IMA NEKA TAJNA VEZA Elektroprivreda BiH omiljenoj tvrtki dodijelila 13,5 milijuna KM

Elektroprivreda BiH
Elektroprivreda BiH

Nije Djed Božićnjak, ali jest Elektroprivreda BiH uljepšala prednovogodišnje dane tvrtki MALCom d.o.o Sarajevo. Za četiri radna dana od 22. do 27. prosinca dodijelila im je poslove vrijednosti 13,5 milijuna maraka bez PDV-a. Kablove, transformatore, stupove, sve je to požurila nabaviti Elektroprivreda BiH i to pregovaračkim postupkom. Sumnja li to uprava da bi izborom nove federalne vlade i resornog ministra moglo slijediti imenovanje novog saziva ili je pak zaista hitnost potrebe za navedenom opremom uzrokovala užurbanu višemilijunsku nabavku?

Elektroprivreda BiHElektroprivreda BiHSamo za neupućene može biti iznenađenje izbor tvrtke MALCom. Davno su federalni revizori ukazali da postoji „neka tajna veza“ Elektroprivrede BiH s vlasnikom Enverom Malagićem, jednim od mnogih tajkuna izniklih pod okriljem SDA stranke, piše Žurnal.

Prisjetimo se 2007. godine kada je MALCom s Elektroprivredom BiH prometovao 12 milijuna maraka, „sitnicom“ u odnosu na sadašnjih 13,5 milijuna za 4 dana. Revizori su tada ukazali da je nabavka betonskih stubova vrijednosti oko 6,5 milijuna dodijeljena tvrtki MALCom iako je postojao ponuđač s 2,5 milijuna maraka jeftinijom cijenom. Pri tome, eliminiran je sudionik od koga je MALCom kupovao te iste stubove! 

Malagić je u međuvremeno osnovao nekoliko građevinskih tvrtki u BiH i Hrvatskoj, a u žižu javnosti dospio je nakon najave gradnje stambenog objekta u centru Sarajeva na mjestu bivšeg hotela „Pošta“. Tvrtka MALCom inače je većinski vlasnik „Bosnia hotela i restorana“ u Sarajevu.

Sponu MALComa s Elektroprivredom BiH, nakon SDA u današnje vrijeme dopunjava Džemo Borovina, bivši izvršni direktor za snabdijevanje i trgovinu, a sadašnji savjetnik generalnog direktora Elektroprivrede Admira Andelije.

Žurnal je pisao kako je Elektroprivreda BiH raspisala tender vrijedan 180.000 maraka kako bi priključila privatnu solarnu elektranu tvrtke „BMB Solar“ na elektrodistributivnu mrežu iako u tom periodu “BMB Solar” nije imao dozvolu  za proizvodnju električne energije ili bio barem podnositelj zahtjeva!
Navedeni savjetnik generalnog direktora Džemo Borovina prethodno je svoj suvlasnički udjel preregistrirao na sina. Treba li naglasiti da je posao za nabavku opreme za priključak povjeren tvrtki MALCom, ovoga puta u kooperaciji sa „Siming trade“.

Početkom ove godine, još uvijek federalni premijer Fadil Novalić je onako kako samo on zna, optimističnim riječima poručio stanovnicima Federacije BiH da slijedi poskupljenje električne energije u stilu „neće poskupjeti, samo ćemo povećati cijenu“. Novalić naravno neće tražiti uzroke u neracionalnom trošenju Elektroprivrede BiH, zaključno s tenderima posljednjih dana.