HRVATSKA MU ZABRANILA ULAZAK Proruski novinar iz RS odbijen na granici, Dodik optužio RH za napad na slobodu medija

Milorad Dodik
Twitter/DanijelSimić

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik i njegova najbliža suradnica Željka Cvijanović optužili su Hrvatsku za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje medijskih sloboda prava jer je proruskom novinaru Danijelu Simiću zabranila ulazak u zemlju, piše Hina.

Simić je u srijedu izjavio kako mu je hrvatska granična policija na prijelazu Batrovci odbila ulazak u Hrvatsku a tvrdi kako je prije toga bio satima zadržan na granici da bi ga potom ispitivali agenti SOA-e.

Kako je sam kazao, zanimalo ih je što je radio u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom odnosno u Donbasu te kako je došao u priliku intervjuirati Vjekoslava Prebega koji je dospio u rusko zarobljeništvo nakon što se kao dragovoljac borio u redovima ukrajinskih branitelja.

Simić je ustvrdio kako je njegovo zadržavanje na granici bilo “maltretiranje i protupravno zadržavanje” te kako je jedini razlog za to bilo njegovo izvještavanje iz Donbasa “i drugi politički stavovi”.

“Dakle, ovo je čisto pritisak na mene zbog mog rada. To najbolje ilustrira koliko se u EU-u poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora”, izjavio Simić koji je bio potpuno nepoznat u novinarskim krugovima dok se nakon ruske invazije na Ukrajinu nije pojavio kao izvjestitelj za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) s okupiranih područja otvoreno pri tom šireći prorusku propagandu.

U lipnju ove godine u Banjoj Luci mu je predsjednik Udruženja novinara Rusije Vladimir Solovjov uručio nagradu “za hrabrost i profesionalnost”.

Solovjov je pri tom kazao kako su mediji u RS primjer “zlatnog standarda” novinarstva.

Po povratku iz Donbasa Simić se pojavio u ulozi predsjednika Udruženja novinara Republike Srpske a sada su u njegovu zaštitu stali predsjednik tog entiteta Dodik i članica Predsjedništva BiH Cvijanović.

Dodik je kazao kako su u Hrvatskoj koja je i članica EU-a “zaustavili i maltretirali novinara samo zato što je smatrao da ima pravo na slobodu mišljenja i slobodu izražavanja”.

Hrvatsku je optužio za napad na slobodu medija.

Cvijanović je u sličnom tonu izjavila kako najoštrije osuđuje zabranu ulaska Simiću u Hrvatsku kao “sramni čin”.

“Očigledno je da za njih (Hrvatsku) kao i za EU, sloboda misli i govora važi samo za neke, a ne za sve novinare”, kazala je Cvijanović.