FTV uređuje i vodi histerični brod luđaka na čelu sa kapetanom Bakirom Hadžiomerovićem!

...program FTV-a, slučaj je bez presedana u poslovanju bosanskohercegovačkih javnih servisa.  Na stranu činjenica da svaka televizijska kuća koja sebe želi smatrati iole ozbiljnom ima informativni program - motivi zbog kojih je menadžment FTV-a smatrao neophodnim da po hitnom postupku mijenja unutarnju organizaciju Televizije gotovo da spadaju u rubriku „vjerovali ili ne". Naime, uzrok svega je odluka Općinskog suda u Sarajevu da se Duška Jurišić, koja je u siječnju prošle godine smijenjena s mjesta odgovorne urednice Informativnog programa FTV-a, mora vratiti na posao, odnosno na funkciju koju je ranije obavljala. U namjeri da elegantno „zaobiđu" nalog Suda, članovi UO, predvođeni generalnim direktorom Džemalom Šabićem, odlučili su ukinuti Informativni program, te na taj način onemogućiti povratak Jurišićeve na njeno radno mjesto.

ŠUTI I TRPI

„Nakon što je Općinski sud donio odluku, rečeno mi je da je moja obveza da se javim onome tko je zadužen za sprovedbu sudske mjere osiguranja, a to je generalni direktor Džemal Šabić. Tri dana zaredom pokušavala sam s njim bezuspješno dogovoriti sastanak. Onda sam mu počela pisati pisma, kako bih ga podsjetila da sam tu. Do danas nisam dobila odgovor", kaže za „Slobodnu Bosnu" Duška Jurišić.

Prije nekoliko dana Jurišić se pojavila i na sastanku uređivačkog kolegija FTV-a gdje joj je direktor TV programa Željko Tica, kako kaže, otvoreno rekao: „Ti ne trebaš biti ovdje. Nisam dobio nikakav nalog od generalnog direktora."

„I ja sam otišla. Nastojim zadržati dostojanstvo. Nisam osoba koja je navikla sjedti satima i ne raditi ništa. To je ogroman psihološki pritisak i doživljavam ga kao dodatni mobing", priča Jurišić.

Slučaj Duške Jurišić samo je jedan u nizu primjera bolesno poremećenih odnosa koji na FTV-u vladaju već mjesecima kao posljedica, s jedne strane, skandaloznog uplitanja različitih političkih interesa u samu uređivačku politiku ove kuće, a s druge strane osobnih sujeta, bahatosti i samovolje koju Upravni odbor FTV-a po nalogu direktora Šabića, direktora za Program Zvonimira Jukića, urednika političkog magazina 60 minuta Bakira Hadžiomerovića, te direktora marketinga FTV-a Adnana Bilala, već mjesecima sustavno sprovodi kako nad uposlenicima ove kuće, tako i nad svojim političko-medijskim neistomišljenicima. Bivša urednica Informativnog programa Duška Jurišić tako je, za jedne, žrtva pritisaka i mobinga spomenutih čelnika FTV-a i njenog dojučerašnjeg najbližeg suradnika Hadžiomerovića, dok istovremeno nisu malobrojni oni koji su Jurišićku, u vrijeme dok je obavljala uredničku funkciju, optuživali za isti takav mobing i pritiske koje je navodno vršila nad svojim (podređenim) suradnicima.

O financijskim malverzacijama u poslovanju menadžmenta Federalne televizije Slobodna Bosna je već pisala u više navrata. Podsjetimo, upravo zahvaljujući angažmanu Adnana Bilala, koji je ujedno i predsjednik Udruženja medijske industrije, RTV FBiH je u 2009. godini prema službeno objavljenom cjenovniku prodala reklamnog prostora bez popusta u vrijednosti od 59,8 milijuna KM.

