Hrvatske županije u FBiH tražit će ukidanje naknada za dužnosnike

...godišnju plaću nakon obavljanja javne dužnosti, nakon prosvjeda od 7. veljače poznatiji pod nazivom "bijeli kruh". Takav inicijativa još nije formalizirana, ali od dužnosnika županijskih vlada s hrvatskom većinom dobili smo informaciju kako će upravo ići na tu mjeru zbog ušteda. Neke županije čak Zakon o plaćama i naknadama nisu niti primjenjivale, ili su ga u međuvremenu zbog financijskih dubioza ukinule.

Zahtjev prema FBiH

Cijela inicijativa, kako doznajemo, išla bi preko županijskih skupština, a potom bi se i od Vlade Federacije i federalnog Parlamenta tražilo da se ukine zakon koji u vremenu sveopće recesije predstavlja pravi trn u oku, za svakoga građanina. Zakonom o plaćama i naknadama u tijelima Federacije je utvrđeno da „izabrani dužnosnici i nositelji izvršnih dužnosti nakon prestanka obnašanja javne dužnosti, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za mirovinu" imaju pravo na naknadu plaće koju su ostvarivali dok su obavljali javnu dužnost u trajanju od 12 mjeseci. Ta prava imaju i savjetnici u trajanju od pola godine ako su dužnost savjetnika obavljali duže od dvije godine. Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih dužnosti i savjetnici koji se vrate na isto ili slično radno mjesto s kojeg su izabrani, odnosno imenovani na javnu dužnost nemaju pravo na naknadu plaće. No, to ne znači da se ovaj zakon može ostvarivati po automatizmu, prije toga svaki dužnosnik mora zatražiti da se odredbe iz ovog zakona primjene u njegovu slučaju. Zakon je donesen još 2010. godine i najsporniji je član 11. U spornom zakonu ima još desetak spornih odredbi među kojima je i Naknada za odvojeni život od obitelji i smještaj u mjestu rada.

Što s otpremninama?

Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih dužnosti i savjetnici, s izuzetkom osoba koje ne ostvaruju plaću na osnovi zastupničke dužnosti ako borave izvan mjesta prebivališta svoje obitelji koje je udaljeno više od 70 km od sjedišta institucije u kojoj su zaposleni, imaju pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji u visini koju će utvrditi Vlada FBiH, odnosno nadležna administrativna povjerenstva Parlamenta FBiH. Osobe koje nemaju osiguran službeni smještaj imaju pravo i na naknadu za zakup stana za službene potrebe u visini koju će utvrditi Vlada Federacije, odnosno nadležna administrativna povjerenstva Parlamenta Federacije BiH. Prema nekim procjenama, samo na ovu stavku godišnje iz Federacije BiH županija ili općina ode blizu 30 milijuna maraka. Kad se tome dodaju ostale privilegije, poput otpremnina gdje izabrani dužnosnici, savjetnici, imaju pravo na isplatu otpremnine prilikom odlaska u mirovinu u iznosu od pet njegovih prosječnih plaća isplaćenih u prethodnih pet mjeseci.

Vecernji list