NAKON MILIJUNSKIH ULAGANJA Revizija 'Naftnih terminala Ploče' nikome iz Vlade FBiH nije u interesu

Ploče, Naftni derivati Ploče, Josip Tomić

Naftnim terminalom Ploče desetljećima upravlja HDZ-ov kadar Josip Tomić koji je pravomoćnom presudom osuđen za gospodarski kriminal u ovoj tvrtki. Ovaj podatak nije sporan Vladi FBIH koja godinama ulaže milijune KM proračunskih sredstava nemajući nikakvu kontrolu nad utroškom sredstava. Upravo u tom kontekstu treba promatrati zabranu ulaska predstavnicima Ureda za reviziju FBIH u ovo strateško poduzeće FBIH vrijedno 700 milijuna KM, piše tacno.net.

Naftni terminali Ploče (NTF) pravni nasljednik Energopetrola Ploče, od završetka ratnih događanja djeluju kao sestrinska tvrtka Operatora terminala Federacije u 100% vlasništvu FBIH. Zbog svog strateškog položaja kao i kapaciteta skladištenja naftnih derivata u iznosu od 80  milijuna tona, godinama su u fokusu različitih interesnih skupina koji su svojim djelovanjem, kao i poslovnim odlukama Josipa Tomića, u više navrata, pokušali gurnuti NTF u stečaj.

Najbliže u toj namjeri došao je „DeltaGrip“ tvrtka registrirana u Londonu pod indirektnim vodstvom hrvatskog naftnog mešetara i lobista Jasminka Umičevića. Upravo Umičević zajedno sa Nedžadom Brankovićem, prema pisanju medija, bio je duboko involviran u aferu kriminalnog stečaja Energopetrola u Zagrebu na način da je aktivno sudjelovao u dogovorima o statusu imovine tvrtke koja je početkom 2000-ih po poslovnim rezultatima bila odmah iza INA-e.

Nakon propasti Energopetrola Zagreb, DeltaGrip 2005. godine potpisuje ugovor s NTF-om, u tom trenutku Energopetrolom Ploče, o skladištenju nafte. Aneksi na inicijalni ugovor potpisani od strane Josipa Tomića te kasnije nastale štete, rezultirale su parnicom u visini od 200 milijuna KM pred međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu.

U tužbenom zahtjevu, zahvaljujući tadašnjem rukovodstvu NTF Ibrahimu Bećirbegoviću i Nikoli Štuli kao i odvjetničkom uredu Gordane Grubeše, DeltaGrip je uspio samo 6%. Tako da im je umjesto 200 milijuna KM odštetnog zahtjeva dosuđeno cca.15 milijuna KM.

Ploče,Naftni derivati Ploče,Josip Tomić

Obzirom da su računi NTF-a bili blokirani, presuda je dovela ovu tvrtku da stečaja. Kako bi se gubitak strateškog poduzeća u vlasništvu FBIH izbjegao, tadašnja federalna vlada na čelu s Nerminom Nikšićem daje suglasnost OTF-u, koji su vlasnik Naftnih terminala Ploče, za kreditni angažman kod komercijalnih banaka s ciljem isplate DeltaGripu.

Uloga Josipa Tomića u sklapanju štetnih ugovora s DeltaGripom bila je i predmetom rada Financijske policije koja je u srpnju 2008. godine dostavila kaznenu prijavu protiv Tomića, Drage Burđeleza, tadašnjeg premijera Nedžada Brankovića ministra energije, rudarstva i industrije FBIH Vahida Heće, Stipe Buljana dugogodišnjeg tajnika Federalnog ministarstva energetike i rudarstva kao i drugih.

Iako je tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Županije Sarajevo Dalida Burzić najavljivala ekspresno podizanje optužnice, do danas nema informacija u kojoj je fazi ovaj predmet.

