HBŽ Ministrica Broćeta objasnila zašto se mogu testirati samo oni sa simptomima

Vasilija Broćeta, HBŽ, HBŽ, testiranje, Vasilija Broćeta
Livno-online.com

Vlada Hercegbosanske županije na sastanku Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, održanom u četvrtak, 3. prosinca 2020.godine, donijela je odluku kako se testiranje na COVID-19 u zdravstvenim ustanovama Hercegbosanske županije može provoditi samo u slučaju epidemioloških indikacija (pojave simptoma bolesti uz odobrenje liječnika), a ne i za svrhu putovanja, odnosno prelaska granice.

Zašto je donesena takva odluka pojasnila je večeras u Dnevniku RTV Herceg Bosne ministrica zdravstva HBŽ Vasilija Broćeta.

"Testiranje ide samo za osobe koje imaju simtome. Ide Božić i Nova godina veliki je pritisak na granicu i svi žele testiranje što je razumljivo. Mi nemamo toliko briseva da uzimamo svakome, a druga stvar je to što taj jedan bris košta da se odradi u Mostaru. Bris kao bris nije skup, on iznosi 5,20 maraka. No, sama njegova obrada je bila ranije 140 maraka, a sada je ta cijana malo pala, ali opet je to i dalje velika cijena kada bi sve ljude testirali koji bi željeli otići u Republiku Hrvatsku."

Epidemiološka situacija u HBŽ je pod kontrolom.

"Brojka pozitivnih je stalno između 350 i 400 u županiji i to za sada naše zdravstvo može iznijeti. Jednako tako znamo da nam dolazi vrijeme Božića i masovnih druženja. Apeliram ovom prilikom da ljudi vode računa o tim okupljanjima. Neka ovi svi blagdani koji dolaze budu samo u krugu najuže obitelji", rekla je ministrica Broćeta.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.