Hrvatski kanal postao žrtva izbora

Naime, iako je tehnički elaborat, koji u najmanje detalje opisuje funkcioniranje ovog kanala, već gotov, da bi on zaista i zaživio, potrebno je promijeniti Zakon o javnom RTV servisu kako bi se omogućilo da kanal na hrvatskom jeziku postane pravno legalan.

Ipak, kao i uvijek dosad, neće ići kako se planiralo, jer pored stanovitog optimizma, ministar prometa i komunikacija BiH Rudo Vidović boji se kako će se formiranje kanala na hrvatskom jeziku otegnuti na neodređeno vrijeme nakon izbora u listopadu.

"Zakonska rješenja je moguće staviti u proceduru, prijedlozi su skoro pa spremni, a povjerenstvo koje radi na izradi kanala idućih će dana sve to skupa okončati", potvrdio je Vidović, kazavši za Dnevni list kako će nakon toga cjelokupno rješenje biti upućeno u institucije.

Privremeno emitiranje

Projekt kao prijelazno rješenje predlaže da BHRT po principu time-sharinga osigura nekoliko sati tijekom kojih bi novoutemeljena redakcija emitirala program iz Sarajeva dok se ne izgradi RTV centar u Mostaru koji će imati najsuvremeniju opremu. Tog trenutka kad taj centar bude u mogućnosti proizvoditi, obrađivati i emitirati program, prestat će time-sharing i centar će u potpunosti preuzeti emitiranje.

Sve do Strasbourga

Podsjetimo kako je Ustavni sud BiH nakon tri godine čekanja odbacio zahtjev Ive Mire Jovića za ocjenu ustavnosti Zakona o javnom RTV sustavu. U međuvremenu, Jović je, nezadovoljan ovom odlukom, počeo pripremati materijal kako bi ovu problematiku iznio pred Sud za ljudska prava u Strasbourgu.

No kada će rješenje, i na koji način, biti stavljeno na dnevni red, ostaje neizvjesno, a Vidović podsjeća na uzavrelu situaciju u Parlamentu posljednjih dana, te smatra kako nije izvjesno da će se o kanalu na hrvatskom jeziku glasovati prije izbora.

No, osim ovoga problema, postoji još jedan koji se ogleda i u prilično lošim odnosima i nesuradnji tri javna emitera te je, prije bilo kakve priče o formiranju četvrtog emitera na hrvatskom jeziku, potrebno riješiti sve nesuglasice koje trenutačno postoje. Vidović smatra kako je jedan od glavnih krivaca za ovakvo stanje nefunkcioniranje korporacije koja je predviđena u zakonskim rješenjima, ali koja nije zaživjela na terenu.

"To tijelo bi trebao rješavati međusobne odnose emitera. Sada imamo nedorečenu situaciju te se u tom smislu može ukomponirati i nastojanje za formiranje četvrtog pravnog subjekta", naglasio je Vidović.

Ipak, i pod pretpostavkom da se riješe sve nesuglasice koje trenutačno vladaju među emiterima, postavlja se pitanje kakvu će sudbinu doživjeti zakonsko rješenje koje predviđa kanal na hrvatskom jeziku, a kada nakon izbora dođe na dnevni red. Vidović se ne usuđuje predviđati ishod te podsjeća kako su često, pogotovo u zadnje vrijeme, zakonska rješenja prolazila na određenim povjerenstvima da bi se na zadnjem čitanju jednostavno oborila.

Međutim, u situaciji u kojoj kanal na hrvatskom jeziku neće zaživjeti do ovih izbora, jasno je kako su hrvatski političari dobili još jednog asa u rukavu, odnosno imaju zajamčeno predizborno obećanje.

S druge strane, kanal na hrvatskom jeziku, to je sigurno, već sada može očekivati potporu srpskih zastupnika i izaslanika koji su javno kazali da će dati svoj glas za uspostavu četvrtog pravnog subjekta. No, kako će se ponašati bošnjački predstavnici, koji, podsjećamo, imaju snagu oboriti svaki zakon, pa tako i ovaj, i koji su do sada skeptično gledali na uspostavu redakcije na hrvatskom jeziku, ostaje za vidjeti.

Sadašnje rješenje predviđa uspostavu sjedišta kanala u Mostaru, s tim da je za pokrivanje Hercegovine predviđeno šest odašiljača s postojećih lokacija državne i federalne radiotelevizije, dok bi se ostatak BiH pokrivao preko signala BHRT-a u Sarajevu. U međuvremenu, dok se ne završi izgradnja centra u Mostaru, kanal na hrvatskom jeziku bi trebao funkcionirati na BHRT-u principom time-sharinga.

dnevni list