Hoće li se poništiti natječaj za prijem policajaca u HNŽ-u?

MUP HNŽ Mostar
Hercegovina.info

Politička previranja između HDZ-a i SDA oko imenovanja ravnatelja policije traju već godinama pa kao rezultat toga je nedostatak stotine policajaca u ovoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Jedan natječaj o prijemu novih policajaca je još uvijek na čekanju, a neki kandidati već su prešli starosnu dob što je jedan od uvjeta.

Na pitanje što će biti s tim natječajem ministar MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Slađan Bevanda večeras je u Dnevniku RTV HB rekao:

"Natječaj nije poništen, a raspisan je dosta davno. Ja sam na sjednici Vlade inzistirao da se ne glasuje o poništenju natječaja dok se nešto ne riješi. Moram napomenuti da taj natječaj raspisuje komesar policije kojeg mi još uvijek nemamo, a povjerenstvo imenuje komesar. Da bi se neki novi natječaj pokrenuo mi moramo uspostaviti sve mehanizme o kojima govorim, a koje nemamo", rekao je Bevanda.

Kakvo je stanje u policijskim upravama i postajama najbolje pokazuje primjer iz Jablanice.

MUP HNŽ Mostar

"U Policijskoj postaji Jablanica prema važećoj sistematizaciji ima raspoređeno 35 policijskih službenika. Danas ih ima 21, a od toga njih četiri ne ide na teren tako da ih ostaje 17. Njih tri ili četiri će otići u mirovinu jer su stekli uvjete za to. Policijska postaja Jablanica koja pokriva dio magistralne ceste i općinu Jablanica koja nije mala, na jako malom broju policajaca. Slična situacija je u svim našim policijskim postajama, ističe Bevanda.

Što se pak opremljenosti tiče ministar kaže:

"Postoji jedna doza razumijevanja od strane vlada za opremanje policije. Naravno da to nije nikada dovoljno. Ovo ministarstvo je jako veliko i s velikim brojem ljudi, prostora, vozila i radom 24 sata dnevno. Sve to zahtjeva i puno financijskih sredstava. Ponosan sam što smo s dosta skromnim financijskim sredstvima uradili toga dosta. Mislim da je vidljivo da naša policija danas izgleda dosta drugačije nego prije nekoliko godina", kazao je ministar Slađan Bevanda.

Kažimo kako bi se u tjednu koji je pred nama među točkama dnevnog reda na Vladi trebalo ponovno naći imenovanje v.d. ravnatelja policije HNŽ-a.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.