spomenute doktorice koju ni inspektor nije našao na radnom mjestu, a da ih je zapravo mnogo.