FUZIP Kod tri trgovačka lanca u BiH utvrđene nepravilnosti u formiranju cijena

FUZIP, Federalna uprava za inspekcijske poslove, cijene
Hercegovina.info

U pojačanim inspekcijskim nadzorima nad provođenjem odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o formiranju cijena i marži u FBiH, a povodom povećane potražnje za robama široke potrošnje, federalni tržišni inspektorat je u tijeku dana kontrolirao 13 gospodarskih subjekata, uglavnom velikih trgovinskih lanaca. Nepravilnosti pri formiranju cijena utvrđene su kod tri subjekta nadzora, te će za prekršaje pravnoj i odgovornoj osobi u pravnom licu biti izdano šest prekršajnih naloga, priopćeno je danas iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Pored načina formiranja cijena i marži, inspektori su kontrolirali i skladišta, kako bi se osiguralo da su sve raspoložive količine roba za kojima je porasla potražnja plasirane u maloprodaji.

"Federalni tržišni inspektorat nastavlja vršenje pojačanih nadzora i sutra, 1.3.2022. godine, kada će se vršiti kontrole i po brojnim pristiglim prijavama građana, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo. Napominjemo, odlukama Vlade FBiH obuhvaćeni su: pšenično brašno i sve vrste kruha od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, sol za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, suncokretovo jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za rublje u prahu, tekući deterdžent za suđe, sapun, te nafta.

Iz FUZIP-a su pozvali sve gospodarske subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stupanj zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozorili da će sve konstatirane zloupotrebe biti najoštrije sankcionirane. Također pozvali su građane da prilikom kupnje uzimaju fiskalni račun te sve uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP-a:

- telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

- e-mail: [email protected]

- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.