HDZ-ov ČOVJEK OD POVJERENJA Kako je osuđeni direktor Josip Tomić oštetio 'Naftne terminale' za milijune dolara

Josip Tomić
Ilustracija/Tačno.net

Presuda Trgovačkog suda u Zagrebu kojom NTF Ploče mora 'Deltagripu' isplatiti 4.1 milijun USD i zatezne kamate, još jednom otvara pitanje stvarnih interesa HDZ-ovog direktora Josipa Tomića i njegove povezanosti s hrvatskim naftnim mešetarom Jasminkom Umićevićem. Tomićevim potpisivanjem štetnih ugovora za skladištenje nafte i dodataka, s ovom službeno 'britanskom' tvrtkom, strateško poduzeće Federacije BIH NTF Ploče samo po osnovu presuda oštećeno je za 20 milijuna USD, piše Tačno.net.

Naftni terminali Ploče pravni nasljednik 'Energopetrola' Ploče od završetka rata do danas bili su u fokusu različitih interesnih grupa kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz Hrvatske s konačnim ciljem preuzimanja ovog strateškog poduzeća za skladištenje i distribuciju nafte. U toj namjeri najbliže je došao 'Deltagrip' pod neizravnim vodstvom Jasminka Umićevića.

Naftni mešetar i lobist, Umićević, sredinom 2000-tih godina proglašen je za jednog od najutjecajnijih i najmoćnijih Hrvata, a prema pisanju hrvatskih medija okarakteriziran je kao osoba 'koja utječe na politička i gospodarska zbivanja bez obzira na moć koja proizlazi iz njegovih formalnih ovlasti i funkcija'.

Umićević kao INA-in prijeratni kadar u svojoj karijeri obavljao je niz rukovodećih funkcija u ovoj naftnoj industriji da bi u konačnici napustio INA-u i postao direktor 'OG Consultinga' u Mađarskoj. Nakon 2003. godine postaje direktor londonske tvrtke 'Oil and Gas Consulting International LLP London'.

Prema pisanju bh. medija upravo je Umićević bio duboko involviran u aferu kriminalnog stečaja 'Energopetrola' u Zagrebu 2001. godine zajedno sa tadašnjim direktorom 'Energoinvesta', a kasnije federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem. Prema medijskim navodima, Jasminko Umićević je aktivno sudjelovao u dogovorima o statusu imovine 'Energopetrola' Zagreb, tvrtke koja je prije nasilnog stečaja po zabilježenim rezultatima bila odmah iza INA-e.

Josip Tomić

Jasminko Umičević, FOTO: Saša Zinaja/Nacional.hr

Nedugo nakon propasti 'Energopetrola' Zagreb, 'Deltagrip', britanska tvrtka u neizravnom vlasništvu Vedrana Peršea i Jasminka Umićevića, 2005. godine postiže dogovor s NTF-om, u tom trenutku 'Energopetrolom' Ploče, o najmu i skladištenju nafte.

Aneksima do stečaja

Drago Burđelez nekadašnji direktor 'Energopetrola' Ploče potpisuje prvi ugovor sa 'Deltagripom' 2005. godine kada u najam daje skladište od 10.000 kubnih metara za ugovornu cijenu od 50.000 USD mjesečno plus 1,5 USD po toni izdate nafte. Sljedeće godine iznajmljena su im još dva neobnovljena skladišta iste zapremine, ovaj put za nižu cijenu od 40.000 USD i 1,7 USD po toni izdate nafte.

Dolaskom Josipa Tomića kao HDZ-ovog kadra, ugovor o najmu dva skladišta se aneksira čime se NTF Ploče obavezao da obnovi skladišta u roku od šest mjeseci. U slučaju kašnjenja, NTF bi platio penale. Obzirom da su rokovi probijeni, NTF 'Deltagripu' plaća 175.000 KM. Nedugo nakon toga u listopadu 2006. godine Tomić 'Deltagripu' u najam daje jedno skladište u zamjenu za dva nedovršena, a umjesto fiksne cijene Tomić pristaje na cijenu od 4 USD po toni istočene nafte.

