GLAVNI DRŽAVNI TUŽITELJ Milanko Kajganić najavio tužbu protiv odvjetnice uhićene kad i Debevec i Osmica

Milanko Kajganić
Fena

Glavni državni tužitelj Milanko Kajganić je na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) najavio podizanje optužnice protiv odvjetnice koja je uhićena u vezi s istragom suspendiranog predsjednika Državnog suda Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, prenosi BIRN.

Kajganić je podizanje optužnice najavio tijekom iznošenja izvješća o radu Tužiteljstva BiH o procesuiranju korupcije i organiziranog kriminala, pred članovima VSTV-a.

"U predmetima visoke korupcije, evo naglašavam predmet "Debevec i Mehmedagić", koji je realiziran krajem 2023, istraga je u tijeku. Znate da je u tom predmetu, između ostalih, lišena slobode i jedna odvjetnica. Optužnica protiv osumnjičene će biti podnesena sutra jer je odvojen taj predmet od ove dvojice osumnjičenih. Istraga protiv ovih osumnjičenih se nastavlja", rekao je.

Portparol Tužiteljstva BiH Boris Grubešić nije htio službeno potvrditi za Detektor je li riječ o odvjetnici Vasviji Vidović, o čijem je uhićenju i puštanju iz pritvora Detektor ranije pisao.

Kajganić je ranije kazao da je Vidović pokušala iz zgrade Državne agencije za istrage i zaštitu iznijeti telefon osumnjičenog Debevca.

Debevec i Mehmedagić uhićeni su 19. prosinca prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu utjecajem te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti spolova.

Mjere zabrane su im određene sredinom ožujka, prenosi BIRN.