GRABOVICA: Zločin na koji je država zaboravila

Grabovica, ratni zločin, obljetnica, Ivo Josipović, Grabovica, Armija RBiH, ratni zločin, Grabovica, Grabovica, ratni zločin, ratni zločini, BIH, Armija BiH, Grabovica, ratni zločin, Armija BiH, obljetnica, križni put, Grabovica, Grabovica, napad, Grabovica, Armija BiH, Grabovica, ratni zločin, ratni zločinci
...a čiji su pripadnici nekoliko mjeseci ranije osvojili selo i gotovo svakodnevno boravili u kućama Hrvata.
Kao i svake godine do sada preživjeli stanovnici i potomci ubijenih postavljaju pitanje hoće li i kada pravda sustići okrutne počinitelje i još okrutnije nalogodavce ovog strašnog zločina te hoće li konačno Grabovica dobiti zasluženu pažnju državnih organa.
Istina o zločinu predugo se krila, a ono što posebno zabrinjava je i parcijalni odnos sudstva prema ovom slučaju pri čemu se nikada nije provela sveobuhvatna istraga, već su se uglavnom procesuirala pojedinačna ubojstva i to za dvije obitelji. Međutim, unatoč šutnji domaćih i svjetskih moćnika, mještani i dalje ne odustaju od potrage za istinom, kao i sudbinom 17 nestalih čija tijela do sada nisu pronađena.

Ne odustaju od traženja istrage

Naime, nakon zločina, tijela su skrivana, a veći dio je, sumnja se, bačen u Neretvu. Nadu kako će se stvari pomaknuti s mrtve točke ulijevali su sudski procesi ranijih godina koji su se usredotočili na ubojstva članova dviju obitelji, no, nakon presuda sve je stalo, zanimanje organa gonjenja u potpunosti opalo, a država i dalje gluha i nijema na vapaje iz Grabovice. Današnje obilježavanje stoga će biti još jedna prilika da se glas o tom selu pročuje u javnosti, a obitelji stradalih, i pored dosadašnjih iskustava, vjeruju kako će doći vrijeme kada će nalogodavci odgovarati za počinjeno.
Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica '93." koji je tog kobnog dana izgubio oca i majku jedan je od onih koji su svojim radom doprinijeli širenju istine te je spreman i dalje aktivno pozivati nadležne da se uključe u otvaranju široke i temeljite istrage.

Polaganje vijenaca

Prema protokolu, u 11 sati je predviđeno polaganje vijenaca na spomen civilnim žrtvama Domovinskog rata i put križa do obližnjeg groblja na kojem će se u 12 sati služiti sveto misno slavlje. Pored obitelji, očekuje se dolazak i većeg broja hrvatskih predstavnika vlasti na svim razinama kao i političkih stranaka.

Dnevni list