HERCEGOVCI VOLE BRZINU Vučko Bašić najbolji je vozač u BiH u disciplini autoslalom

Auto utrke Jugo 45
Hercegovina.info

Trebinjski vozači ove godine briljirali su u utrkama autoslaloma, a zahvaljujući odličnim rezultatima nakon dvije godine, u konkurenciji 14 klubova uspjeli su postati prvaci BiH. Kako kažu u Auto moto karting klubu “Leotar“, nisu očekivali ovakav uspjeh, ali se jesu nadali.

"Najviši teret su iznijeli stari vozači, cijela ona stara ekipa koja je od prvog dana u klubu. Ove godine se posebno istaknuo Vučko Bašić u generalnom plasmanu, ali bih istaknuo i plejadu mladih vozača među kojima je najistaknutiji Stefan Milinić. Dosta je tu mladih momaka koji su budućnost ovog sporta“, kaže za Hercegovina.info Maksim Milinić, predsjednik AMKK „Leotar“.

Član auto moto kluba “Leotar“ Vučko Bašić najbolji je vozač za 2021. godinu u disciplini autoslalom - klasa sport. Vučko nastupa sa svojim prepoznatljivim Jugom 45. Bašić je s dva prva, jednim drugim i trećim mjestom ostavio konkurenciju iza sebe. Iako ima opaku mašinu, Bašić ističe da nije očekivao ovakav plasman, jer je konkurencija na visokoj razini.

Auto utrke Jugo 45

"Kada sam otvorio sezonu, prva utrka mi je bila u Istočnom Sarajevu. Tu sam bio prvi. Druga utrka je bila u Bijeljini i tu sam opet bio prvi. To su mi bile ozbiljne naznake da ću možda završiti kao šampion. Evo to se i desilo. Ako se hoćete bavite bilo kojim sportom, trebaju vam velika sredstva, pogotovo za auto sport. On je baš skup, treba puno novca, odricanja za ozbiljan rezultat. Evo ovom prilikom se zahvaljujem svim svojim prijateljima koji su stajali iza mene, jer bez njih ovo ne bi bilo“, ističe Bašić.

Pitali smo Bašića što je to što krije ispod haube.

"Pa ovo je u kompletu modificiran Jugo 45. U njemu je motor od 1600 kubika. Prijenos je odrađen bukvalno do savršenstva. Ono što je najbitnije je da je lagan. Komplet karoserija je odrađena od specijalne plastike, tako da na ovaj motor a njegova kilaža, on zaista ide kao munja. Pošto je lagan, na zahtjevnim stazama s oštrim krivinama, više sam na dva nego na četiri točka“, priča nam kroz osmijeh Bašić.

Auto utrke Jugo 45

Naredne godine Vučko planira voziti i brdske utrke što je svakako za njega stepenica više u ovom sportu. One su dosta izazovnije i pune adrenalina, a Bašiću toga zasigurno ne manjka.

"Slalom je sport po meni više tehnički nego brzinski zahtjevan. Odlična je uvertira za vozače koji hoće ići dalje, voziti brdske ili kružne utrke. Što se mene tiče, ja sam izašao na tu razinu, što mi je i bio cilj i nadam se da ću uskoro voziti svoju prvu brdsku utrku“.

Auto moto karting klub “Leotar“ broji oko 30 članova, ali je kažu sve veći broj mladih ljudi koji im se priključuje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.