VIDEO  H.INFO PIŠE NOVU KAZNENU PRIJAVU Prošla su vremena poslovnih zona Nike Marušića, nema više pogodovanja lokalnim šerifima!

Javna rasprava prostorni plan Mostar
Hercegovina.info

Na megdan nezadovoljnicima gradskim planiranjem u Mostaru, te inicijativa koje se bore protiv mini hidroelektrana, kamenoloma, tržnih centara u vlastitu dvorištu Grad Mostar je danas isturio šeficu službe za urbanističko planiranje Lejlu Salčin. 

Javnoj raspravi o Prostornom planu Mostara, u koji je spontano dometnut dio kojim se pogoduje provjerenu HDZ-ovu poduzetniku Niki Marušiću pretvaranjem poljoprivredne u poslovnu zonu, nazočio je veliki broj građana Mostara, predstavnici nekoliko građanskih incijativa, no ne i načelnik urbanizma, gradonačelnik Mostara ili predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, koji se uvelike bave kampanjom za opće izbore i naslikavanjem s predstavnicima viših razina vlasti. 

Javna rasprava prostorni plan Mostar

Javna rasprava prostorni plan Mostar

Na samom početku javne rasprave, osim izostanka čelnih ljudi Grada vidjela se i tehnička nespremnost za raspravu, budući da u dvorani ni mikrofoni nisu radili, a između stotina zaposlenika Gradske uprave nije se našao nijedan da bi moderirao samu raspravu, koja je djelovala posve neozbiljno. Opći je dojam da se u Gradskoj upravi Mostara nemaju vremena baviti svojim poslom. 

Bilo je i prijedloga da se se sudionici udalje s javne rasprave, s obzirom na nedolazak odgovornih, no zbog velikog broja građana koji su došli iz daljine isto ipak nije učinjeno. Oštre istupe imali su predstavnici nekoliko gradskih incijativa – Buna, Bijeli Brijeg, Kuti Livač.

Predstavnik inicijative Bijeli Brijeg i suvlasnik portala Hercegovina.info Mario Ćosić oštro se osvrnuo na izmjene na Čulama, gdje se pašnjak HDZ-ova miljenika i štićenika Nike Marušića, koji je obrnuo proračunske milijune ne uradivši ništa, a koji će prema pisanju HDZ portala zimus otkupljivati rajčice pretvara u poslovnu zonu.

Sadržaj se učitava...

“Prostorni plan, javna rasprava, regulacijski plan, i nek bude Mostar k'o Dubai, gradite što hoćete. Međutim, ne mogu se oteti dojmu da se neke stvari ponovno pokušavaju provući ispod radara. Novom izmjenom prostornog plana na Miljkovićima širi se postojeća čestica za poslovnu zonu na isključivo privatno zemljište koje je po našim saznanjima u vlasništvu visoko pozicioniranog političara Nike Marušića koji je direktor Fonda za zaštitu okoliša. Član je HDZ-a, a upravni odbor te institucije bira Vlada. Vlada HNŽ je u više navrata davala poticaje Niki Marušiću, što je sukob interesa. Na kraju krajeva za ovaj dio ne postoji detaljni regulacijski plan, a gospodin Marušić je za tvornicu dobio dozvole. Postavlja se pitanje tko mu je izdao dozvole, i na koji način. U ovom dijelu grada ne postoji komunalna infrastruktura, nema vode ljeti, Dom zdravlja u Kruševu nema vodu, a planira se poslovna zona. Da, ja sam za poslovnu zonu, ali na način da se ne pogoduje lokalnim šerifima, smatramo da su ta vremena prošla”, kazao je Ćosić. 

Portal Hercegovina.info u kontekstu izmjena prostornog plana u korist Marušića, kao i uopće načina na koji se domogao beskrajnih prostranstava državnog zemljišta podnijet će kaznenu prijavu protiv svih uključenih u taj protuzakoniti proces, koji se odvija od 2006.

Mnogo je govora bilo i oko brisanja MHE na Buni, što je zapravo već u dobra doba pozitivno završen proces, budući da su svi vijećnici suglasni da se one neće graditi i da se brišu iz prostornog plana. Brano Ćorić iz Eko Udruge Kuti pitao je predstavnike gradske vlasti zašto se iz prostornog plana ne briše i kamenolom u tom mjestu, premda su predali zahtjev Zavodu za prostorno planiranje. 

Javna rasprava prostorni plan Mostar

Salčin je ustvrdila da se brisanju ne može pristupiti bez odluka Gradskog vijeća. Obratio se u dva navrata i Miroslav Barišić ipred građana Bune. “Želimo da što prije izbrišete MHE iz prostornog plana i da nam dostavite da je izbrisano”, kazao je Barišić. 

Javna rasprava prostorni plan Mostar

Urbanista s polustoljetnim iskustvom Sead Pintul kazao je da se izmjene prostornog plana ne rade u skladu s interesima grada i građana, nego pojedinačnom. 

“Nema ništa lakše nego utvrditi kvalitet vlasti kroz odnos prema prostoru. Prostor je nepopravljiv resurs, jednom kad se napravi greška nema povratka”, kazao je Sead Pintul.

Kakva je bila bivša vlast i njezin odnos prema prostoru zabilježili smo nizom članaka u aferi “urbicid”, a kakva je sadašnja vlast i njezin odnos prema građanima i temi prostora, koji je debelo oštećen, najbolje pokazuju izmjene u korist Nike Marušića i današnja javna rasprava, odnosno nedolazak na nju.