I TO JE BIH Studenti moraju platiti 6.000 KM kako bi dobili diplomu

Studentice medicine Sarajevo
Facebook

Budući liječnici, još studenti medicine, ali i drugih fakulteta u Sarajevu ogorčeni su što moraju platiti 6.000 maraka kako bi dobili diplomu. To možda i ne bi bio problem da ne posjeduju dokument kojim su zbog dobro prosjeka ocjena osobođeni plaćanja školarine.

Selma Viteškić apsolventca je Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ogorčena je što ih se, kako kaže, ucjenjuje dobivanjem diplome, a kažu zakonski su oslobođeni plaćanja školarine. 6.000 maraka, ona ali i njene kolege ne planiraju uplatiti, donosi N1.

“Nema šanse, zato što smo mi oslobođeni svojih školarina na osnovu prosjeka koje smo ostvarili u prethodnoj godini. Npr. moj prosjek je bio 10 i ja sam na osnovu toga oslobođena plaćanja sada. Jučer smo dobili informaciju da smo uvjetovani da ukoliko ne uplatimo školarinu koje smo oslobođeni nema ništa od diplomskog, a mlađim kolegama od izlaska na ispite”, ističe Viteškić.

U nezavidnoj situaciji nalazi se ukupno 423 studenata. Uz medicinu, problem imaju i studenti stomatologije i zdravstvenih studija.

“Ukoliko ja dođem sutra kod Vas i tražim vam 6.000 maraka, a zato nemam nikakvu zakonsku osnovu i pri tome vam prijetim – to se zove reketaranje. Mi nećemo dozvoliti da nas reketari bilo ko”, navodi Dea Čamdžić studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Iz Univerziteta u Sarajevu naglašavaju da je novac od školarina javni novac i sa njim ne raspolaže Univerzitet. Rješenje traže od županijske Vlade.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Više pogledajte OVDJE.