Hladno vrijeme i obilne kiše odgodili sjetvu i sadnju. Voće i povrće skuplje do 50 posto

sadnja
sadnja

... premašile 2,50 KM po kilogramu, mnogi su strahovali da će se taj val ponoviti i s ostalim voćem ili, još gore, da će, uz to, zahvatiti i ostale prehrambene proizvode, piše Večernji list BiH.

Sadnja krumpira na čekanju

Kako stvari stoje, upravo bi se taj epilog mogao dogoditi. Dok bi do sada u Hercegovini već krenula priča o krumpirima u zemlji, koji bi uskoro mogli niknuti, rijetki su to omiljeno povrće, koje je prilog brojnim jelima, posadili. Sada mu je cijena od 1,50 KM do 2 KM, a nije poznato kolika će biti u idućem vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Pitanje je kakva će uopće biti kvaliteta. Tlo je još mokro, ne možemo posaditi krumpire, a ružno vrijeme najavljuju gotovo cijeli idući tjedan. Uopće nema uvjeta za rad. Prošle godine nam je led krajem travnja uništio usjeve i vinograde, a ove bi mogla kiša. Da ne govorimo o ledu u ožujku koji je uništio kulture koje su počele cvjetati - govori nam jedan hercegovački poljoprivrednik nezadovoljan situacijom.

Jedino plastenici, i to oni koji imaju sustav grijanja, uspjeli su proći s minimalnim štetama ili bez njih. Nažalost, te činjenice dovele su do toga da se prodavači hrane okreću uvozu voća i povrća iz inozemstva, što automatski znači rast cijena.

Tako cijena blitve ili salate raste i do 5 KM po kg, a slično je kod voća s jabukama. Proteklih dana kilogram kruški na akciji bio je 2 KM. Nezgodna situacija s cijenama je i u susjednoj Hrvatskoj. Stručnjaci ističu da su to područje pogodile kasne hladnoće, zatim kiše, poplave...

- Problem je što su se zbog hladnoće pomaknuli rokovi sadnje i sjetve. Berba je pomaknuta i do mjesec dana. Primjerice, ako smo salatu trebali saditi 1. ožujka, to je prolongirano za mjesec dana, pa su se spojile dvije sjetve, odnosno dva turnusa, te imamo za posljedicu velike oscilacije cijena. Trenutačno na tržištu nema mlade salate i preskupa je, dok će se, primjerice, poslije davati u bescjenje jer će se spojiti dvije berbe i bit će velike količine odjednom na tržištu - objasnio je Hrvoje Gregurić, predsjednik Udruge povrtlara.

Moguće je, ako se vremenske nepogode nastave i uvoz bude potreban, da će cijene voća i povrća rasti i do 50 posto do ljeta, što bi tek mogao biti udar na potrošače. Jasno je da će pogledi mnogih u idućim tjednima biti usmjereni prema nebu.

Ostali proizvodi

Ali, dok je u BiH voće i povrće problem, s obzirom na to da se nije krenulo na sadnju, u Hrvatskoj je više prehrambenih stavki problematično, a to je, naravno, prednost za rubna područja te se rado dolazi u BiH zbog pojedinih prehrambenih proizvoda. Osobito kada je meso u pitanju.

- Kilogram telećeg odreska kod mene stoji 20 KM, a preko, u RH, nema ga ispod 25 do 27,50 KM. Ili janjetina. Ovdje je 15 KM, tamo 19 KM. Neka se ljudima dopusti barem kupiti koliko im treba za ručak. Drugo su šverceri i neka njih slobodno ganjaju - istaknuo je za Slobodnu Dalmaciju mesar Mate. Prije su iz Hrvatske dolazili i po gorivo u BiH s obzirom na to da je za pola marke po litri bilo jeftinije nego u RH. Danas više ne.