Istovremeno, u službenoj bilanci RTV FBiH za istu godinu prijavljen je prihod od marketinga u iznosu od 10,95 milijuna KM, a razlika od 49,3 milijuna pravdana je velikodušnim popustom od čak 82,4 posto koji je ovaj javni servis osigurao svojim marketinškim klijentima?! U isto vrijeme, na inicijativu predstavnika BHRT-a i OBN-a pokrenut je zahtjev za preispitivanjem mjerenja gledanosti TV kuća koje sprovodi privatna kompanija Mareco Index Bosnia, a na osnovu čijih pokazatelja se već godinama dijeli i marketinški profit između javnih emitera. U FTV-u su to riješili na svoj način: sva nastojanja, prvenstveno, predsjedavajućeg UO BHRT-a Ahmeda Žilića za revizijom krajnje sumnjivog rada Mareca, krajem prošle godine rezultirala su „specijalnom emisijom" na FTV-u holivudski intrigantnog naslova "Advokatova obmana", a koja je u cijelosti bila posvećena Žilićevom liku i djelu.

U siječmnju 2009. godine Mirza Huskić i Šukrija Omeragić, predsjednik i član Samostalnog sindikata uposlenika Javnog RTV sistema u BiH, predali su Financijskoj policiji FBiH dokumentaciju o navodnom kriminalnom poslovanju Federalne TV. Huskić i Omeragić tada su odlučno zahtijevali da se izvrši kontrola poslovanja FTV-a na osnovu revizorskog izvještaja iz 2006. godine. Prijetili su tada i da će, ako do 31. siječnja rukovodstva BHRT i RTVFBiH jasno ne definiraju plan za rješavanje nagomilanih međusobnih problema, organizirati štrajk i uputiti zahtjev za smjenu menadžmenta te dvije kuće.

Od tada je prošlo dvije godine, a ni Financijska policija, ni tužiteljstva nikada nisu sproveli istragu u RTV FBiH.

„Jedino nam je odgovorilo Tužiteljstvo FBiH i rekli su da to nije njihova nadležnost, nego da je nadležno Tužiteljstvo Kantona Sarajevo. Međutim, Tužiteljstvo KS se nije nikada oglasilo, kao ni Financijska policija", kaže Mirza Huskić.

Omeragić i Huskić su nakon nekoliko mjeseci odustali od svoje inicijative. Obojica su najprije dobili otkaze, da bi potom sudskim odlukama bili vraćeni na posao. Omeragić je u međuvremenu otišao u mirovinu, a Huskić i dalje vodi Sindikat i čini se da je sada u boljim odnosima s menadžmentom FTV-a. To dokazuje i Huskićeva podrška spomenutom prijedlogu izmjene Pravilnika o kojoj Sindikat FTV-a, uprkos uobičajenoj proceduri, nije bio na vrijeme obaviješten: unutarnja reorganizacija i promjena Statuta su usvojene 28. prosinca, a Sindikat je to razmatrao tek 6. siječnja. Izmijenjeni Statut već se uveliko primjenjuje, uprkos tome što ga nije potvrdio Parlament FBiH. No, Šabić, Soldo i Jukić računaju da je to samo formalnost, s obzirom na obostranu podršku na relaciji SDP - FTV.

Predsjednik Sindikata Mirza Huskić kaže da Sindikat podržava izmjene Pravilnika o unutarnjoj strukturi RTV FBiH s obzirom da je broj sektora smanjen sa osam na četiri, a obim prava uposlenika nije ugrožen na bilo koji način.

„Prijedlog izmjena dobili smo polovicom prosinca 2010., ali smo ga razmatrali tek 6.siječnja na sjednici. Nismo dobili povratnu informaciju je li UO odmah taj prijedlog pretočio u konačnu odluku. Što se tiče Informativnog programa, po tom prijedlogu je on sveden na redakcije i ljude na Desku su odgovorne osobe za realizaciju dnevnih informativnih emisija. Proizvodnja informativnih emisija de facto nije ugrožena", tvrdi Huskić.