Također, Tomić 2007. godine potpisuje još jedan aneks na ugovor te se obavezuje da NTF besplatno čisti skladišta, prepumpava naftu i obračunava troškove čime 'Deltagrip' stavlja u povlašten položaj u odnosu na druge klijente.

Josip Tomić

Naftni terminal Ploče, FOTO: eneretika.net

U travnju iste godine Tomić bez suglasnosti nadzornog odbora od OTP Banke podiže kredit od 4,8 milijuna KM, a sredstva su trebala biti uložena u završetak obnove skladišta u najmu 'Deltagripa'. Kao osiguranje kredita i pozajmice od 'Deltagripa', Tomić kao hipoteku stavlja 150.000 kvadrata zemljišta NTF-a.

Nakon smjene Josipa Tomića i dolaska Nikole Štule i Ibrahima Bećirbegovića na čelo NTF-a 2009. godine, analiziraju se ugovori sa 'Deltagripom' kada je zaključeno da je na osnovi niskih cijena najma i kaznenih penala, NTF na ovim ugovorima izgubio preko 3 milijuna KM.

Tadašnja uprava prekida ugovore, a 'Deltagrip' podiže tužbu pred Arbitražnim sudom međunarodne trgovinske komore iz Pariza s odštetnim zahtjevom preko 200 milijuna KM.

U ovom sporu NTF Ploče predvođen Ibrahimom Bećirbegovićem i Nikolom Štulom angažira odvjetnički ured Gordane Grubeše, što je u konačnici rezultiralo da je 'Deltagrip' u ovom predmetu uspio samo 6 posto. Tako da im je umjesto 200 milijuna KM odštetnog zahtjeva dosuđeno cca. 15 milijuna KM.

Obzirom da su računi NTF-a bili blokirani, ova presuda je dovela ovu tvrtku da stečaja. Kako bi se gubitak strateškog poduzeća u vlasništvu FBIH izbjegao, tadašnja vlada FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem daje suglasnost Terminalima Federacije koji su vlasnik Naftnih terminala Ploče za kreditni angažman kod komercijalnih banaka sa ciljem isplate 'Deltagripu'.

Uloga Josipa Tomića u sklapanju štetnih ugovora sa 'Deltagripom' bila je i predmetom rada Financijske policije koja je u srpnju 2008. godine dostavila kaznenu prijavu protiv Tomića, Drage Burđeleza, tadašnjeg premijera Nedžada Brankovića ministra energije, rudarstva i industrije FBIH Vahida Heće, Stipe Buljana dugogodišnjeg tajnika Federalnog ministarstva energetike i rudarstva kao i drugih.

Josip Tomić

Nedžad Branković, FOTO: tntportal

Iako je tadašnja glavna tužiteljica Tužiteljstva Sarajevske županije Dalida Burzić najavljivala ekspresno podizanje optužnice, do danas nema informacija u kojoj je fazi ovaj predmet.

Pored istraga u Bosni i Hercegovini protiv Josipa Tomića, podneseno je niz prijava pred nadležnim organima u R. Hrvatskoj, pa je tako 2014. godine pred Županijskim sudom u Dubrovniku pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog pronevjere nešto više od 14.000 KM, s tim da je sud odredio da kazna neće biti izvršena ukoliko Tomić u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Strateški interes 'Deltagripa': Tomić na čelu NTF-a  

Pravomoćna presuda za pronevjeru kao i niz drugih afera nisu bile prepreka novoj Federalnoj vladi oličenoj u koaliciji SDA-HDZ-SBB da Josipa Tomića 2016. godine vrate na poziciju direktora NTF Ploče.

U razdoblju zadnjeg mandata Josipa Tomića na čelu NTF-a aktualizirana je tužba 'Deltagripa' za nadoknadu štete po izgubljenoj dobiti u razdoblju od veljače 2007. godine do travnja 2009. godine koja je odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu 2021. godine pravosnažno dosuđena u korist 'Deltagrip' u ukupnom iznosu od 4.186.230 USD plus zatezne kamate što prema procjenama u konačnici iznosi oko 10 milijuna USD.

Josip Tomić

Indikativno, NTF Ploče pod vodstvom Josipa Tomića u ovom predmetu otkazuje punomoć odvjetničkom uredu 'Grubeša&Partneri' koji je uspješno zastupao NTF u arbitražnom procesu protiv 'Deltagripa' za nadoknadu štete u vrijednosti preko 200 milijuna KM.

Upravo je Gordana Grubeša bila angažirana od tadašnje uprave pod vodstvom Štule i Bećirbegovića za zastupanje u predmetu arbitraže pred sudom u Parizu u kojem je NTF Ploče uspio u postupku u 94 postotka kako je naznačeno u presudi.

Prema riječima Gordane Grubeše ni danas nije sasvim jasno iz kojeg razloga se uspjeh u arbitražnom sporu sa 'Deltagripom' plasirao kao neuspjeh.

"Presudom arbitražnog suda u Parizu, pokrenutog po prijedlogu 'Deltagripa', uz predujam troškova i pristojbi, koji je platio predlagatelj, u iznosu od 600.000 eura, uspjeli smo u postupku i to točno kako je navedeno u presudi od 94 posto u korist NTF-a. Dakle, i danas ostaje nepoznanica koji su razlozi i motivi da javnosti bude prezentirano da je NTF izgubio arbitražni postupak, ako je istom presudom jasno iskazano da 'Deltagrip' nije uspio u postupku već samo u iznosu 6 posto, i to samo stvarnog troška koji je pretrpio nakon raskida Ugovora".

Grubeša naglašava da se tijekom svog zastupanja NTF-a kao i OTF-a na njen odvjetnički ured od strane različitih uprava kao i nadzornih odbora vršeni veliki pritisci i opstrukcije.

"Na nas su vršeni veliki pritisci i opstrukcije, i za vrijeme trajanja postupanja, a koje smo, ne obazirući se na iste, obavljali profesionalno i dobili sve sudske odluke u korist NTF-a i TF-a, te uspjeli spasiti NTF od dva dugotrajna stečajna postupka. Smatram da smo mi bili samo kolateralna žrtva u cijeloj situaciji, u kojoj su se ispreplitali različiti interesi kojima se nikada nisam bavila, i istim se nisam opterećivala, smatrajući kao najvažnijim poduzimati sve radnje u zaštiti interesa NTF-a i TF-a i njihovih predmeta. Što se tiče odnosa gospodina Tomića prema meni i mom odvjetničkom društvu, otkaz suradnje nije me iznenadio jer sam bila zastupnik NTF-a u kaznenom postupku koji se vodio upravo protiv gospodina Tomića".

Josip Tomić

FOTO: grubesa-partneri.hr

Govoreći o posljednjoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je NTF-u naloženo da isplati 4,1 milijun USD plus kamate, Grubeša naglašava da je u ovom predmetu po tužbi 'Deltagripa' prvotuženi bio NTF Ploče, a drugotuženi Operator Terminali Federacije s tim da je tužba protiv OTF-a kojeg je nastavila zastupati povučena.

"Sve do otkaza punomoći NTF-a kao prvotuženog, mi smo nastavili zastupati drugotuženog OTF-a, dok je zastupanje prvotuženog uz preuzimanje sve dokumentacije iz našeg ureda preuzeo tada kolega Almir Dervišbegović. Postupak protiv naše stranke završio je u korist  OTF-a, i to tako da je nakon nekoliko godina 'Deltagrip' u odnosu na našu stranku OTF, povukao tužbu. Istim se nastavio postupak protiv NTF-a, koji je završio navedenom presudom, koju nisam u mogućnosti komentirati, jer u navedenom predmetu više nisam sudjelovala, iako smatram da su i kolege nakon gospodina Dervišbegovića, nastavile profesionalno obavljati svoj posao, no nažalost postupak je završen uz veliku obvezu NTF-a".

