GLAVNI TUŽITELJ BIH Dilanje diplomama je samo vrh ledenog brijega u organiziranom kriminalu

Milanko Kajganić
Srna

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić rekao je da je akcija 'Klaster' koju su sproveli Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Tužiteljstvo BiH jedan od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH.

Kajganić je pohvalio sve pripadnike SIPA-e za izvanredno izvedenu akciju i radnje koje su trajale od 2021. godine, te istaknuo da tijekom te dvije godine nije došlo do neovlaštenog davanja informacija u javnosti.

On je na konferenciji za medije rekao da se u okviru istražnih radnji došlo do dokaza da u BiH postoji organizirana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma, što smatra temeljem za svaku korupciju.

"Možemo samo misliti kako se ponašaju osobe sa kupljenom diplomom kada uđu u organe vlasti. Kupljena je diploma inženjera građevinarstva", rekao je Kajganić i ukazao na situaciju koja se može dogoditi u budućnosti, poput događanja u Turskoj i Siriji u razornom potresu.

On je dodao da su se nakon akcije u javnosti pojavili dokumenti koji mogu naškoditi predmetu, što će Tužiteljstvo ispitati. Kajganić je naveo da su zadokumentirali nekoliko desetaka predmeta koji se odnose na sumnjivo izdavanje diploma, prenosi Srna.

On je dodao da su uhićeni osumnjičeni i za pranje novca, te organizirani kriminal, za šta je predviđena kazna 10 i više godina.

"Među osobama lišenih slobode nalaze se rektori, dekani, profesori i vanjski suradnici visokoškolskih ustanova, a kroz dosadašnje prikupljanje dokaza utvrdili smo da je moguće na određenim sveučilištima steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana", rekao je glavni tužitelj.

Prema njegovim riječima, dosadašnja istraga u ovom predmetu je pokazala da su se rektor, dekani i ostali uvezali sa osobama iz zemalja regije. "To nam otežava rad, ali ćemo kroz međunarodnu pomoć i suradnju sa zemljama regije nastojati prikupiti dokaze i podići kvalitetne optužnice koje će nadam se rezultirati i osuđujućim presudama", rekao je Kajganić.

On je naveo da su ovim predmetom obuhvaćeni pojedini privatni univerziteti, ali da istraga nije ograničena samo na njih. "Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj crpki dokazuje da nesporno netko u lancu kontrole rada ne radi dobro svoj posao. Ovo sve pokazuje da se trebamo uozbiljiti i da insekcijski organi trebaju biti rigorozniji", rekao je Kajganić.

Kajganić je rekao da je sačinjen izvještaj o radu koji će biti predstavljen na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

"U fokusu javnosti je borba protiv visoke korupcije i mora se reći da u policijskim agencijama imamo osobe koje su spremne vršiti kaznena djela. Sprovođenjem aktivnosti lišili smo slobode 14 policijskih službenika, a lišeni slobode su i jedan sudac, odvjetnik, ali i radnik u Tužiteljstvu BiH", naveo je Kajganić.

On je naglasio da nitko nije imun na navedene probleme, te istaknuo činjenicu da postoji sistemski problem. Prema njegovim riječima, u jednoj policijskoj agenciji službenici u službenim autima prevoze kokain, te najavio podizanje optužnica.

On je podsjetio i da su krajem 2022. godine uhićeni ministar u Vijeću ministara (Miloš Lučić) i službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Kajganić je naveo da u Tužiteljstvu BiH smatraju da kaznena politika u tim predmetima treba biti dosta oštrija.