GLAVNI TUŽITELJ BIH U 2022. smo zadali ozbiljan udarac kriminalnim grupama, a tu su i optužnice protiv aktualnih ministara

Milenko Kajganić
BIRN

Glavni tužitelj BiH Milanko Kajganić ocijenio je da je Tužiteljstvo u 2022. godini zadalo ozbiljan udarac organiziranim kriminalnim grupama u BiH i regiji. Govoreći o predmetima visoke korupcije, Kajganić je rekao da se ne slaže sa stavom koji prevladava u javnosti da pravosuđe i tužiteljstvo u BiH ne rade svoj posao, prenosi Srna.

"U 2021. godini imali smo jednu optužnicu, u 2022. godini podigli smo tri optužnice za visoku korupciju. Veoma je značajno naglasiti da su sve te tri optužnice potvrđene", rekao je Kajganić za BHRT.

On je podsjetio da je krajem 2022. godine bilo nekoliko značajnih predmeta i da je uhićen jedan od ministara Vijeća ministara, koji je trenutno u kućnom pritvoru.

"Postoji osnovana sumnja za koruptivne aktivnosti koje mu Tužiteljstvo stavlja na teret. Imali smo aktivnosti i na lišenju slobode zaposlenih u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO). Ne treba zaboraviti ni predmet 'Respiratori' i činjenicu da se vodi postupak i protiv dosadašnjeg ministra sigurnosti. Ako znamo da u Vijeću ministara imamo 10 ministara, trenutno su predmet interesiranja Tužiteljstva dva od njih 10", rekao je Kajganić.

Kada je u pitanju organizirani kriminal, glavni tužitelj je podsjetio da je u 2022. godini uhićeno više od 100 osoba koje su bili organizatori ili pripadnici organiziranih kriminalnih grupa koje su činile kaznena djela u BiH i regiji.

"Između ostalog, podigli smo i prve optužnice u predmetima koji su proistekli iz informacija dobivenih dešifriranjem kriptovanih aplikacija. Prva naša optužnica, koja je i potvrđena, se odnosi na ubojstvo načelnika Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića koji je ubijen 21. ožujka 2022. godine", rekao je Kajganić.

On je istaknuo značaj ove optužnice jer je prvi put da je takvo kazneno djelo u potpunosti rasvijetljeno na način da su identificirani i optuženi i naručitelji i izvršitelji i pomagači tako teškog kaznenog djela. Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH založio se za strože kazne za koruptivne aktivnosti, prvenstveno najviših dužnosnika BiH i naglasio da su BiH potrebni hrabri suci.

Na pitanje postoji li politički pritisak na tužitelje Tužiteljstva BiH, kada su u pitanju procesi koji su povezani sa političarima, Kajganić je istaknuo da nije osjetio bilo kakav pritisak u smislu da netko pokušava utjecati na rad Tužiteljstva.

Govoreći o predmetima koji se odnose na neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH, Kajganić je rekao da postoje značajne poteškoće jer je veoma teško doći do dokaza o počinjenom kaznenom djelu.