Hrvati traže povlačenje Zakona o reviziji

Zakon o reviziji BiH, HVIDRA, Armija BiH, HVO, invalid, HVIDRA, optužbe, inspektor, branitelji, hrvatski branitelji, U čast hrvatskim braniteljima

Ova odluka jednoglasno je usvojena na sastanku predsjednice FBiH Borjane Krišto s hrvatskim ministrima u federalnoj Vladi, predsjednicima hrvatskih klubova u Zastupničkom domu FBiH i predstavnicima hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nisu unesene primjedbe

Naime, oni su konstatirali da ovaj prijedlog zakona ne odgovara dokumentu koji je usvojen na Vladi jer je pri njegovom usvajanju na Vladi konstatirano da će se u isti ugraditi oko tridesetak primjedbi koje su izrekli određeni ministri.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Parlamentu Federacije BiH Mate Franičević ističe da niti jedna od tih primjedbi nije ugrađena. Franjičević izdvaja one uredbe koje su najvažnije, a koje se odnose na privremeno oduzimanje prava onim korisnicima braniteljskih naknada koji su svoja rješenja dobili izjavom dva svjedoka ili potvrdom udruga.

“Izvan pameti je da se to učini kad je regulirano zakonskim propisima”, kazao je Franičević. Druga važna primjedba se odnosila da timovi za reviziju moraju biti na paritetnom temelju.

Nacionalni interes

Ukoliko Vlada ne prihvati da se zakon povuče iz parlamentarne procedure, bit će zatraženo da u proceduru ide u formi nacrta. Ukoliko ni to ne prođe, a Hrvate je lako preglasati, onda će se ići s amandmanima na zakon, a koji će se odnositi na sve on što je trebalo biti ugrađeno.

Ukoliko ni nakon toga zakon ne iziđe iz Zastupničkog doma u obliku u kojem je prihvatljiv za predstavnike hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i hrvatskih zastupnika, onda će se cijela stvar ponoviti u Domu naroda s tim da će se onda ići na vitalni nacionalni interes, pojasnio je Franičević. “Možda netko misli da je ovo elegantan način da se izbjegne revizija kao takva pa se igra onda ovakva igra prvo na Vladi pa onda ovako”, kazao je Franičević.

Predsjednica kluba HDZ-a 1990. Slavica Josipović je istaknula da će svi predstavnici hrvatskih klubova zajednički nastupati jer se radi o nacionalnom interesu i dostojanstvu i dignitetu Domovinskog rata. Hrvatskim udrugama ništa ne znači deset posto Na konstataciju da su hrvatske udruge protiv privremene obustave isplate braniteljskoj populaciji, predsjednik Saveza RVI BiH Safet Redžić je kazao da se oni s puno toga ne slažu.

“Nakon toga nude 10 posto smanjenja svim kategorijama dok se revizija ne uradi. A to rade zato što se prema međudržavnom sporazumu isplaćuje razlika između mirovine koju tamo ostvari i mirovine koju ovdje dobiju. Oni mogu predložiti i 50 posto smanjenja, ali će u Hrvatskoj dobiti svu tu razliku. Oni ne gube ništa. Kad bi se u BiH i povećale naknade za RVI, oni od toga nemaju nikakve koristi jer će im tamo smanjiti. Nama je stalo da napravimo sustav.

Ne kažem svi, ali najveći dio te populacije ima zaštitu iz Hrvatske”, istaknuo je Redžić i dodao da je najučinkovitije ono što je predloženo zakonom jer će oni koji su u pravu požuriti uraditi reviziju, kako bi što prije ostvarili svoja prava. Službeni stav o zakonu u petak Službeni stav o Zakonu o reviziji, Savez RVI će iznijeti u petak. “Generalno gledajući naš stav je da se treba vršiti revizija, ali da se treba vršiti na normalan način kako revizija ne bi bila ciljna u smislu da se obvezno skine jedan broj korisnika.

Revizija treba biti ciljana u pravcu da se dovede broj korisnika na realno stanje, oni koji tamo ne trebaju biti da se izvedu iz prava, a onima koji trebaju, da se eventualno i poveća postotak”, istaknuo je Redžić. On je dodao da će svoje službeno stajalište Savez iznijeti u petak, piše Dnevni list.