Govoreći o slučaju Duške Jurišić, Huskić kaže da Sindikat principijelno podržava vladavinu prava i da treba sprovesti privremenu mjeru, „uprkos tome što gospođa nikada nije bila član Sindikata":

„Kada smo Šukrija Omeragić, Dženana Zolota, Adis Bakrač i ja dobili otkaze, to su bili drastični slučajevi, nije čak dat ni otkazni rok. To se ne može mjeriti s ovim slučajevima sada, gdje netko više nije šef, pa mu to smeta. Ta osoba (Jurišić, op.a.) je sudjelovala ranije u nekim stvarima protiv Sindikata, govorila je svojedobno kako je to jednonacionalni sindikat i slično, i zato smo možda malo više uzdržani kad je taj slučaj u pitanju. Jednostavno, ona 'ganja' mjesto šefice i to je cijela priča. Sada je na poziciji urednika-producenta i to je neznatno manja plaća od one koju je imala ranije. Ali bez obzira na to, mi smo poslali i dopis Helsinškom komitetu u kojem smo naglasili da podržamo vladavinu prava i što se Sindikata tiče, neka se sprovede privremena mjera", naglašava Huskić, te dodaje kako nije točno da se Duški Jurišić onemogućava pravo na rad, već da „ona sama ne želi surađivati sa svojim kolegama".

„Sindikat je u proteklih nekoliko godina imao vrlo tešku komunikaciju s aktualnim menadžmentom i to je činjenica. Puno nam je trebalo da ih uvjerimo da moraju poštovati većinski Sindikat kao partnera i čini mi se da se sada stvari malo pomjeraju u pozitivnom pravcu. Nama je krajni cilj dovršiti proces sistematizacije, napraviti kolektivni ugovor i završiti tu priču. Onda se ne bi događali ni slučajevi Jurišić, ni Huskić, ni Omeragić...", zaključuje Mirza Huskić.

Brojne su nepravilnosti i zloporabe položaja u radu menadžmenta FTV-a, pa i kada je riječ o imenovanju pojedinih osoba na vodeće funkcije. Imenovanje Džemala Šabića za generalnog direktora u kolovozu 2008. također je nezakonito, s obzirom da Šabić do tada nije imao apsolutno nikakvog iskustva na rukovodećim pozicijama. U članu 35. tadašnjeg Statuta bilo je jasno navedeno: minimalno pet godina radnog iskustva na rukovodećoj poziciji u struci; no, Slavo Kukić, još jedna nezasluženo pozicionirana „siva eminencija" javnog servisa, iz natječaja za izbor generalnog direktora „prigodno" je izbrisao ovaj uvjet. Pri tome, novi Upravni odbor koji je „naslijedio" Kukića i ostale nikada nije ponovo raspisao natječaj za generalnog direktora, što su po Zakonu bili obvezni učiniti.

Borba za marketinške prihode, svjesno prešutkivanje odgovornosti članova bivše uprave, spomenutog hercegovačkog dežurnog sociologa Kukića, Jasmina Durakovića i Mirsada Ćatića za nagomilani dug od 30 milijuna KM, te više nego očigledna politička pristrasnost urednika ovog javnog servisa, koja je kulminirala početkom prošlogodišnje predizborne kampanje, dovele su do toga da su međuljudski odnosi unutar FTV-a gori nego ikada. Dok „obični" novinari imaju prosječne plaće od 800 do 1.000 KM, rukovodioci Federalne televizije pojedinačno zarađuju mjesečno i do 2.500 KM. No, ni to im, izgleda, nije dovoljno, pa su se odlučili dodatno osigurati u slučaju da uskoro ostanu bez fotelje.

