GRAĐANI OGORČENI Krenule prve tužbe zbog naplate parkiranja u Mostaru

Udruga Bura

Udruga Bura u okviru projekta 'Vratimo oteti parking građanima' jučer je u Mostaru održala prvi sastanak s nezadovoljnim građanima oko naplate parkinga. Na inicijalnom sastanku okupilo se više građana različitih profesija, a među nazočnima su bili odvjetnik, sudski vještak, inženjeri te drugi građani koji smatraju da Grad Mostar ne smije naplaćivati parking oko zgrada.

Mnogi od nazočnih su razočarani provedbom odluke o naplati parkinga te smatraju da im je oduzeto ono što je pripadalo i njihovom djedu, a neki su povukli i pravne poteze u vidu zaštite parking prostora oko stambenih jedinica za koje smatraju da parking pripada stanarima, a ne Gradu. Također, mnogi sudionici sastanka nezadovoljni su što parking mjesta nisu uređena, pa na parking mjestima možete naći stablo, posudu za pse vlasnika obližnje kuće i kaznu za parking. 

Predsjednik Udruge Bura Mario Ćosić kazao je ovom prigodom da su se za projekt odlučili zbog velikog broja nezadovoljnih građana. Istaknuo je da je najedanput SIZ, samoupravna interesna zajednica na sjednici Gradskog vijeća prešao na Grad Mostar. Na sastanku je napomenuto da će građani imati pravo na besplatnu pravnu pomoć, da će po pitanju parkinga biti pokrenute mnoge aktivnosti, kao i potpisivanje online i live peticije.

Udruga Bura

Nadalje, odvjetnik MIlenko Krčum, Burin pravni savjetnik u ovom projektu, koji će biti građanima na raspolaganju po pitanju ove tematike, jedan je od prvih podnositelja tužbi na temu parkinga. Krčumu je na parkingu koji on i njegova obitelj koriste 50 godina osvanula kazna na parking. On se u svojoj tužbi poziva na pravo služnosti. Istaknuo je da tek treba vidjeti kako će proći ova tužba, koja bi mogla trasirati put gradskim parking nezadovoljnicima u borbi za svoja prava. 

Sastanku je nazočila i glavna urednica portala hercegovina.info koji je medijski promotor Burinih aktivnosti. Kristina Perić je najavila da je prvi korak nakon sastanka podnošenje kaznene prijave protiv direktora Mostar Parkinga, kojemu je jedna od prvih aktivnosti, kada je zasjeo u fotelju bilo osiguravanje povlaštene karte za sebe i prve suradnike. Istaknula je da je u svijetu uređenje pitanja parkinga uvijek s ciljem da se rastereti grad i vozila izmjeste na periferiju, a cijene su simbolične, dok je u Mostaru cijena previsoka, a jedina namjera punjenje proračuna. 

Pričalo se i o tome kako je moguće da si, barem kako sada stvari stoje, stan u Mostaru kupio bez parking mjesta. 

"Prije rata, kad je kupljena parcela ona je plaćena od investitora kao što je to i danas. Kroz metar kvadratni otkupa tog stana plaća se sve: i dvorište i uređenje dvorišta i kvadrat stana. Zašto je sad odjednom izbačeno da dvorište pripada državi, odnosno Gradu, a ne stanarima ja to ne mogu shvatiti", kazao je Nenad Krčum, sudski vještak iz oblasti građevinske struke.

"Mostar Parking samom naplatom parkinga nije riješio ni blizu problem parkiranja ni po kvartovima, a ni po glavnim ulicama. U gradu ima više auta nego parkirnih mjesta, dakle 2 litra vina ne možete usuti u bocu od jednog litra, a problem je što to nadležni neće ni da čuju ni shvate", kazao je jedan od ogorčenih građana koji je posebno naglasio problem parkiranja u Centru 2 gdje većina parkinga nije označena, a parkirna mjesta su oštećena.

Njegova susjeda iz istog kvarta nadodala se s kojom problematikom se suočavaju

"Mi smo prisiljeni parkirati po zelenim površinama i trotoarima. Ispred naše zgrade u Centru 2 ima samo 5 parking mjesta na zgradu od 12 katova. Sve i da hoćemo ne možemo parkirati kako je to zamislio MO Parking, a kada parkiramo gdje jedino možemo onda policija naplaćuje kazne", istaknula je.

Gospođa iz Vukovarske ulice naglasila je da su u naselju revoltirani jer su promatrali kontrolore i uvidjeli da 'kazne' lijepe ofrlje bez ikakvog kriterija

"Nakon što su iz Mostar parkinga, ali i grada šutjeli o onome što se zbiva u tom poduzeću tek smo vidjeli na primjeru kada su počeli kažnjavati sve redom i one što su platili i one što nisu platili. U našem naselju definitivno nemaju pravo naplate parkinga budući da je gradnja novija i parking pripada zgradi, odnosno stanarima. Osobno ne plaćam parking, a ni kazne koje mi stavljaju svako dva dana na auto", kazala je.

Udruga Bura

Nešto stariji građani sjećaju se kako je i za koga pravljen parking

"Pazite, kad se dobar dio zgrada gradio 60ih i 70ih godina to je radila država za stanare i nitko nije plaćao nikakvu naknadu za parking. Ovo danas je samo dodatno opterećivanje građana i dodatni teret u iovako nestabilnim vremenima. Glavne ulice i prometnice koje nikom ne pripadaju trebaju se naplaćivati i tako urediti promet, ali ne možete naplaćivati neocrtane, neoznačene, oštećene parkinge onima koji su tu proveli cijeli svoj život", istaknuo je stariji građanin koji naglašava da je rođen i cijeli život proveo u Mostaru.

Udruga Bura

Podsjetimo, SIZ stanovanja, termin zaostao iz bivše države, a koji je označavao područje oko zgrada koje pripada stanarima, koncem prošle godine prešao je na Grad Mostar. Uknjižba Grada Mostara na SIZ bila je dvadeset druga točka 28. sjednice Grada Mostara i prošla je sasvim neprimjetno, pa se ove godine svi pitaju gdje je nestao SIZ.

Ovom točkom, koju je Grad nazvao “izmjenama i dopunama Odluke o usklađivanju upisa titulara na nekretninama u posjedu Grada Mostara”, sebi je priskrbio zemljište oko zgrada, gdje su se stanari odvajkada parkirali, kako bi ga naplaćivao kroz Mostar Parking, uknjiživši ga na sebe, a ne na stvarnog vlasnika.

Zaključak i stajalište mnogih sudionika sastanka jeste da je zgradino zemljište zemljište svih stanara, te da su stanari kupnjom stana od investitora kupili i zemljište oko zgrade. U okviru ovog projekta potpuno je besplatno pravno savjetovanje i usmjeravanje s ciljem ostvarivanja prava, a svi koji imaju probleme mogu se javiti na [email protected] i zakazati termin kod odvjetnika Krčuma, a svi su pozvani i da se uključe u rad udruge.



Ova aktivnost je realizirana u sklopu projekta ''Vratimo oteti parking građanima'' koji je dio šireg programa "Podrška građanima u borbi protiv korupcije" implementiranog od strane CCI uz financijsku podršku USAID. Sadržaj je isključiva odgovornost Udruge Bura info i ne mora nužno održavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.