HSP BIH: Osuda dvostrukih standarda za vrijeme prijenosa utakmice Dinamo Zagreb – Real Madrid

hrvatski tv kanal, Dinamo, Hajduk, mediji, glas koncila, kanal na hrvatskom jeziku, Hrvati u BIH, HDZ 1990, internet, HSP BIH, telmach, srpski film, titlovi, rtl, nova tv, zabrana, BIH, SP Brazil, tv signal, zatamnjenje, inicijativa, HTV, taksa, rtv pristojba, pristojbe, rtv bih, Hrvati u BIH, TV kanal na hrvatskom jeziku, kanal na hrvatskom jeziku
Privatna tvrtka Telemach, vodeći kabelski operater u BiH, navodno bi prekršila zakon emitirajući program HRT 2 za vrijeme navedene utakmice jer nemaju otkupljena prava za prijenos. I to je sasvim logično.

Ono što nije logično je to da su Hrvatima u Hercegovini na kraju ipak omogućili uživanje u igri zagrebačkog Dinama s „kraljevskim" Real Madridom, dok su Hrvatima u Bosni tek zatamnili male ekrane. Na taj način je Hrvatima u Bosni još jednom poslana poruka da su nebitna manjina i da se o njihovim pravima ne treba voditi računa, stoji u priopćenju HSP-a BiH.

Loša je ovo poruka za sve narode i građane u BiH. Privilegirani su oni koji su većina na određenom teritoriju, bez obzira na naciju ili vjeru. Svi drugi su potlačeni. Pozivamo Regulatornu agenciju za komunikacije i pravosudne institucije da porade na ovom slučaju te istraže kako jedna tvrtka nekažnjeno krši zakon u jednom dijelu zemlje, dok bi u drugom dijelu za taj čin vjerojatno bila rigorozno kažnjena.

Također, pozivamo Upravu BHT-a na savjesno analiziranje situacije prije nego se donese odluka o prijenosu neke utakmice. Je li zaista bila primarnija utakmica dva prosječna europska kluba na kojoj igra jedan bh. reprezentativac, od utakmice jednog od najvećih svjetskih klubova svih vremena s hrvatskim klubom koji ima brojne navijače među Hrvatima u BiH?