GRAĐANI ZA VIKEND OSTALI BEZ VODE Općina grca u dugovima, a Vodovod se bori sa zastarjelom vodovodnom mrežom

Bileća Vodovod
hercegovina.info

Prošlog vikenda cijela Bileća ostala je bez vode zbog kvara na dvije glavne pumpe. Ovo je samo jedan u nizu problema s kojima se suočava općina Bileća. Naime, općina se nalazi u teškoj financijskoj situaciji, suočava se s dugovima i stalnim blokadama računa. Uz to, bilećki Vodovod, kao ključno poduzeće u gradu, se bori sa zastarjelom vodovodnom mrežom koja prijeti da ugrozi opskrbljivanje pitkom ovu malu hercegovačku općinu.

Bileća Vodovod

“Rekonstrukcija vodovoda, koliko mi je poznato, nije rađena otkako postoji naše poduzeće. Posljednji remont pumpne stanice obavljen je čak 1999. godine, što je uistinu alarmantno. Apeliram na sve institucije, lokalnu upravu i Vladu da posvete ozbiljnu pažnju ovom problemu jer bilećki vodovod je u jako teškoj situaciji”, rekao je za Hercegovina.info Janko Samardžić, direktor Vodovoda Bileća

Veliki dugovi dodatno otežavaju rad ovog Vodovoda, posebno prema Poreznoj upravi koji iznose oko 500.000 KM i prema Elektroprivredi Republike Srpske koji iznose 200.000 KM. Zahvaljujući općini Bileća, nabavljena je nova pumpa koja se još uvijek montira. Međutim, Samardžić naglašava da je to samo privremeno rješenje. Pored toga, zastarjela mreža uzrokuje velike gubitke na vodovodnoj infrastrukturi, a sam sustav se oslanja na nekoliko prepumpavanja. Mjesečni računi za struju dosežu čak i iznos od 30 tisuá maraka.

Bileća Vodovod

“Pumpa je doživjela kvar. Ja sam već ranije upozoravao da bi se mogli suočiti s ovim problemom, ali nismo dobili adekvatan odgovor. Upozorio sam i Vladu i nadležne institucije, ali nisu ozbiljno shvatili situaciju. Smatram da je bilećki vodovod, kao i svi drugi vodovodi, ključno poduzeće za svaki grad. Ogromni gubici se javljaju zbog zastarjele mreže, čak 75 posto gubitaka. Mi crpimo vodu iz jezera, prenosimo je u ovu bazu i potom je dalje distribuiramo u gornje dijelove grada. Sve je ovisno od pumpi. Zbog prepumpavanja, suočavamo se s ogromnim mjesečnim računima za struju, koji iznose između 32.000 i 35.000 maraka. Ovo je uistinu zabrinjavajuće. Ne znam kako bi poduzeće, koje se već suočava s velikim dugovima, moglo obaviti ozbiljniju rekonstrukciju bez pomoći Vlade i ERS-a. Apeliram na njih da se okrenu prema našem vodovodu”, jasan je Samardžić.

Prema informacijama iz bilećkog vodovoda, 2016. godine dogovoreno je s Hidroelektranama na Trebišnjici da to poduzeće izdvoji 2 milijuna maraka za rekonstrukciju vodovodne mreže u Bileći. Međutim, nakon sedam godina, HET još uvijek nije osigurao ta sredstva.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.