VLAŠIĆKI SASTANCI

Na nedavno održanom sastanku na Vlašiću, kojem su prisustvovali Džemal Šabić, Zvonimir Jukić, predsjednik Upravnog odbora Igor Soldo i Adnan Bilal, osim mozganja o tome kako onemogućiti povratak Duške Jurišić na posao, vodeći ljudi FTV-a odlučili su uvesti određene „zaštitne mjere" za članove uprave, to jest za same sebe. U panici od toga što bi se moglo dogoditi u narednih nekoliko mjeseci i hoće li uspjeti zadržati svoje sadašnje pozicije, Šabić, Jukić, Soldo i Bilal „unaprijedili" su vlastite ugovore o radu i odlučili da si povećaju plaće za 500 do 1.000 KM, te ujedno dogovorili kako će godinu dana nakon razrješenja s dužnosti primati isti iznos plaća kao sada - baš kao (bivši) parlamentarni zastupnici

I dok su čelni ljudi Televizije preokupirani razmišljanjem o tome kako zadržati trenutne pozicije i pri tome zaraditi što više novca, na ovom javnom servisu još od ljetos vlada kadrovsko rasulo. Sve je počelo s osnivanjem privatne televizije TV1, te masovnim prelaskom novinara, urednika i voditelja FTV-a na novoformiranu televiziju. S FTV-a na TV1 do sada je prešlo čak jedanaest novinara i suradnika, među kojima i nekadašnja „zaštitna lica" Federalne televizije, poput Nikoline Veljović i Ognjena Blagojevića. Bivši urednik i reporter magazina 60 minuta Sanjin Bećiragić tada je optužen da je lobirao za prelazak svojih kolega na TV1, nakon čega je smijenjen s mjesta šefa Deska Informativnog programa. Nedugo zatim Bećiragić je dao otkaz i također prešao na TV1. No, dobro upućeni tvrde da je Bećiragić u cijeloj priči bio samo kolateralna šteta, te da zasluge za masovni „prebjeg" urednika i novinara s FTV na TV1 zapravo pripadaju Zvonimiru Jukiću, koji je inače na FTV-u ozloglašen kao prijatelj i blizak suradnik Safeta Oručevića.

Poučeni primjerima Jurišićke i Bećiragića, koji su se kao osobe na visokim uredničkim funkcijama „zamjerili" upravi FTV-a i završili tako kako su završili, u strahu da ne dobiju otkaze, većina uposlenika za sada su samo pod uvjetom anonimnosti spremni govoriti o strahovladi u ovom javnom servisu. Predsjednik Upravnog odbora Soldo nedavno je uposlenima e-mailom proslijedio Etički kodeks, u kojem ih podsjeća da se svako njihovo obraćanje javnosti tretira kao teška povreda radne discipline, zbog koje slijedi otkaz.

„Oni žele poslati vrlo jasnu poruku: ukoliko budete tužili FTV, dogodit će vam se ono što se dogodilo Duški Jurišić", kaže Jurišićeva.

„Dok se Šabić na svojoj televiziji hvali kako je nakon toliko godina pozitivno poslovao, zaposlenici mu sve lošije žive. No, to njemu ne smeta da umjesto četiri godine starog Forda, za svoj dolazak na posao i službena putovanja kupi novi Citroen Picasso. Sasvim slučajno, isti tip vozila privatno su kupili i Adnan Bilal i Ada Kulenović, direktorica Weba RTV FBiH. Naravno, Šabiću nije palo na pamet da pozitivno poslovanje iskoristi za vraćanje dugova prema BHRT-u, a predmet je na sudu", navodi se, između ostalog, u pismu grupe uposlenika FTV-a koje je stiglo na adresu naše redakcije.

POLITIČKI „FLEKSIBILNI"

Prosječnog gledatelja, međutim, ne zanimaju previše ni međusobne (op)tužbe, ni izmjene Statuta, ni politika, pa čak ni sumnjivi financijski poslovi. Zanima ga da za pretplatu koju redovno plaća od svog javnog servisa, prvenstveno kada je u pitanju informativni segment, dobije objektivan i kvalitetan program. Nažalost, čini se da Federalna televizija u posljednjih godinu dana tone sve dublje, u svakom smislu.

„Moj najveći strah je da ovi retrogradni procesi više neće biti popravljivi. Do unatrag šest mjeseci, mislila sam da se još nešto može učiniti. FTV će na kraju biti prepuštena jednoj sivoj masi ljudi bez novinarskih talenata i prave ambicije, koji ništa u profesionalnoj karijeri nisu postigli, ali su vrlo prilagodljivi. Ne postoji nijedna opcija, od Milorada Dodika do Fahrudina Radončića, kojoj se oni lako neće prilagoditi. To više nema veze s principima profesionalnog novinarstva, a manji broj časnih izuzetaka među novinarima tu ne može ništa uraditi", zaključuje Duška Jurišić.