Pored istraga u Bosni i Hercegovini protiv Josipa Tomića podneseno je niz prijava pred nadležnim organima u Republici Hrvatskoj pa je tako 2014. godine pred Županijskim sudom u Dubrovniku pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog pronevjere nešto više od 14.000 KM s tim da je sud odredio da kazna neće biti izvršena ukoliko Tomić u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Strateško opredjeljenje: Josip Tomić

Pravomoćna presuda za pronevjeru kao i niz drugih afera nisu bile prepreka novoj Federalnoj vladi oličenoj u koaliciji SDA-HDZ-SBB da Josipa Tomića 2016. godine vrate na poziciju direktora NTF Ploče.

U razdoblju zadnjeg mandata Josipa Tomića na čelu NTF-a aktualizirana je tužba DeltaGripa za nadoknadu štete po izgubljenoj dobiti u razdoblju od veljače 2007. godine do travnja 2009. godine koja je odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu 2021. godine pravomoćno dosuđena u korist DeltaGripa u ukupnom iznosu od 4.186.230 USD plus zatezne kamate što prema procjenama u konačnici iznosi oko 10 milijuna USD.

Indikativno, Josip Tomić otkazuje punomoć odvjetničkom uredu Grubeša, a kasnije i odvjetniku Almiru Dervišbegoviću te u novoj tužbi DeltaGripa angažira zagrebačkog advokat Marka Krpana koji je u žižu hrvatske javnosti došao kao pravni zastupnik Briana Alfonsa Fuentesa koji se dovodi u vezu s lihvarskim kreditima kojima su građani R. Hrvatske oštećeni za 91 milijun kuna.

NTF je izgubio ovu tužbu, a odštetni zahtjev u iznosu od 5,2 milijuna USD nakon nagodbe koju su postigli predstavnici matičnog poduzeća OTF kao i NTF-a sa DeltaGripom plaćen je na način da je OTF kao matično poduzeće podigao komercijalni kredit čiju ratu će plaćati NTF.

Ploče,Naftni derivati Ploče,Josip Tomić

U konačnici, nepovoljnim ugovorima koje je potpisivao Josip Tomić kao direktor NTF-a na račun DeltaGripa isplaćeno je blizu 25 miliona KM.

O štetnosti ovih ugovora  portal tačno.net pisao je u više navrata, međutim ovi ugovori samo su jedan segment poslovanja NTF-a pod vodstvom Josipa Tomića.

Prema izvorima iz OTF-a, obzirom na eksteritorijalni status ovog poduzeća u vlasništvu FBIH, ntiko pa ni matično poduzeće OTF nema stvarni uvid u poslovanje kao i milijunske utroške sredstava kako za saniranje smještajnih kapaciteta, razne rekonstrukcije kao i operativne troškove. Podsjećamo, NTF ne raspisuje natječaje za nabavke niti djeluje po relevantnim zakonima Bosne i Hercegovine.

Obzirom na gore pobrojane činjenice kao i na nevjerojatan podatak da je Josip Tomić pravosnažno osuđen za kriminal u NTF-u postavlja se pitanje iz kojeg razloga Vlada FBIH, resorno ministarstvo kao i matično poduzeće OTF ne pokrenu njegovu smjenu.

Odgovori se možda kriju u stranačkim interesima HDZ-a i SDA kao i podatku da ovo poduzeće registrirano za skladištenje i distribuciju nafte ne podliježe Zakonu o javnim nabavkama.

Podsjećamo, Vlada FBIH je prošle godine povećala temeljni kapital NTF-u Ploče za 4 milijuna KM, a sredstava su dodijeljena prema usvojenom Programu tehničko-tehnološke sanacije i modernizacije infrastrukture ovog poduzeća.

Za federalnu reviziju u NFT-u nema mjesta

Da nikome iz sadašnje Vlade nije u cilju revizija poslovanja NTF-a pokazuju sva događanja vezana za sprečavanje Ureda za reviziju u postupku kontrole poslovanja OTF-a kao i NTF-a Ploče.

Ured za Reviziju FBIH u sklopu svojih aktivnosti revizije OTF-a smatrao je da bi bilo korisno da se uradi i revizija NTF-a koji je u 100% vlasništvu Federacije BIH. Početkom ove godine predstavnici ove institucije nakon pismene korespondencije pokušali su fizički ući u poslovne prostorije NTF-a u Pločama u čemu su spriječeni od strane Josipa Tomića, advokata Marka Krpana, policijskog inspektora za strance kao i inspektora rada ispred Državnog inspektorata RH.

