Hercegovina i područje oko Banja Luke najaktivniji: BiH se od početka 2017. zatresla 77 puta

potres
potres
... najjači, magnitude 4,7 stupnja po Rihteru i intenziteta oko šest stupnjeva Merkalijeve skale, dogodio se 25. listopada na području Rame, podaci su Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Štete i panika

Riječ je o potresima koji mogu izazvati paniku kod stanovništva i štetu na slabijim građevinskim objektima, ali razornije posljedice nisu moguće.

- U BiH je seizmički aktivno područje istočne i zapadne Hercegovine, gdje su lani bila 23 potresa, kao i područje oko Banje Luke. Kada je u pitanju ova godina, desila su se tri potresa slabije jačine, na području između Ljubinja i Stoca. Posljednji je registriran jučer ujutro (petak, op. a.) na području Ljubinja, jačine 3,7 stupnjeva po Rihteru - kaže za Dnevni avaz Amra Krehić iz Centra za seizmologiju pri FHMZ-u.

Iako Krehić ističe da je nezahvalno davati prognoze, u informaciji pod nazivom

„Prognoza seizmičnosti teritorije BiH", objavljenoj na službenoj stranici FHMZ-a, navodi se da se na osnovu instrumentalnih podataka, primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo do zaključka da se u narednih 50 godina na teritoriji BiH mogu očekivati potresi maksimalnog intenziteta do sedam stupnjeva Merkalijeve skale. Oni izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava.

- Međutim, za period od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih potresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH (područje Trebinja, Neuma, Banja Luke i planine Trskavice), koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života - navodi se u informaciji.

Zemljina kora

No, Krehić navodi da je nezahvalno reći kada će biti potres i koje jačine na određenom području.

- Ni Japan, koji ima puno bolje uvjete po pitanju materijalnih sredstava i ljudstva, ne daje takve prognoze. Prema mišljenju nas seizmologa, nije loše da se češće dešavaju slabiji potresi, jer se tako oslobađa seizmička energija nakupljena u Zemljinoj kori. Ako ne bi bilo takvih slabijih potresa, mogli bi se desiti neki jači i razorniji - ističe Krehić.

Treskavica epicentralna zona

- Teritorija BiH spada u seizmički relativno aktivnu zonu. Na području Treskavice, koja je zbog toga i dobila ime, registrirana je epicentralna zona veoma snažnih potresa -navodi se, između ostalog, u FHMZ-ovoj informaciji „Seizmičnost teritorije BiH".