HODŽIĆ U poslu s respiratorima nismo vođeni profitom, našu zaradu smatramo skromnom

Fikret Hodžić
Hayat

Fikret Hodžić, direktor tvrtke "FH Srebrena malina" d.o.o., priopćio je da je ta tvrtka, u vrlo spesifičnim i teškim tržišnim uvjetima, uspjela nabaviti 100 respiratora iz Kine za potrebe zdravstvenog sustava Federacije Bosne i Hercegovine. Pritom se nije vodila motivom o profitu, ističe on.

Sve je urađeno u skladu s domaćim procedurama, tvrdi Hodžić, te su u smislu izdavanja potrebnih dokumenata, bile uključene nadležne institucije, vlade, strane ambasade, nadležne agencije nekoliko zemalja.

"Imam potrebu, zarad javnosti i svih onih koji još uvijek vole i žele čuti istinu, dati nekoliko informacija o nabavci medicinske opreme za potrebe zdravstvenog sustava Federacije, odnosno pacijenata i onih kojima bi životi mogli ovisiti o takvoj vrsti opreme:

Da, naša tvrtka „FH Srebrena malina“, u vrlo specifičnim i teškim tržišnim uslovima, uspjela je nabaviti 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije Bosne i Hercegovine. Najveći dio respiratora, njih 80, već je stigao u našu zemlju. O tome su izvještavali i brojni regionalni mediji.

Kao što je svima poznato, respiratori su trenutno najtraženija roba na svijetu pa i najveće i najbogatije države imaju probleme u njihovoj nabavci. Naše zadovoljstvo je tim veće jer smo, iskoristivši svoje relacije i poslovne odnose s partnerima iz Kine, ovom nabavkom uspjeli značajno osnažiti naš zdravstveni sustav.

Istina, prije nekoliko mjeseci nismo pomišljali da ćemo se baviti i nabavkom medicinske opreme. Ali smo i dovoljno odgovorni da ukazanu priliku iskoristimo, naročito nakon uviđanja da bi bez uključivanja „FH Srebrene maline“, Federacija respiratore mogla čekati, kako je neko od kritičara i dobio informaciju, do rujna ili listopada.

Preuzeli smo odgovornost, svjesni da tako umirujemo vlastitu savjest i vraćamo dug zajednici, a da će biti onih koji će i u humanom poslu i gestu pronaći osnove za napade" naveo je Hodžić u priopćenju.

„FH Srebrena malina“, dodaje on, uvezla je respiratore iz Kine, u transportu su korištene usluge nekoliko međunarodnih aerodroma, carinske i sigurnosne agencije nekoliko država izdale su potrebnu dokumentaciju, kao i državne agencije specijalizirane za kontrolu i praćenje trgovine medicinskom opremom. Uz navedeno, niz međunarodnih organizacija prati svaki oblik i svaki segment trgovine respiratorima na globalnom nivou.

"Tako je bilo i sa našom isporukom. Uz navedeno, ispoštovani su svi domaći preduslovi, sve domaće obaveze i procedure. U posao su bile uključene nadležne institucije, vlade, strane ambasade s izdavanjem potrebnih dokumenata. Niko, ni na jednom meridijanu nas nije zaustavio i upitao: Kako to da poduzeće „FH Srebrena malina“ d.o.o. kupuje respiratore. Posao smo uspješno završili jer poštujemo zakone i procedure, ne petljamo i ne varamo.

Volimo zemlju i poljoprivredu, ali nismo „poljoprivredno gazdinstvo“.
Da su nas oni koji se danas predstavljaju da znaju sve o nama nekada posjetili u Srebrenici, da su navratili do Sućeske, znali bi da iza nas stoji samo mnogo rada.
Podršku nismo ni očekivali, ali poštedite nas i nepravednih i zlonamjernih napada" naveo je Hodžić.

On dalje ističe da je posao nabavke respiratora za Federaciju, iako je imao i humanitarni karakter, prije svega bio trgovina u kojoj je tvrtka „FH Srebrena malina“ d.o.o. zaradila određeni novac.

"Oni koji se bave „prostim računicama“ već su nas proglasili milijunerima. Neki drugi kažu da „živimo na kredit“. Istina je u sredini. Jako mnogo radimo, u kreditima smo, ali ostane dovoljno i za nas i naših deset radnika, za desetke kooperanata.

U poslu s respiratorima nismo bili vođeni profitom. Naprotiv, s obzirom na vrstu posla koju smo uradili, našu zaradu bismo mogli smatrati skromnom. Ali, ponavljamo, zarada nam i nije bila na prvom mjestu", riječi su direktora tvrtke "FH Srebrena malina" Fikreta Hodžića.

Na kraju, izrazio je nadu da će nedaća pandemije brzo proći, a potreba za respiratorima biti sve manja.

"A mi u „FH Srebrena malina“ nastavit ćemo vrijedno raditi, ulagati u sebe i u svoje proizvode, pa valjda dočekamo dan da naši ljudi budu i ponosni na nas", zaključio je Fikret Hodžić.