FTV ODGOVORILA TELEMACHU Diskriminiraju nas zbog udruga boraca

Zgrada FTV i BHRT
Hercegovina.info

"Federalna radio-televizija odbacuje sve navode iz priopćenja kompanije 'Telemach' kojima je našu televizijsku kuću optužila za tendenciozne napade. Te optužbe dolaze samo zbog toga što smo objavili stavove boračkih udruženja o diskriminaciji javnog servisa građana Bosne i Hercegovine od strane ove kompanije", navodi se u dostavljenom priopćenju te televizije.

"Naime, Federalna televizija je kao javni emiter objavila priopćenja brojnih boračkih organizacija u kojima su borci iskazali svoj prosvjed i zabrinutost zbog pozicioniranja Federalne TV na platformi 'Telemacha' i favoriziranja kanala iz susjednih zemalja u odnosu na domaći javni servis. 

Postupak 'Telemacha' prema Federalnoj televiziji, po mišljenju boraca, došao je u trenutku pogoršane političke situacije i uoči obilježavanja 30. godišnjice nezavisnosti države, ukazujući da se javni servis građana BiH već duže razdoblje diskriminira od strane ovog operatera. 

Želi li kompanija 'Telemach' ovakvim zamjenama teza ušutkati borce, te je li cilj onemogućiti ih da iznose svoje mišljenje u vlastitoj zemlji koju su obranili? Želi li kompanija 'Telemach' da Federalna televizija, kao javni servis, prešućuje ono što borci govore i misle?

S druge strane, na pitanje brojnih boračkih udruženja i korisnika 'Telemachovih' usluga, zašto 'Telemach' i dalje diskriminira javni servis građana Bosne i Hercegovine prebacujući Federalnu televiziju sa pozicije 3 na poziciju 53 te najavom premještanja među regionalne kanale na poziciju 56, da bi na kraju bila pozicionirana na broj 55, kompanija 'Telemach' nikad nije dala odgovor?!

Kompaniji 'Telamach' je dobro poznato da Federalna TV nije tek jedan od 212 kanala na listi 'Telemacha', već jedan od tri javna emitera u BiH. 

S obzirom da su ostala dva javna emitera (BHRT i RTRS) ostali na  pozicijama 2 i 4, očekujemo da će 'Telemach' na brojne zahtjeve kako boračkih udruženja, tako i svojih korisnika vratiti Federalnu televiziju na poziciju 3, gdje je nekada i bila. 

Vjerujemo da će 'Telemach' uvažiti zahtjeve boraca jer zahvaljujući njima i Federalna TV i 'Telemach' danas slobodno mogu govoriti i raditi u demokratskoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini", navedeno je u priopćenju FTV.