IGOR LEDIĆ, PREDSJEDNIK UDRUGE DOWN SINDROM MOSTAR Diskriminirani smo na svakom koraku

Igor Ledić

"Prethodnim ministrom rada i socijalne skrbi, Veskom Drljačom bili smo veoma nezadovoljni i nadali smo se da će se kadrovskim promjenama stvari promijeniti nabolje, međutim, prva stvar koju je napravio novi ministar Adnan Delić bila je poništavanje javnog natječaja za financiranje projekata i programa iz sredstava dijela prihoda ostvarenih u Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću koji se uplaćuju u skladu sa Zakonom o igrama na sreću", objašnjava za Hercegovina.info Igor Ledić. predsjednik Udruge za Down sindrom iz Mostara.

Zašto kažnjavaju one s uspješnim prijavama?

"Naša udruga jedna je od 57 čiji su projekti prihvaćeni i računali smo na ta sredstva jer su nam nužna za preživljavanje. Rekli su 'ukidamo natječaj jer je prošlo manje od pola projekata'. Od 159 aplikanata nije prošlo njih 102. Zbog toga su ukinuli natječaj. Mi smo se oko toga projekta potrudili, potrošili puno vremena i truda i očekivali smo da se sredstva dodijele onima koji su prošli, ostalima daš mogućnost nadopune nedostajuće dokumentacije. Takve su prakse u EU. Kakvu nam sad to poruku šalje"?

Iz Ministarstva ističu da je Komisija za pregledanje i provjeru formalno - tehničke ispravnosti podnesenih zahtjeva ovog natječaja utvrdila da su 102 prijave aplikanata, koji nisu zadovoljili uvjete, uglavnom tehničke prirode. Stoga je odlučeno da se razmotri mogućnost pronalaska rješenja koje će dovesti do uspješnije realizacije ovoga natječaja.

"Razmotrili smo najbolje mogućnosti za realizaciju ovog natječaja i zauzeli stav da je opravdano poništiti ga i ponovo ga objaviti. Imamo dovoljno vremena da se procedura ponovo provede i da ostvarimo bolju i pravedniju realizaciju financiranja projekata. Imali smo dosta prigovora na kriterije, odnosno nedovoljno obrazloženje kriterija za prijavu i u ponovljenom natječaju nastojat ćemo to uvažiti. Napravit ćemo neophodne izmjene u Pravilniku kako bismo kriterije relaksirali i učinili natječaj pristupačnijim većem broju aplikanata"  pojasnio je federalni ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić.

Problem je u tome, objašnjava Ledić što nema nikakvih vremenskih okvira za raspisivanje novog natječaja i što se na neki način kažnjava one koji su projekte dostavili sa urednom dokumentacijom. Poručuje da udruga ima stalno zaposlene terapeute i asistente čija je egzistencija ovom odgodom ugrožena.

Zakon pisan bez konzultacija s udrugama

"To nije jedina nepravda koja nam je počinjena. Sjetimo se samo zakona o jedinstvenim načelima i materijalnoj podršci osoba s invaliditetom gdje smo mi vrisnuli jer je zakon napisan bez ikakvih konzultacija sa organizacijama koje okupljaju osobe s invaliditetom. Prekršen je član 4 UN-ove konvencije, stavak 3 u kojem piše da se za izradu bilo kakvog nacrta zakona koji se tiče osoba s invaliditetom moraju konzultirati predstavnici udruga", kaže Ledić.

"Tim zakonom su nas tako zakinuli jer su donijeli odluku da osobe s intelektualnim poteškoćama ne mogu biti 100 postotni invalidi prve kategorije. Onda su im zbog toga smanjili primanja. To je neviđena diskriminacija. Još jedna nepravda je način na koji je pisan novi zakon koji regulira dodjelu dječjih doplataka u Federaciji BiH. Mi smo bili povlaštena kategorija a sad više nismo. Cenzus je oko 200 maraka po članu obitelji, dakle nemoguće je dobiti doplatak ako oba roditelja rade. Zatim, u taj cenzus računaju i invalidninu i kućnu njegu kao plaću. Po tim pravilima skoro nitko nema pravo na taj doplatak. Mi, kao roditelji djece s posebnim potrebama smo bili posebna kategorija i mi smo svi dobivali bez obzira na materijalni status obitelji. Nakon ukidanja nema teorije da itko dobije, doslovno te zakon tjera ili da ne radiš nikako ili da radiš na crno".

Danas je na Vladi Hercegovačko-neretvanske županije usvojen Nacrt i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj potpori obitelji s djecom. Ovim je u Zakon uvedeno pravo na dječji dodatak za djecu s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom koje će ostvariti sva djeca za koju je nalazom i mišljenjem mjerodavnoga stručnog tijela utvrđeno kako imaju poteškoće u razvoju ili invaliditet, bez obzira na visinu prihoda zajedničkoga kućanstva. Visina ovoga dodatka iznosi 19 % najniže plaće u FBiH utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu. Za ovu su namjenu u Proračunu HNŽ-a osigurana sredstava u iznosu od 1.000.000,00 KM, objavljeno je iz Vlade HNŽ. 

Ledić pozdravlja ovu odluku i pojašanjava kako će s ovim izmjenama djeca s poteškoćama umjesto dosadašnjih 40 dobivati oko 100 KM dodatka.