GRAĐANI PISALI SKUPŠTINI HNŽ "Prostorni plan koji nam solare približava kućama treba hitno mijenjati"

Skupština HNŽ

„Smatramo da lokacije na kojima je planirana izgradnja energetskih objekata treba mijenjati  brisanjem iz Prostornog plana i izvršiti nova mapiranja energetskih postrojenja u nenaseljenim područjima“, navodi se u priopćenju za javnost neformalne grupe građana ”Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru”, koje prenosimo u cjelosti.


Povodom sjednice Skupštine HNŽ na kojoj će se raspravljati o Odluci o pristupu izrade dopune Prostornog plana HNŽ, mještani pet naselja Grada Mostara okupljeni u neformalnu grupu građana ”Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru” pozivaju zastupnike da zaštite interese građana te ne dozvole raspolaganje državnom imovinom na nezakonit i neplanski način.

„Ovo je idealan trenutak da županijski zastupnici kao odgovorne osobe, predstavnici građana, iskoriste dopune Prostornog plana HNŽ koje slijede i udovolje ovom zahtjevu građana što će dovesti do rješenja problema na opće zadovoljstvo svih zainteresiranih strana.

S jedne strane će imati zadovoljne građane čije povjerenje će u potpunosti opravdati a s druge strane zadovoljne investitore koji će bez problema u kratkom vremenu realizirati svoje ulaganje što će u konačnici garantirati ubrzan razvoj Hercegovine i osigurati dovoljnu količinu električne energije BiH i regiji. Smatramo da lokacije na kojima je planirana izgradnja energetskih objekata treba mijenjati  brisanjem iz Prostornog plana i izvršiti nova mapiranja energetskih postrojenja u nenaseljenim područjima“, navode predstavnici neformalne grupe građana ”Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru”.

Podsjetili su da Gradska administracija Mostara, često i u suprotnosti sa zakonom, mijenja prostornu dokumentaciju a županijska daje koncesije bez organiziranja javnih rasprava, pa se nerijetko događa da građani prigradskih naselja budu dovedeni u situaciju da se neposredno uz njihova imanja na državnom zemljištu nenajavljeno, bez njihove suglasnosti i uključenosti, otvaraju kamenolomi ili elektroenergetski objekti.

Iskoristili su priliku da jednoglasno poruče da nisu  protiv investicija,  ali smatraju da se u ovom trenutku dodjela zemljišta za izgradnju energetskih objekata radi stihijski na temelju planske dokumentacije stare 11 godina i bez  pravog uvida u stvarno stanje na terenu koje je značajno izmijenjeno povratkom ljudi na prijeratna prebivališta. S druge strane, činjenica je da je za davanje državnog poljoprivrednog zemljišta pod koncesiju za bilo kakvu izgradnju potrebno izvršiti prenamjenu zemljišta što nije u skladu sa Zakonom o privremenoj zabrani upravljanja državnom imovinom.

Ovaj i ostali zakoni su prekršeni i pri prodaji državnog zemljišta za što postoje i dokazi u konkretnim slučajevima s kojima je javnost već upoznata. Dodatno, građani su informirali zastupnike i o poteškoćama s kojima se svakodnevno, godinama, susreću mještani ovih naselja. Posebno napominju da je od čitavog Mostara, jedino u naseljima Gubavice i Pijesaka postavljena “prostorna markica” na privatno poljoprivredno zemljište, što prelazi 1000 hektara.

Realizacijom Prostornog plana, Grad Mostar će ovaj plato pretvoriti u elektranu, a stanovništvo raseliti. Imajući u vidu sve navedeno, mještani su uvjereni da izgradnja solarnih postrojenja na brdima iznad njihovih kuća drastično ugrožava njihov životni prostor, kvalitetu života, sigurnost, kao i egzistenciju, s obzirom na to da se većinom bave poljoprivredom i stočarstvom.