IMAMO VIŠE DJEVOJČICA Pročitajte koliko beba je rođeno za pola godine u mostarskim bolnicama

Proljeće u Mostaru
Hercegovina.info

Za šest mjeseci, koliko je prošlo u 2024. godini, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru rođeno je 830 beba, dok je u istom razdoblju u Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ rođeno 223 mališana. Dakle, Mostar i Hercegovina su u razdoblju od siječnja do lipnja bogatiji za 1.053 novih života.

Ove godine, za razliku od prethodne, u SKB Mostar prednjače djevojčice, a rođeno ih je 416. Razlika ipak nije velika, jer dječaka je za prvih pola godine rođeno 414, pa tim djevojčica prednjači za dvije bebe.

Kada je u pitanju Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić“, dječaci ipak imaju blagu prednost, pa je tako tijekom šest mjesec rođeno 115 dječaka, sedam više nego djevojčica, kojih ima 108.

porodilište,bebe,SKB Mostar,KB dr Safet Mujić

Najviše beba u SKB Mostar, kažu nam iz ove zdravstvene ustanove, stiglo je u trećem i četvrtom mjesecu.

„Najviše beba je došlo na svijet u ožujku i travnju, točnije, po 164 bebe“, kazali su iz SKB Mostar za Hercegovina.info.

S druge strane, u Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“, 49 mališana je obilježilo jedan mjesec.

„U pitanju je mjesec veljača, kada smo dočekali 49 beba“, istaknuli su iz bolnice za naš portal.

Manji broj djece u odnosu na prošlu godinu

Prethodne godine iz ovih zdravstvenih ustanova dobili smo podatke da je za šest mjeseci na svijet došlo ukupno 1.116 beba, što je više u odnosu na 2024. godinu za 61 novi život.

porodilište,bebe,SKB Mostar,KB dr Safet Mujić

Zaključno sa lipnjem, prethodne godine rođeno je u obje bolnice više dječaka nego djevojčica.

Prema jedinom provedenom popisu stanovništva nakon rata 2013. godine u BiH je živjelo 3.5 milijuna stanovnika, no prema podacima koje proteklih godina, iznose UN-ove agencije i domaći političari, u BiH ne živi više od 2.6 milijuna stanovnika.

blizanci bebe

Procjene pak ureda Populacijskog fonda UN-a (UNPF) u BiH govore da bi u Bosni i Hercegovini za 50 godina moglo živjeti svega 1.5 milijuna stanovnika nastave li se trendovi odlaska ljudi i negativne demografije.

Ipak, ovakve vijesti koje su nam došle iz mostarskih rodilišta za samo prvih šest mjeseci vraćaju nadu za bolje sutra, a nadamo se još boljim vijestima do kraja 2024. godine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.