NEMA MIRA U ZEMALJSKOM RAJU Fratri tvrde da im je gvardijan krivotvorio potpise da se upiše na čelo udruge, Provincija šuti

Rama Gvardijan
hercegovina.info

Nekolicina svećenika iz Prozor-Rame predvođena fra Ivanom Jelićem pokrenula je upravni spor pred Županijskim sudom u Mostaru protiv rješenja Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave kojim je gvardijan na Šćitu fra Andrija Jozić imenovan za predsjednika Udruge Humanitarna organizacija 'Kuća mira' na razdoblje od 4 godine.

Rješenju je, da bi ono bilo zakonito morala prethoditi skupština udruge, koja se dogodila samo fiktivno, ali ne i stvarno, tvrde fratri i kroz upravni postupak od Županijskog suda u Mostaru traže poništenje rješenja, i vraćanje stvari u zakonit okvir.

Gvardijan, koji nije izabran ni većinskom voljom ramskih fratara, kako tvrdi Jelić i još četvorica fratara(podatci poznati redakciji) na Dan državnosti 25. studenog prošle godine odglumio je i lažirao održavanje kapitula Franjevačkog samostana Rama-Šćit i skupštine Humanitarne Organizacije 'Kuće mira', a kako bi se doveo na čelo Udruge. Zanimljivo, taj dan je i sveta Kata, kada su fratri bili i tim povodom odsutni, pa fizički nisu mogli nazočiti Skupštini.  

„Fra Andrija Jozić niti je sazvao kapitul niti je kapitul održan. Uz to, naveo je u zapisniku da je na kapitulu sudjelovao i netom preminuli svećenik, koji u naznačeno vrijeme kapitula (16.00 – 17.30 sati) uopće nije bio u samostanu, kao ni još jedan svećenik. U Nadzorni odbor i Savjet za brigu o mladima gvardijan je imenovao svećenike plagirajući i falsificirajući njihove osobne podatke i potpise i bez njihova znanja. Fra Andrija Jozić se svojim postupkom ogriješio o statut Humanitarne organizacije 'Kuća mira' i pritom počinio nekoliko kaznenih djela“, tvrdi Jelić koji je o svemu navedenom obavijestio i Provinciju Bosne Srebrene, no nikakva odgovora nije dobio. Jelić tvrdi da je od jednog svećenika gvardijan podatke uzeo telefonski, traživši ga povodom navodnog sređivanja dokumentacije u samostanu, a zapravo ih je iskoristio za skupštinu koja se nije dogodila, dok se za dvojicu svećenika uopće ne zna kako je došao do osobnih podataka. Zanimljivo, skupština je navodno održana telefonski, zbog navodnih epidemioloških mjera, a bez kvoruma.

Jelić tvrdi da je navedeni kapitul prijevara u kojoj se protuzakonito zloupotrijebilo volju te imena i osobne podatke dijela ramskih fratara i time počinilo nekoliko kaznenih dijela, te će biti ustrajan da se sve istjera na čistac.

Ističe da gore navedeno nije jedini primjer samovolje gvardijana koji je ozbiljno narušio samostanske odnose, a koja traje od 2016. godine kad je postavljen na službu gvardijana. „Ovo je samo jedan od dokaza gvardijanovog nefranjevačkog i neodgovornog vođenja samostanske zajednice, nezakonitog i nesavjesnog upravljanja samostanskim dobrima i nepoštivanja dostojanstva i osobne slobode dijela ramskih fratara“, navodi Jelić, a o svemu je pisao i Provinciji. 

U Provinciji Bosne Srebrene nisu voljni govoriti o događanjima na Šćitu, osobito kada su u pitanju mediji, te na naš upit o falsificiranoj skupštini HO Kuća mira nisu odgovorili. Probali smo nešto više saznati u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, međutim i tu smo ostali bez valjane informacije. 

„U skladu s Vašim upitom od 9. ožujka 2021. u kojemu se zanimate je li Vrhbosanska nadbiskupija upoznata s događajima na skupštini Humanitarne organizacije Kuća mira na Šćitu želimo Vas obavijestiti kako spomenuta organizacija nije osnovana niti djeluje pri župi Uznesenja BDM-a Rama-Šćit nego pri istoimenom samostanu. Samim time nije u nadležnosti Vrhbosanske nadbiskupije nego Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Za potrebite informacije predlažemo da se obratite Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene i samostanu na Šćitu“, zaključuju iz Nadbiskupije. 

Usputno rečeno, Humanitarna organizacija 'Kuća mira' utemeljena je da bi samostanski fratri mogli primati donacije, obnavljati samostan, pomagati potrebitima, provoditi projekte. Humanitarna organizacija 'Kuća mira' s lokalnom vlašću suosnivač je Doma za stare na Šćitu, kojemu su zbog političkih previranja još uvijek zatvorena vrata za korisnike i zaposlenike. Zašto je to tako na tematskoj sjednici trebalo bi govoriti OV Rama, ukoliko bude suglasja stranaka koje participiraju u vijeću, a što do sada nije bio slučaj.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.