Međutim, Almiru Dervišbegoviću također je otkazana punomoć u zastupanju po tužbi 'Deltagripa' za nadoknadu štete da bi u konačnici predmet preuzeo zagrebački odvjetnik Marko Krpan, koji je u žižu hrvatske javnosti došao kao pravni zastupnik Briana Alfonsa Fuentesa koji se dovodi u vezu s lihvarskim kreditima kojima su građani R. Hrvatske oštećeni za 91 milijun kuna.

Marko Krpan nije mogao govoriti za portal Tačno.net o predmetu obzirom da, kako je naveo, 'navedeni podaci su zaštićeni institutom odvjetničke tajne'.

Ugovori na štetu NTF-a

Ibrahim Bećirbegović nekadašnji Predsjednik uprave NTF-a i generalni direktor Terminala Federacije smatra da je Josip Tomić omogućio ovakav sudski epilog kojom je presuđena šteta u iznosu od 4.186.230,47 USD plus zatezne kamate u korist 'Deltagripa'.

Ističe da je presuda za nadoknadu štete nonsens obzirom da je Josip Tomić kao predsjednik uprave i zaštitnik interesa NTF-a morao upoznati pravnog zastupnika o činjenicama koje su utvrđene i presuđene u arbitražnom postupku u kojem je utvrđeno da 'Deltagrip' nikada nije imao od Hrvatske energetske regulatorne agencije dozvolu za trgovinu naftom i naftnim derivatima te samim tim nije mogao imati izgubljenu dobit na teritoriju Republike Hrvatske.

"Također na istom arbitražnom sudu je utvrđeno i presuđeno da po hrvatskim pozitivnim propisima-zakonima, obračun izgubljene dobiti se ne može vršiti na osnovu Plana poslovanja jedne ugovorne strane, nego se obračun vrši na osnovu 'stvarnog realiziranog tijeka stvari', a u ovom predmetu je obračun izgubljene dobiti vršen uglavnom na osnovu poslovnog plana 'Deltagripa'. Prosto je nevjerojatno da je Josip Tomić bio jedini svjedok koji je na ovom suđenju trebao svjedočiti u korist NTF Ploče. Postavlja se pitanje tko sve stoji iza ovog scenarija da NTF Ploče izgubi sudski spor vrijedan cca 10 milijuna USD".

Josip Tomić

Navodi iz odluke Arbitražnog suda kojom je precizirano da Deltagrip nije imao dozvolu za trgovinu naftom u Republici Hrvatskoj

Bećirbegović ističe da je Josip Tomić upravo aneksima na ugovor, rok za završetak rekonstrukcije definirao na 6 mjeseci, što je prema njegovom mišljenju bilo nemoguće uraditi. Upravo je kašnjenje rekonstrukcije spremnika bila i polazna osnova tužbe 'Deltagripa'.

"Temeljnim ugovorom o zajmu 2,2 miliona USD od 'Deltagripa' koji je zaključio prethodni direktor NTF Ploče Drago Burđelez nije bio striktno definiran rok završetka ove investicije, ugovoreno je da završetak bude u 'razumnom roku', niti je bila ugovorena bilo kakva naknada izravne i neizravne štete zbog kašnjenja završetka investicije. Nakon što je Tomić preuzeo funkciju predsjednika uprave NTF Ploče u siječnju 2006. godine, tijekom te 2006. kao i 2007. godine ugovorio je niz štetnih Dodataka i Sporazuma na temeljni ugovor u kojima je definirao rokove završetka investicije za koje je unaprijed znao da neće moći biti ispoštovani, zatim ugovorio izravne i neizravne štete koje će pretrpjeti 'Deltagrip', većinom bez znanja i suglasnosti Nadzornog odbora NTF Ploče i Skupštine društva Terminala Federacije, s tim da je neke ugovore ovjeravao krivotvorenim pečatom što su utvrdili organi gonjenja u Hrvatskoj".

Josip Tomić: Štetu će nadoknaditi isključivo NTF Ploče

Govoreći o razlozima iz kojih je aneksirao osnovni ugovor kojim je rok završetka bio definiran 1.2.2007. godine, Tomić naglašava da su svi rokovi ispoštovani osim ugradnje mjerno-regulacijske opreme. Kako navodi, razloge treba tražiti u nadređenim kadrovima NTF-a u Sarajevu.

