HSP Đapić - dr. Jurišić poziva na Dayton 2

...ne mogu sami postići dogovor o nužnim promjenama, HSP BiH Đapić - dr. Jurišić smatra kako je potrebno organizirati novu međunarodnu konferenciju o BiH - tzv. Dayton 2. Na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik HSP-a Đapić - dr. Jurišić Zvonko Jurišić kazao je da bi na toj konferenciji trebali sudjelovati predstavnici tri bh. naroda, predsjednici susjednih zemalja Srbije i Hrvatske, supotpisnica Daytonskog sporazuma, predstavnici međunarodne zajednice, uz sudjelovanje SAD-a bez čijeg snažnog angažmana, smatra Jurišić, nije moguće postići kvalitetna rješenja.

Jurišić je naglasio da trenutno u BiH traje sukob na relaciji Banja Luka -Sarajevo, sukob srpske separatističke i bošnjačke centralističke politike, u kojemu najgore prolaze Hrvati, a taj sukob, upozorio je Jurišić, vodi raspadu BiH.

"Hrvatske političke elite u BiH nude sasvim novu politiku, politiku federalizma ili konsocijacije. To je politika koja se u modernim europskim zemljama, višenacionalnim i višejezičnim zemljama, pokazala kao dobar model", poručio je predsjednik HSP-a BiH Đapić - dr. Jurišić.

Kada su u pitanju konkretna rješenja koja bi zadovoljila hrvatski narod u BiH, Jurišić je kazao da je teško o tome unaprijed govoriti, no naglasio je da vjeruje kako hrvatske političke stranke okupljene oko Kreševske deklaracije mogu postići jasan stav o tome što žele i s tim jedinstvenim stavom sudjelovati u radu Daytona 2.

Jurišić je najavio da će pismo s danas iznesenim prijedlogom prvo uputiti američkom veleposlaniku u BiH, a zatim i predstavnicima drugih zemalja, te svim ostalim zainteresiranim stranama.

fena