GRAĐANI I IZMJENE PROSTORNOG PLANA "Želimo reći što ugrožava naše živote, dozvolite nam sudjelovanje na sjednicama"

„Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“
Hercegovina.info

Građani sedam mostarskih naselja još jednom pozivaju lokalnu i županijsku vlast, kao i gradonačelnika Grada Mostara da što prije zakažu tematsku sjednicu na kojoj bi i mještani kojima su životi ugroženi imali priliku reći s kakvim se problemima suočavaju već mjesecima zbog nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru, poručili su na današnjoj konferenciji za medije predstavnici Neformalne grupe građana „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“.

„Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“

Oni su predstavili aktivnosti koje su do sada poduzeli u cilju zaustavljanja nezakonitih izmjena i dopuna Prostornog plana na lokalnoj i županijskoj razini te su pojasnili da su održali sastanke s gradskim vijećnicima, ali i dijelom zastupnika u Skupštini HNŽ. Ipak, bilo je i onih koji nisu željeli dati svoju podršku.

„Pismenu potporu je dalo i potpisalo 29 od ukupno 35 vijećnika. Potpise podrške nisu dali (Vlatko Marinović, Marko Novak, Zlatko Guzin, Salem Marić, Haris Nazdraić i Jasmin Pandur). U skladu s Poslovnikom o radu Gradskog vijeća i Statuta Grada Mostara službenu Inicijativu prema predsjedniku Gradskog vijeća uputio vijećnik Velibor Milivojević. Tom je prilikom zatraženo da se na tematskoj sjednici dozvoli sudjelovanje po jednog predstavnika iz svakog od sedam naselja kako bi iznijeli probleme s kojima se suočavaju. Ujedno su i predstavnici NGG 'Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru' predsjedniku Gradskog vijeća podnijeli zasebne zahtjeve za prisustvo i obraćanje na sjednici“, rekao je Mario Ćosić ispred Neformalne grupe građana „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“.

„Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“

Uporedo s održavanjem sastanaka s vijećnicima, održali su sastanke i s ministrima Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ i ministrom pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ.

„Pokrenuli smo službenu inicijativu prema Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave za usvajanjem županijskog zakona o principima lokalne uprave i samouprave i dobili smo odgovor da se federalni zakon primjenjuje na cijelom prostoru Federacije BiH i da inicijativu za osiguranje prava građana na sudjelovanje u lokalnoj samoupravi putem mjesnih zajednica, odnosnu primjenu federalnog zakona, inicijativom zatražimo od Grada Mostara jer jedinica lokalne samouprave nam mora osigurati ova prava“, kazao je Armin Dubljević okupljenim novinarima.

„Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“

U skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, zatraženo je i od Ministarstva građenja i prostornog uređenja da dostave informaciju je li Grad Mostar zatražio i dobio suglasnost ministarstva za izmjene koje je od 2012. godine do danas izvršio u tri navrata.

„Odgovor nismo dobili ni nakon mjesec i pol dana, što znači da ga nismo dobili ni nakon isteka zakonskog roka. Od istog Ministarstva smo zatražili da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi zatraži od Ustavnog suda Federacije BiH ispitivanje ustavnosti izmjena i dopuna Prostornog plana Mostara. Odgovor na ovaj zahtjev, je li uopće upućen prema Ustavnom sudu Federacije BiH, također nismo dobili“, izjavio je Džemal Kodro ovom prilikom.

„Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“

S obzirom na trenutnu situaciju, građani sedam mostarskih naselja još jednom pozivaju lokalnu vlast da što prije zakaže tematsku sjednicu na kojoj bi i mještani kojima su životi ugroženi imali priliku reći s kakvim se problemima suočavaju već mjesecima. Ujedno pozivaju i gradonačelnika Grada Mostara da podrži sudjelovanje građana na tematskoj sjednici i na taj način zaštititi njihove interese. Mještani sedam mostarskih naselja pozivaju i županijske vlasti da se prilikom usvajanja dopuna Prostornog plana HNŽ pridržavaju zakona i ne dozvole usuglašavanje Prostornog plana HNŽ s Prostornim planom Grada Mostara i ostalih jedinica lokalne samouprave koje u zakonskom roku nisu izvršile usklađivanje svojih prostornih planova sa prostornim planom HNŽ.

Podsjećamo, građani se bore protiv stihijskog izdavanja suglasnosti i koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.