FOREZNIČARI ŠOKIRALI OBITELJ NAVALJNI "Dobit ćete tijelo. Ali prvo moramo nešto učiniti...‘

Aleksej Navaljni

Obitelji Alekseja Navaljnog navodno je rečeno da njegovo tijelo neće moći vidjeti naredna dva tjedna, kako izvještava BBC. Njegova majka je obaviještena da je zadržan na "kemijskoj analizi". Od ruskih vlasti nije bilo potvrde o tome gdje se nalazi tijelo, dok su napori da se ono locira više puta prekidani.

Supruga pokojnog ruskog oporbenog čelnika već je optužila Kremlj da namjerno skrivaju tijelo Navaljnog. U video obraćanju objavljenom u ponedjeljak, obećala je da namjerava nastaviti s političkom borbom tamo gdje je stao njen preminuli suprug. Julija Navaljna izravno je optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina za ubojstvo. Također je navela da tijelo Alekseja Navaljnog drže kako bi, u međuvremenu, nestali tragovi otrova novičok.

Podsjećamo, Navaljni je jednom preživio pokušaj trovanja novičokom.

Smrt ruskog oporbenjaka objavljena je u petak.

Vlasti u sibirskoj kaznenoj koloniji gdje je bio zatvoren rekli su da nikada nije došao k svijesti nakon što se srušio nakon šetnje .

Njegova majka i odvjetnik otputovali su u udaljenu koloniju čim se pročula vijest o njegovoj smrti.

Zatvorska mrtvačnica i lokalne vlasti više puta su odbili omogućiti obitelji da vidi tijelo. U ponedjeljak je Kremlj priopćio da je istraga o smrti Navaljnog u tijeku i da još nema "nikakvih rezultata".

Kasnije je Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš navela da su istražitelji rekli Navaljnijevoj majci Ljudmili da dok provode "kemijsku analizu", naredna 2 tjedna, obitelji neće predati tijelo.

Navalni, koji je bio najznačajniji vođa ruske oporbe u posljednjem desetljeću, služio je 19-godišnju kaznu pod optužbama koje su mnogi smatrali politički motiviranima.

Zapadni čelnici krivnju za smrt Navaljnog izravno su prebacili na predsjednika Putina.

"Činjenica je da je Putin odgovoran. Bilo da je to izravno naredio ili da je odgovoran za okolnosti koje su dovele do smrti Alekseja Navaljnog", izjavio je američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak, odgovarajući na pitanja novinara.

Tijekom konferencije za novinare u ponedjeljak, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell ustvrdio je da je "Putinov režim u ruskom zatvoru ubijao - polako."

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, David Cameron, također je rekao kako očekuje da Britanija i ostatak skupine G7 nametnu nove sankcije svim Rusima koji su umiješani u ovu smrt.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su komentari zapadnih političara u vezi sa smrću Navaljnog "arogantni" i "neprihvatljivi".a