IDUĆI DVA TJEDNA SU KLJUČNA Hoće li se naći pola milijuna maraka za najvažnije Mostarce

davanja, proračun, novorođenčad, vijesti
Ilustracija/hercegovina.info

Gradsko vijeće Mostara zasjeda u četvrtak, a na dnevnom redu je nacrt proračuna za 2022. U njemu još nema u planu majki, niti novorođenčadi, premda se spominjalo da bi ih moglo biti već u rebalansu. Mostar je jedan od rijetkih gradova u okruženju koji ne pomaže svoju novorođenčad, a gdje majke praktično dobivaju jedino 400 km od HNŽ-a – jednokratno, za opremanje djeteta. 

Od 500 do 2.500 maraka, neovisno o županiji izdvajaju gradovi i općine u okruženju Mostara – većina. U Gradu nas uvjeravaju da ima volje za pomoć novorođenim Mostarcima, za što bi prema nekim projekcijama trebalo oko pola milijuna maraka. Razmatrani su i načini realizacije, od istog iznosa za sve, do razreda, gdje bi se iznos određivao sukladno tome koje je dijete po redu. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić već od dolaska na tu funkciju obećava da mostarski mališani neće biti zaboravljeni u proračunu, kako je to do sada bio slučaj.

“Procedura je takva da mi nacrt na sljedećoj sjednici prezentiramo, onda ide u javnu raspravu do 30.12. Do tada bi trebali imati sve te amandmane i ostalo i onda će ga trebati presložiti u smislu tih nekakvih novih zahtjeva. Nismo dodavali nove obveze, jer već preuzete i predviđeni prihodi u 2022. su na nuli. Za svaku novu obavezu treba reći kome će se skinuti da bi se drugom dalo. Novca ima koliko ima, obaveza od ranije ima koliko ima”, kaže u izjavi za Hercegovina.info Kordić. 

Međutim ističe da ima volje da se iznalazi prostor i za najvažnije Mostarce. “To je mjera koja ima smisla više od svih drugih mjera. Svi su vijećnici i ja osobno na toj liniji. Probati ćemo to izvesti. To je paket od nekih pola milijuna maraka, ovisno o modelu realizacije”, zaključuje Kordić.

Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić također ističe da se nada da će se majke naći u prijedlogu proračuna, nakon prijedloga vijećnika i javne rasprave, te da Grad očekuje milijune maraka po sudskim presudama, te će nova davanja biti usko vezana i sa time.  
Podsjetimo, majke Čitluka, Ravnog, Rame, Širokog, Neuma, Jablanice…, dobivaju jednokratnu pomoć od grada, dok Mostarke nemaju ništa. U drugim sredinama mladi parovi imaju pomoć za kupnju prve nekretnine, dok Mostarci opet nemaju ništa. 

Evo kako to izgleda u drugim općinama: 

GRUDE
Jednokratna pomoć za svako novorođeno dijete u toj općini iznosi 500 konvertibilnih maraka rekao nam je načelnik Ljubo Grizelj.
 
RAVNO
Tu je novčana pomoć za svako prvo i drugo rođeno dijete u visini od 1,000 maraka, a sukladno odluci iz 2019. za svako treće rođeno dijete u obitelji u visini od 2.000 maraka, za svako četvrto rođeno dijete u obitelji u visini od 3.000 maraka, za svako peto rođeno dijete u obitelji u visini od 5.000 maraka, a za svako šesto rođeno dijete u obitelji u visini od 8.000 maraka, kazala nam je predsjednica OV Ružica  Skaramuca.

NEUM
Na drugoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Neum, održanoj 09. veljače 2021. godine, između ostalih, usvojena je Odluka o jednokratnoj novčanoj naknadi za svako novorođeno dijete u 2021. godini. Po ovoj Odluci, pravo na jednokratnu novčanu naknadu priznaje se za svako novorođeno dijete u 2021. godini ukoliko roditelji imaju prijavljeno prebivalište na području općine Neum, kažu iz Općine Neum na naš upit o socijalnim davanjima u toj općini.  "Iznos naknade do troje djece iznosi 600 konvertibilnih maraka, a za četvrto i svako sljedeće naknada iznosi 1000 konvertibilnih maraka.

PROZOR
Na sjednici OV od konca veljače zadržani su iznosi od 1000, 1500 i 2000 KM, za prvo, drugo i treće dijete, a rok prijave je skraćen na mjesec dana, potvrdili su našem portalu iz te općine.

ŠIROKI BRIJEG
Grad Široki Brijeg za novorođeno dijete rodiljama daje novčanu potporu iznosu 500 KM, a u prošloj godini na osnovu toga je isplaćeno 155.000, rekli su nam iz Grada Širokog Brijega. 

LJUBUŠKI
Za novorođeno dijete 500 maraka, a za subvencioniranje kupnje prve nekretnine mladima 200.000 KM

JABLANICA
Iz te općine kažu nam da je OV Jablanica koncem siječnja ove godine donijelo odluku o utvrđivanju novčane naknade za pomoć prehrani djeteta do šest mjeseci i pomoć za majke u 2021. Sukladno ovoj odluci za prvo dijete u Jablanici se ove godine isplaćuje 500 maraka, za drugo 1000 maraka, za treće 1500 maraka, za četvrto 2000 maraka, a za peto i više djece 2500 maraka, potvrđeno nam je iz Općine Jablanica.

U GV Mostara su složni da majke i novorođenčad moraju imati svoja prava, no nisu složni oko načina realizatije i toga tko se prvi sjetio, a tko zadnji, još uvijek zaboravljenih mostarskih beba. Oporbeni HRS je ulagao već amandmane da se mostarskoj novorođenčadi jednokratno isplaćuje 400 maraka, što je vlast u glasovanju ignorirala. GO HDZ-a BiH nakon toga je tvrdio da je Klub HDZ-a BiH dostavio prijedlog mjera za jednokratnu naknadu za sve novorođene u Gradu Mostaru, sa statističkim podatcima o broju rođenih (iz prethodnih godina) i financijskom analizom za 2021.

Po njihovom prijedlogu mjera prvo dijete bi dobilo 300 maraka, drugo 500, treće 1.000, četvrto 2.000, peto 4.000, često 6.000 maraka, a sedmo i svako slijedeće dijete 12.000 KM maraka. Sračunali su i da bi prema prosjeku rođene djece za isto trebalo osigurati 575.400 maraka. Bilo kako bilo za najvažnije Mostarce iduća dva tjedna su ključna. 

 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.