Igra reprezentacija Hrvatske, u vas je mrak na ekranu, evo zašto

Televizija zatamnjenje slike
Ilustracija hercegovina.info

Mnogi korisnici HT Eroneta u zadnje vrijeme javljaju nam se s upitima zbog čega, unatoč tome što plaćaju nemale račune, ne mogu gledati utakmice na HOME TV-u.

Nagnalo nas je to da uputimo upite, kako Eronetu, tako i Vijeću ministara, RAK-u, pa onda i Konkurencijskom vijeću jer je tema puno kompleksnije od crnila na ekranu kada tražite željeni sadržaj, premda ne isto iritantna.

Prvi problem bio bi, kada su u pitanju sportski sadržaji koje u BiH, zemlji tri konstitutivna naroda gdje želimo gledati utakmice reprezentacije BiH, Hrvatske i Srbije, jeste što na državnoj razini nemamo listu važnih događaja za emitiranje u Bosni i Hercegovini, koja bi jamčila da su utakmice van konkurencije i dostupne svima, dok bi drugi problem bio što nema zakonskih rješenja koja bi spriječila pojedine grupe da budu i operateri i nositelji prava, te određuju tržišnu utakmicu kako im odgovara, pa pojedini operateri nisu u mogućnosti kupiti ponuđeno, premda im treba.   

„Trenutačno u Bosni i Hercegovini ne postoji zakonska regulativa koja bi ograničavala da jedan vlasnik posjeduje Dozvolu za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga (kablovski/satelitski operater) i Dozvolu za televizijsko emitiranje, a imajući u vidu da se radi o potpuno različitim djelatnostima.

Naime, kablovski/satelitski operateri distribuiraju različite programe (domaće i strane) dok se nositelji Dozvole za televizijsko emitiranje bave proizvodnjom i emitiranjem programskog sadržaja.

Dalje, kupovinu TV prava na određene programske sadržaje, (sportske, filmske, dokumentarne i druge) obavljaju TV kuće putem ovlaštenih zastupnika za prodaju tih prava. Kada je riječ o sportskim događajima od posebnog javnog interesa za građane, situacija je trenutačno ista kao i za kupovinu bilo kojih programskih sadržaja, jer u Bosni i Hercegovini ne postoji usuglašena “Lista važnih događaja ” koju usvaja Vijeće ministara BiH. Sve dok Vijeće ministara BiH ne usvoji Listu važnih događaja, pitanje emitiranja najvažnijih sportskih događaja na teritoriji Bosne i Hercegovine neće biti riješeno“, kažu u odgovoru za hercegovina.info iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Iz Vijeća ministara, odnosno nadležnog Ministarstva komunikacija i prometa potvrđuju navode RAK-a, da Bosna i Hercegovina nema usvojenu listu važnih događaja za emitiranje u Bosni i Hercegovini.

„Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je usvojilo Odluku o određivanju organa nadležnog za suradnju sa regulatornim organima iz oblasti audiovizualnih medijskih usluga i određivanja nadležnog organa za utvrđivanje liste važnih događaja za emitiranje u BiH.

Člankom 3. stavak (1) navedene Odluke propisano je da Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH odlukom utvrđuje listu važnih događaja koji se ne emitiraju na ekskluzivnoj bazi u BiH. Svrha ove liste je ostvarivanje uvjeta da se najvažniji, primarno sportski, događaji emitiraju da budu dostupni najširoj publici u BiH.

Slijedom konstatiranog, Ministarstvo je kao nadležni obrađivač pripremilo Prijedlog odluke o utvrđivanju liste važnih događaja za emitiranje u BiH. Ministarstvo je, poštujući proceduru, u skladu sa Poslovnikom o radu Vijeća ministara pribavilo mišljenja, a s obzirom da je jedno od mišljenja negativno, spomenuta Odluka o utvrđivanju liste važnih događaja za emitiranje u BiH ne može biti upućena radi uvrštavanja u dnevni red Vijeća ministara jer nisu ispunjeni svi uvjeti propisani Poslovnikom“, ustvrdili su u svome odgovoru iz Ministarstva prometa i komunikacija za hercegovina.info.

Kako na državnoj razini nije usvojena lista sadržaja koji bi svima morali biti dostupni, na terenu imamo utakmicu. Je li ona korektna, tko ju diktira, i kakva su pravila igre, donosimo u nekom od narednih tekstova.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.