FRATRI ZA GOVORNICOM Nikad se Dom otvoriti neće dok je gvardijan Jozić

Fra Ivan Jelić
Fra Ivan Jelić
ramski-vjesnik.ba

OV Prozor Rama danas je održalo tematsku sjednicu oko neotvaranja Doma za stare na Šćitu, kojemu vrlo malo nedostaje da otvori vrata svojim zaposlenicima i štićenicima. Sjednicu je bojkotirao HDZ BiH, koji je već jučer priopćenjem najavio nedolazak, a nazočili su ostali vijećnici i fratri koji optužuju gvardijana da im je krivotvorio potpise, a o čemu smo ranije pisali. 

Fra Ivan Jelić, koji se i našem portalu obraćao zbog nesuglasja u samostanu za govornicom je kazao da se Dom za stare neće otvoriti nikada dok je na čelu samostana fra Andrija Jozić, napomenuvši da je isti lažirao skupštinu HO Kuća mira, koja je zapravo obična udruga.

“Dotični gospodin je sve lažirao, i to tvrdim, i stojim iza svake svoje riječi. To je jedan lažov, a s lažovima se ne može ništa surađivati. I nećete, zapamtite šta vam ovdje kažem, dok god on ne ode ništa u vezi staračkog doma moći. Žalosno je to što govorim, ja bi želio da se Dom otvori, ali to jednostavno ne može. Jedna laž povlači drugu samu za sobom. To se mora sasjeći u korjenu”, kazao Jelić dodavši da je u postupku osporavanja fiktivne skupštine HO Kuća mira, i da će dokazati da je izborna skupština lažirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Jelića sjednici su nazočili i fra Luka Šarčević, te fra Jure Perić. Fra Luka Šarčević u svom obraćanju vijećnicima između ostalog je kazao da je bio u Njemačkoj, ali ono što se ovdje događa nije zapamtio.

Fra Luka Šarčević

“U civiliziranoj zemlji bi to davno bilo sankcionirano. Ono što se događa kod nas u samostanu je nečuveno. Upravitelj Kuće mira se bira na 4 godine i sada ne postoji upravitelj. Zato je gvardijan lažirao sjednicu, telefonsku sjednicu. Lažirao je i moj potpis i stavio me u neki Nadzorni odbor. Ne znam dokle će to ići. Razgovarao sam s njima i pitao dokle će to ići”, istaknuo je.

Šarčević je dodao da se općenito nema volje rješavati probleme.

"Ide se politički i ocrni koliko se koga može. Ne radi se za dobrobit naroda. Istaknuo je kako ne želi stajati ni na jednoj strani, nego na strani istine. Ovo što sam doživio, ako ne misliš kao gvardijan onda ne možeš ništa. Izbjegavaju sazivati sjednice”, zaključio je Šarčević.  

U ime Franjevačkog samostana Rama Šćit i HO “Kuća mira” fra Andrija Jozić je poslao dopis u kojem je između ostalog napisao da ne vidi nikakav smisao sudjelovanja na sjednici dok se ne okončaju sudski procesi, a što je i stajalište vijećnika HDZ BiH, koji su istoga stajališta bili u jučerašnjem priopćenju.  Općinsko vijeće Prozor – Rama donijelo je nekoliko zaključaka o neotvaranju Doma za stare, među njima da su odlučni prekinuti blokadu dovršetka i otvaranja Doma za stare i nemoćne osobe koja postoji već pet godina, da su spremni osigurati i 500-tinjak tisuća maraka potrebnih da se Dom otvori, ali uz puno poštivanje zakonskih propisa i uvažavanje općinskih ulaganja.

Trećim zaključkom traži se javna isprika gvardijana za nezakonito lažiranje sjednica Skupštine i krivotvorenje potpisa članova Kuće Mira, kako bi tom tijelu vrati njegov ugled. Ostavljen je rok od 15 dana kako bi se pokrenule sve predložene aktivnosti. Ukoliko se u tom roku ne nađe rješenje, Općinsko vijeće će pokrenuti druge procedure koje će ići u pravcu zbrinjavanja starih i nemoćnih te upošljavanju djelatnika.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.