GDJE JE SARA? Tužiteljstvo otvorilo predmet u slučaju nestanka bebe iz Banje Luke

Gdje je Sara

Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka formiralo je predmet u slučaju nestanka i navodne smrti bebe Sare, novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, za koju su im iz UKC-a tri dana nakon poroda 2018. godine rekli da je umrla, saznaje N1.

DNK analizom ostataka koji su sahranjeni pod Sarinim imenom utvrđeno je da ostaci ne pripadaju bebi Sari.

Centar za istraživačko novinarstvo u dokumentarnom filmu čija je autorica Jelena Jevtić prikazao je sve nelogičnosti u slučaju koji je otvorio mnoga pitanja.

Gdje je Sara? Čije su kosti ukopane kao njene?

“Povodom informacija objavljenih dana 1. 4. 2024. godine, u dokumentarnom filmu 'Gdje je Sara?' na portalu Centra za istraživačko novinarstvo ovo Tužiteljstvo je formiralo predmet po službenoj dužnosti u vezi s radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i novorođenčeta Nataše Stijak, radi provjere iznesenih navoda, prikupljanja svih potrebnih informacija i obavještenja i utvrđivanja svih okolnosti”, kažu u OJT Banja Luka za N1.

Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka postupalo je u predmetu povodom praćenja trudnoće, poroda, boravka u bolnici oštećene Aleksandre Đilas sada Balogojević i smrti novorođenčeta dana 8. 9. 2018. godine, te je dana 5. 10. 2021. godine, donijelo tužiteljsku odluku naredbu o neprovođenju istrage protiv UKC RS, zbog kaznenog djela nepružanje liječničke pomoći iz člana 197. stav 5. u vezi sa stavom 1. KZ RS, jer ne postoje osnove sumnje da je prijavljena pravna osoba učinila predmetno kazneno djelo.

Na donesenu tužiteljsku odluku oštećena je uložila pritužbu Glavnom okružnom javnom tužitelju Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka, koji je rješenjem odbio pritužbu kao neosnovanu.

Protiv rješenja Glavnog okružnog javnog tužitelja oštećena je izjavila prigovor Glavnom republičkom javnom tužitelju, Republičkog javnog tužiteljstva RS, koji je rješenjem prigovor odbio kao neosnovan.

Tražeći Saru, njeni roditelji su morali iskopati dva tijela s dječje parcele banjolučkog groblja na Pobrđu.

U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci godišnje umre 20-ak novorođenčadi, a ako roditelji ne preuzmu njihova tijela UKC RS ih nakon obdukcije šalje Javnom poduzeću Gradsko groblje, koje ih sahranjuje pored drugih beba istih sudbina, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo.