GUŽVE Počinje rekonstrukcija tunela Crnaja - hoće li se ponoviti scenarij iz Vranduka?

GUŽVE Počinje rekonstrukcija tunela Crnaja - hoće li se ponoviti scenarij iz Vranduka?
Screenshot

Nakon brojnih najava i odgađanja, počinje rekonstrukcija tunela Crnaja, na magistralnoj cesti Konjic - Jablanica. Nadležni građane pozivaju na strpljenje i tvrde, neće se ponoviti scenarij iz tunela Vranduk. Stručnjaci skeptični - tvrde rekonstrukcija u ovom trenutku je nepotrebna avantura.

Ukupno 550 metara dug tunel Crnaja jedan je od najlošijih u BiH. Loša rasvjeta, mnogo vode i rupa svakodnevna su slika.

Rekonstrukcija tunela Crnaja planirana je da traje 16 mjeseci ili do kraja svibnja naredne godine. Ovo je jedan od najprometnijih cestovnih pravaca u zemlji i očekuju se velike gužve. Vlada je zadužila izvođača da dinamiku izvođenja radova prilagodi gustoći prometa. Svi sudionici u prometu moraju na vrijeme biti obaviješteni o alternativnim cestovnim pravcima.

''Alternativni pravci na kojima se može odvijati promet su: M-16.2. Bugojno – Jablanica; M-16.4. Bugojno – Nević Polje; M5 Kaonik - Lašva M18 i M18.1 Sarajevo – Foča; M-20 Foča – Trebinje; M-17 Sarajevo – Jablanica", kazali su iz Ministarstva prometa FBiH. 

To znači da će se npr. od Sarajeva do Mostara putovati satima. Ili dugotrajno čekati u kolonama kod tunela Crnaja. Struka je skeptična prema obećanjima nadležnih.

''Problem je tamo podzemnih voda, specifičan je hidro-geološki položaj i sastav terena. Radi se o dolini rijeke Neretve, o vrlo složenim uvjetima za realizaciju bilo kakvog projekta. Sve je to trebalo imati na umu kada se donijela odluka da se sutra krene sa ovim poslom", kazao je za N1 Munir Jahić, profesor građevinske struke, nekadašnji ministar za prostorno planiranje.

Građani se još sjećaju višemjesečnog dugotrajnog čekanja i gužvi kod tunela Vranduk. Profesor Jahić napominje, da imamo autocestu, radovi na magistralnim cestama ne bi uzrokovale kolaps i velike štete.

''Da se vodilo o svemu ovome računa, mi smo već davno prema moru trebali imati autocestu, bez ikakvih problema od Dejtona na ovamo. Ali, treba znati", istaknuo je Jahić.

Podsjetimo, od rekonstrukcije tunela Crnaja Vlada Federacije već je jednom odustala, nakon rekonstrukcije tunela Vranduk. Ideja je ponovno zaživjela, iz financijskih razloga. Prema ugovoru, rekonstrukcija će koštati 12,8 milijuna maraka.