FUP saslušao veći broj osoba vezano za izgradnju na Bijelom Brijegu

Bijeli brijeg FUP
Susjedne zgrade

Federalna uprava policije prikupila je dokumentaciju vezano za izgradnju objekta na Bijelom Brijegu, te saslušala veći broj osoba.

"Vezano za vaš upit koji se odnosi na izgradnju stambeno poslovnog objekta u naselju Bijeli Brijeg, obavještavamo vas da policijski službenici Federalne uprave policije postupaju po zahtjevu Županijskog tužiteljstva HNŽ - Mostar zbog sumnje u izvršenje kaznenih djela prilikom izgradnje stambeno-poslovnog objekta Bijeli Brijeg - Mostar. U navedenom predmetu je pribavljena potrebna dokumentacija, nakon čega je saslušan veći broj osoba u svojstvu svjedoka, o čemu je obavješteno tužiteljstvo. Naložene radnje tužiteljskim zahtjevom nisu u potpunosti okončane, preostalo je da se  u svojstvu svjedoka saslušaju  i ispitaju određene osobe, a što se planira učiniti u narednom razdoblju", kazali su iz Federalne uprave policije. 

Istraga FUP-a i Tužiteljstva HNŽ-a temelji se na kaznenoj prijavi stanara, koju su podnijeli protiv bivšeg gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te inspektora Nebojše Šarića a zbog izdavanja ilegalnih dozvola na mjestu gdje gradnja zgrade nije dozvoljena, pa potom i neutvrđivanje debelog izlaska iz gabarita, te premašivanja katnosti. 

Sporni, potpuno ilegalni kat ove zgrade još uvijek nije srušen, jer iz Grada čekaju pravosnažnost rješenja kojim se odbija zahtjev za legalizaciju šestog kata, nakon čega će biti doneseno rješenje o rušenju. Novi gradonačelnik najavio je u više navrata obračun sa ilegalnom gradnjom u Mostaru, koja se, sada je sigurno neće više nastaviti. Međutim, štetu koja je već napravljena Mostar će sanirati desetljećima. Gradsko vijeće Mostara jučer je usvojilo odluku o legalizaciji bespravne gradnje u Mostaru. Kazano je da se njome otvara prostor za legalizaciju onog što se u gradu može legalizirati. 

Međutim, sada je već jasno da implementacija te odluke neće baš biti lagana, budući da je bespravnog u Mostaru more, a legalnost i pravednost i nepristranost u odlukama što rušiti, a što ne biti će ispit za gradske službenike, među kojima je i znatan dio onih koji su izravno sudjelovali u mostarskom urbicidu.