GODIŠNJE IZVJEŠĆE O PRAĆENJU JAVNIH NABAVKI Gotovo 90 posto natječaja označeno kao rizično

natječaji, javne nabavke
pratimotendere.ba

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen monitoring izvješće o postupcima javnih nabavki praćenih putem portala PratimoTendere (www.pratimotendere.ba). 

Kako je istaknuto, u izvješću su predstavljeni rezultati praćenja 5.426 postupaka javnih nabavki, u razdoblju od 1. listopada 2020. do 30. rujna 2021. godine, u ukupnoj vrijednosti od preko 138 milijuna maraka. Rezultati pokazuju zabrinjavajuće, negativne trendove koruptivnosti, diskriminacije i netransparentnosti u provođenju javnih nabavki.
 
"Cilj ovog projekta jest da se građani direktno uključe u borbu protiv korupcije, jer se korupcija u Bosni i Hercegovini najviše osjeti na njihovoj koži. Građani BiH su žrtve korupcije. Javne nabavke su jedan od glavnih izvora, generatora korupcije u BiH, što je sasvim i logično jer je tu novac, tu su sredstva. Mi smo ukazali na one javne nabavke koje su rizične, tj. koje su podložne korupciji“, rekao je Eldin Karić, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize (CRMA).

On je istaknuo i kako podaci nisu ohrabrujući, točnije katastrofalni su. Konkretno, od ukupnog broja praćenih javnih nabavki (5.426 postupaka), 88,68% je označeno kao rizično! Ovaj izrazito visok postotak rizičnih javnih nabavki ukazuje na trend kontinuiranog kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH i dobrih praksi transparentnosti.

natječaji,javne nabavke

Karić je dodao i da je jasno da je korupcija u BiH sistemski razvijena i da političke elite ne žele to riješiti: „Te izmišljene priče, izmišljeni problemi koje političari svaki dan nameću neće im još dugo moći prolaziti. To su nametnuti problemi, a pravi problemi su ovo o čemu mi danas govorimo.“
 
Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere spomenuo je i određene konkretne primjere: „Trendovi govore da oko 30% ugovornih organa koje smo pratili ima problem s nezakonitim planiranjem javnih nabavki. Na primjer, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće je tek krajem godine objavilo plan nabavki. Prvo su potrošili sredstva, pa su objavili plan“, istaknuo je on dodavši kako se zloupotrebe bilježe i kod cijepanja nabavki na manje transparentne postupke, pogodovanja određenim ponuđačima, te je istakao da istraživanja pokazuju da je svaki natječaj za nabavku automobila namješten!

Na konferenciji su istaknuti i pozitivni primjeri, a uručena su i priznanja „Zelena zastavica“ određenim ugovornim organima. Na ovaj način simbolično se odalo priznanje javnim ustanovama, institucijama i poduzećima koja su iskazala dobru praksu u provođenju javnih nabavki.
 
Priznanje „Zelena zastavica“ za zakonitu i dobru praksu planiranja javnih nabavki uručeno je ugovornom organu JP "Mostar bus“, priznanje za pripremanje natječajne dokumentacije dodijeljeno je JP „Putevi“ Brčko, a priznanje za uredno praćenje realizacije ugovora uručeno je JU „Gerontološki centar“ Banja Luka.

Podsjetimo, PratimoTendere je portal za praćenje i otkrivanje rizičnih javnih nabavki, odnosno netransparentnih, nezakonitih, diskriminatornih, koruptivnih javnih nabavki. Portal je razvijen na posebnoj metodologiji i softverskom algoritmu, kao inovativan alat za otkrivanje elemenata korupcije u javnim nabavkama, te omogućava identificiranje rizičnih javnih nabavki, prezentaciju uočenih neregularnosti, prijavu sumnjivih javnih nabavki i komunikaciju s korisnicima. Portal putem zelenih, žutih i crvenih zastavica identificira i signalizira koje javne nabavke su rizične. 
 
Udruženje CRMA i portal PratimoTendere provode aktivnost antikorupcijskog monitoringa javnih nabavki u okviru projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, a koji realiziraju CCI, Udruženje CRMA i Transparency International uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).