Bakir Hadžiomerović, izgubljen u (post)izbornom haosu

Nakon što je predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić uputio reagiranje uredništvu FTV-a navodeći kako je u Dnevniku 2 od 4. veljače potpuno pogrešno interpretirana njegova izjava dana u intervjuu za Oslobođenje u vezi s konstituiranjem vlasti, te pozvao FTV da ispoštuje odluku nadležnog suda i Dušku Jurišić vrati na mjesto glavnog urednika Informativnog programa, Bakir Hadžiomerović se u posljednjem izdanju svog političkog magazina 60 minuta, očekivano, obrušio na Tihića i kadrove SDA. Iz SDA je potom ponovo stiglo priopćenje u kojem se navodi da je razlog Hadžiomerovićevog „linča" prvog čovjeka ove političke stranke odbijanje SDA da sudjeluje „u njegovom osobnom sukobu sa Željkom Kopanjom, vlasnikom Nezavisnih novina".

„Pozivamo Upravni odbor Federalne televizije da zaustavi neprofesionalno djelovanje Bakira Hadžiomerovića i daljnju degradaciju FTV koja je sve manje javni servis svih građana, a sve više privatna televizija Bakira Hadžiomerovića. Njegove emisije i informativni program koji u cijelosti kontrolira nisu u funkciji javnog informiranja, već osobnih interesa i političkih opcija koje podržava. Podsjećamo, da je FTV jedina javna institucija u Federaciji BiH koja na poziv federalnog premijera nije dostavila izvještaj o visini plaća poslovodstva. Ukoliko se FTV zaista zalaže za vladavinu zakona i transparentnost, onda su to dužni učiniti", navodi se, između ostalog, u priopćenju SDA.

Kako saznaje Slobodna Bosna, Hadžiomerović je nedavno došao u sukob i sa svojim omiljenim stranačkim šefom, liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, a razlog tome je gostovanje predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića u 60 minuta. Lagumdžiji se, navodno, nije nimalo svidjelo to što je Radončić na „njegovom" federalnom javnom servisu izjavio da ne vidi ništa sporno u učešću oba HDZ-a u konstituiranju vlasti.

Da je Bakir Hadžiomerović odavno sebe prestao smatrati novinarom u službi javnosti, prosvijetljen spoznajom o moći medija, odnosno vlastitom utjecaju na političke odnose u BiH, pokazuju i njegove riječi koje je nedavno izrekao u opuštenom (kafanskom) ambijentu pred svojim prijateljima: „Neće ONI praviti vlast - JA ću praviti vlast!"

Bakir Tihiću: „SRAM TE BILO, TI SI DODIKOVA (Š)PIJUNČINA!"

Nakon priopćenja SDA u kojem se zahtijeva da se „zaustavi neprofesionalnost Bakira Hadžiomerovića i daljnja degradacija FTV kao javnog servisa", uredništvo Federalne televizije reagiralo je priopćenjem u kojem navode kako je cilj „kombiniranih nacionalističkih udara iz Banje Luke i Mostara, a odnedavno i iz Sarajeva, uništiti FTV kao jedini multietnički javni medij u ovoj zemlji".

Kako saznaje „SB", Hadžiomerović je iste večeri (utorak, 8. veljače), bijesan zbog „napada" SDA na Federalnu televiziju i njegovu ličnost, uputio nekoliko SMS poruka Sulejmanu Tihiću. U prvoj poruci, Hadžiomerović je Tihiću napisao kratko i jasno: „Sram te bilo!". Drugi SMS bio je nešto konkretniji: „Ti si Dodikova pijunčina" - poručio je Hadžiomerović lideru SDA.

Maja Radević (Slobodna Bosna)