Hoće li FBiH legalizirati gay životne zajednice?

FBIH, gay zajednica , LGBT, LGBT udruge, homoseksualnost, Njemačka, nove mjere, zatvorske kazne
Ove zahtjeve uputile su osobe koje su državljani BiH i FBiH, a istospolne životne zajednice sklopili su u inozemstvu.

Dio je to informacije Federalnog MUP-a koja će se danas naći na sjednici Vlade FBiH, a u kojoj se inicira donošenje zakona o životnim zajednicama istospolnih parova, što je nadležnost Ministarstva pravde FBiH.

Zbog nepostojanja zakonskih propisa u toj oblasti, organi uprave nadležni za matične knjige nisu u mogućnosti pozitivno odlučivati po tim zahtjevima, iako podnositelji zahtjeva ističu da su im time povrijeđena prava, kao što su pravo na poštivanje privatnoga i obiteljskoga života i pravo na nediskriminaciju, iz Ustava BiH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, naglašeno je u informaciji, prenosi Avaz.

Ističe se da bi se donošenjem zakona izbjegla i odgovornost BiH, imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina obvezna usvojiti i u svojim zakonima primjenjivati načela koja je utvrdio Europski sud za ljudska prava.

Ovaj sud je 2015. godine donio presudu kojom je prvi put od jedne članice Vijeća Europe, Italije, zatražio pravno uređenje zajednice osoba istoga spola.

I Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH prije dvije godine je dala preporuku vlastima u BiH da zakonski urede pitanje životne zajednice istospolnih partnera.

Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskoga otvorenog centra, kaže da su zahtjevi istospolnih parova za upis u matične evidencije proizvod činjenice da čak 80 posto njih želi zaključiti životno partnerstvo i traži to od države.

Sarajevski otvoreni centar još prije dvije godine izradio je model posebnoga zakona o istospolnim zajednicama života i odavno je spreman na suradnju s entitetskim vlastima na usvajanju takvoga zakona, istaknula je Bošnjak.