Ploče,Naftni derivati Ploče,Josip Tomić

Direktor OTF-a Hermedin Zornić, institucije koja je dobila negativan financijski izvještaj, govoreći o problemu revizije NTF-a ističe problem nadležnosti.

"NTF je kćer tvrtka OTF-a. Zakon o supsidijarnim društvima je propisao način djelovanja i nadležnosti u kojima smo ja i kolega Slaven Zeljko skupština NTF-a. Oni nisu dozvolili ulazak pod izgovorom da se dole radi po zakonima R. Hrvatske. Mi smo zaprimili dopis od Federalne revizije i tražili smo da se revizija uradi preko nas. O ovome je upoznata Vlada FBIH kao i resorno ministarstvo. Ja osobno smatram da ako je Vlada FBIH vlasnik ne bi trebalo biti problema vezano za reviziju ali očigledno je pitanje nadležnosti a ja u to ne želim da ulazim.“

Na nemogućnost obavljanja revizije iz Ureda za reviziju upozorili su resorno ministarstvo, Vladu FBIH ali dva mjeseca kasnije od nadležnih nije dolazio odgovor. Iz tog razloga Ured za reviziju obraća se Parlamentarnoj komisiji za reviziju. Međutim Parlamentarna komisija zadužena za rješavanje ovog problema na sjednicu održanu 28.2. ove godine ne poziva predstavnike Ureda.

Ploče,Naftni derivati Ploče,Josip Tomić

Dževad Nekić, Glavni Federalni revizor naglašava da je ovo prvi put do sad da se predstavnici Ureda ne pozovu na sjednicu parlamentarne komisije.

"Što se tiče NTF-a mi smo sve dostavili vladi FBIH, resornom ministarstvu kao i Parlamentarnoj komisiji ali nama nitko do sad nije dostavio informaciju na koji način oni gledaju na ovaj problem. Mislim da je Parlamentarna komisija trebala dati neku instrukciju ali oni nas nisu pozvali na sjednicu što se događa po prvi put. Mi smo imali tri točke koje su vrlo bitne, nastavak procesa revizije NTF-a, plan revizija kao i izmjene zakona. Meni je neshvatljivo da neko ne želi da se obavi revizija nekog subjekta, a kontinuirano se ulažu značajna financijska sredstva putem OTF-a u NTF.“

Sve što kažu to nije istina

Josip Tomić direktor NTF-a naglašava da on nema problem s revizijom ali da reviziju ne mogu raditi predstavnici Ureda za reviziju FBIH.

"Nije istina da im nije omogućeno. Što se tiče nas mogu uvijek doći i vrata NTF-a su otvorena za sve. Međutim NTF radi po hrvatskim zakonima i reviziju mogu raditi samo revizorske kuće iz R. Hrvatske. Znači Ured za reviziju može tražiti od Hrvatske da uradi reviziju. Ne mogu oni iz BIH doći i raditi ovdje.“

Ploče,Naftni derivati Ploče,Josip Tomić

Tomić ističe da kontrola poslovanja postoji i da se revizorska izvješća urađeni od ovlaštene kuće iz R. Hrvatske redovno dostavljaju skupštini OTF-a kao i Vladi FBIH.

"Reviziju poslovanja rade hrvatski revizori jer je NTF hrvatsko trgovačko društvo samo što je vlasnik FBIH. Vi ako otvorite tvrtku u Njemačkoj ne može doći revizija iz BIH. Tako da je ta priča da mi nešto ne dozvoljavamo izmišljena. Svake godine se revizorska izvješća predaju Skupštini OTF-a tako da i Vlada FBIH ima sve podatke.“

O problemima unutar NTF-a i Operatora terminala FBIH kao i činjenici da FBIH danas u jeku najveće naftne krize umjesto 200 milijuna litara ima svega 7 milijuna naftnih rezervi novinari su pokušali razgovarati s resornim ministrom Nerminom Džindićem. Na pozive za intervju na temu naftnog sektora nije odgovarao.