"Nije bilo nikakvih objektivnih niti tehničkih smetnji da se nabavi i ugradi mjerno-regulacijska oprema u zadanim rokovima, jednostavno problem je bio subjektivne naravi nadređenih funkcionera NTF-a u Sarajevu, protiv kojih su i podignute prijave".

Aneksima je na osnovi ugovor Tomić ugovorio i penale i izravne i neizravne štete koje nisu bile u osnovnom ugovoru. O detaljima ugovora ne može govoriti jer su označeni kao poslovna tajna.

"Svi dodatci ugovora, temeljili su se na osnovni ugovor kao i neophodne dopune kojim smo spriječili da ne dođe do znatno ranijeg raskida ugovora od strane 'Deltagrip-a' nego je raskinut od strane NTF-a, a što bi štete mogle biti znatno veće. Ne mogu iznositi detalje iz ugovora i dodataka ugovora jer su ugovori označeni u formi poslovne tajne, a samo mogu navesti da se šteta nije obračunavala po ugovorenim penalima i neizravnim štetama nego samo po izravnim štetama".

Josip Tomić

Josip Tomić, FOTO: cin.ba

Tomić ističe da nije priznao visinu štete 'Deltagripu', nego je priznao isključivo kašnjenje investicije. Kako tvrdi, štetu 'Deltagripu' će nadoknaditi NTF Ploče. Smatra da je poduzeo sve zakonske radnje na zaštiti interesa vlastitog poduzeća.

"NTF je preko opunomoćenog odvjetnika poduzeo sve zakonske radnje na zaštiti interesa NTF-a. Odvjetnik Marko Krpan je angažiran odlukom Nadzornog odbora NTF-a iz razloga što isti ima odvjetničke reference i što je bio najprihvatljiviji u odnosu na druge odvjetnike koji su bili u opciji. Bitna činjenica je da nikada i nitko nije priznao visinu štete, samo se priznalo kašnjenje okončanja investicije, a što je činjenica od koje se ne može pobjeći jer postoje dokumenti".

Resorni ministar Nermin Džindić ističe da je Vlada FBIH dala suglasnost OTF-u kao vlasniku NTF-a da digne komercijalni kredit kojim će se otplatiti dogovorenih 5.2 milijuna USD nakon nagodbe sa 'Deltagripom' koju su dogovorili predstavnici OTF-a Hermendin Zornić i predstavnici NTF-a Ploče.

"Nagodbom je dogovoreno da se 'Deltagripu' isplati 5,2 miliona USD u roku od šest mjeseci nakon potpisivanja nagodbe. Zahtjev za potpis nagodbe je došao na Vladu krajem svibnja ove godine. I Vlada FBIH je dala suglasnost obzirom na smanjeni iznos. Model plaćanja je identičan kao i 2011. godine tako da će se Operator Terminali Federacije kreditno zadužiti, a NTF će vraćati ratu kredita. Sve ove odluke su prošle sve organe ovih gospodarskih društava".

Federalni ministar Nermin Džidić naglašava da je ovo zadnji sudski spor sa 'Deltagripom' koji je mogao utjecati na poslovanje Naftnih terminala Ploče.

Hermendin Zornić iz matičnog poduzeća Operator Terminali Federacije nije odgovarao na pozive za razgovor.

Bez kaznene odgovornosti

Nepovoljnim ugovorima koje je potpisivao Josip Tomić kao direktor NTF-a Ploče, 'Deltagripu' će biti isplaćeno blizu 25 milijuna KM. Međutim, i ovaj milijunski iznos je simboličan kada u obzir uzmemo činjenicu da su Naftni terminali strateška kompanija vrijednosti 300 milijuna dolara, u dva navrata bili pod prijetnjom stečajem.

Postavlja se pitanje do kada će Josip Tomić upravljati NTF-om i hoće li posljedice štetnih ugovora kao i aneksi ugovora sa 'Deltagripom' dobiti sudski epilog u Bosni i Hercegovini?