U SKB Mostar i Domu zdravlja radi četvero liječnika 65+, evo zašto

Doktor
Ilustracija

Premda na Službi za zapošljavanje HNŽ-a imamo na tisuće nezaposlenih, među kojima mnogi čekaju priliku za svoje prvo zaposlenje, u pojedinim zdravstvenim ustanovama još uvijek imamo liječnike koji rade, unatoč činjenici da su davno navršili 65. Razlog je, kako su nam potvrdili iz dvije zdravstvene ustanove, što se radi o kadru bez kojeg se ne može, dok se ne educira isti.

“U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar je uposlena jedna osoba koja ima navršenih 65 godina života, a koja je sukladno članku 94. Zakona o radu nastavila obavljati svoj posao. Razlog tomu leži u činjenici što su stručne kompetencije navedenog djelatnika  trenutno neophodne za rad SKB Mostar”, potvrdila nam je glasnogovornica bolnice u Mostaru Adrijana Pandža.

Vezano za deficitarna zanimanja, kaže da je najveća potreba za većim brojem liječnika specijalista urgentne medicine kao i specijalista anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja.

Dom zdravlja Mostar ima tri liječnika koji su u radnom odnosu, a da imaju preko 65 godina života - neuropsihijatricu, spec. pedijatrije i spec. obiteljske medicine. I oni tvrde da se radi o deficitarnom kadru koji je neophodan Domu zdravlja Mostar.  

“Završetkom specijalizacije našeg specijalizanta neurologa  planiran je prestanak ugovora o radu imenovanoj”, kažu iz ravnateljstva Doma zdravlja Mostar.

Kada je pak u pitanju spec. pedijatar, također deficitaran kadar za rad u Službi zdravstvene zaštite djece od 0-6 godina, ističu da pored spomenute doktorice nedostaje još dvoje spec. pedijatrije kako bi se osigurala kvalitetna zdravstvena zaštita djece  u navedenoj službi.

Treća doktorica, inače spec.obiteljske medicine također je bila neophodna za normalan rad svih područnih ambulanti Doma zdravlja Mostar, za reorganizacije tijekom Covida.

“Završetkom specijalizacije obiteljske naših mladih specijalizanata planiran je prestanak ugovora o radu imenovanoj”, ustvrdili su.

Kada je u pitanju DZ Stari Grad ravnatelj dr. Edin Kapetanović kaže da zaposlenika preko 65 nema. U HNŽ-u je trenutačno oko 32 tisuće nezaposlenih. Zanimljivo, među njima gore spomenutog kadra nema.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.