Hrvati u BiH moraju imati TV kanal na vlastitome jeziku!

marijana petir

... na vlastitome jeziku, piše Vecernji.hr.

Tijekom rasprave na Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta na kojoj se govorilo o napretku koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u 2015. godini, a koja je održana dan nakon što je BiH predala zahtjev za članstvo u EU, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, čestitajući Bosni i Hercegovini na tom važnom koraku, rekla je da vjeruje u europsku budućnost BiH kao države u kojoj će sva tri konstitutivna naroda imati jednaka prava.

- Hrvati su u BiH konstitutivni narod samo na papiru - rekla je Petir te dodala kako se temeljna prava Hrvata u BiH krše, a zbog velikog iseljavanja, uzrokovanog otežanim životom u nemogućnosti ostvarivanja vlastitih prava, može se reći da je hrvatski narod gotovo nestao s pojedinih područja BiH.

Istaknula je da je hrvatski jezik nedovoljno prisutan u javnom i političkom životu, a trenutačni sustav javnog emitiranja u BiH ne zadovoljava potrebe hrvatskog naroda. Izrazila je nevjericu zbog reagiranja Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) i Radio-televizije Federacije BiH (RTVFBiH) jer su se usprotivile izmjeni zakona o javnom RTV servisu kojima je predviđena uspostava nacionalnih kanala unutar sustava Radio-televizije BiH (BHRT).

- Hrvati moraju imati mogućnost povratka u svoj dom, hrvatska se djeca moraju moći školovati na hrvatskome jeziku, Hrvati u BiH moraju imati televizijski kanal na svome jeziku - jasna je Petir.