Filipova obitelj iz Ljubuškog nije otišla zbog teškoća, a sad je kao 19-godišnjak uzdanica austrijskog kulinarstva

Filip Nuić

Kada ispred sebe imate talentiranog 19-godišnjeg kuhara koji još uvijek pohađa višu turističku školu i koji već sada može ponosno istaknuti impresivan niz osvojenih nagrada i priznanja, jasno je da slijedi jedna „slasna“ priča iz svijeta kulinarstva.

Filip Nuić rođen je u Ljubuškom, ali se prije 9 godina zajedno sa svojim ocem, majkom, starijim bratom i mlađom sestrom preselio u Austriju. Iako bi mnogi na prvi mah pomislili da su se iz Hercegovine odselili zbog teških uvjeta života, istina je sasvim drugačija.

„Odselili smo se iz Ljubuškog, ali ne zbog teškoća. Moj otac Josip i majka Viktorija uložili su mnogo truda kako bi nam pružili najbolje moguće djetinjstvo. Naši roditelji su svojim radom i ljubavlju stvarali temelje sretnog djetinjstva i bez obzira na sve, nikada nam nije nedostajalo ljubavi i pažnje. To je ono najvažnije“, istaknuo je Filip za hercegovina.info.

Filip Nuić

Josip Nuić vlasnik je Vinograda Nuić, a njegova supruga Viktorija je medicinska sestra koja se odlučila posvetiti obitelji nakon što je Filip s pet godina dobio dijabetes.

„Prije devet godina donijeli smo odluku o preseljenju u Austriju. To nije bilo zbog nekih problema, već isključivo zato što su moji roditelji željeli pružiti nama, njihovoj djeci, bolje školovanje i priliku za usavršavanje u novim jezicima“, dodaje Filip.

S obzirom da jabuka ne pada daleko od stabla, Filipov stariji brat Vlatko obučio se kako bi postao enolog ili drugim riječima vinski stručnjak, a sestra Kata još uvijek ide u školu kako bi postala arhitektica.

Filip Nuić

„Prije nego što smo se preselili pohađao sam osnovnu školu Marka Marulića do 5. razreda, a nakon toga sam prešao u osnovnu školu NMS Krems u Austriji. Nakon toga sam se odlučio za višu turističku školu HLF Krems koja traje 5 godina i trenutno sam u završnom razredu“, kazao je.

HLF Krems spada među najbolje škole turističkog smjera u Austriji, a učenici mogu birati hoće li školu pogađati tri ili pet godina.

Filip Nuić

„Budući da su moji roditelji uvijek naglašavali važnost jezika, tijekom školovanja sam naučio španjolski te dodatno usavršio njemački i engleski jezik, koje sam počeo učiti još dok sam bio u osnovnoj školi u Ljubuškom“.

Ovaj devetnaestogodišnjak je školovani kuhar, konobar, voditelj recepcije i mladi sommelier.

Kako smo saznali iz razgovora, Filipova ljubav i radoznalost prema kuhanju nije bila samo prolazna faza, već velika strast koja se samo razvijala kako su godine tekle. Još od malih nogu, dok je u restoranima promatrao kuhare, bujala je njegova želja da istražuje svijet okusa i mirisa. Ta rana izloženost kulinarskom svijetu na kraju krajeva je i oblikovala njegov odnos prema hrani.

„Cijela naša obitelj dijeli istu strast prema kulinarstvu. Naša kuhinja je prostor gdje se ljubav prema kuhanju prenosi s generacije na generaciju. Redovito zajedno eksperimentiramo s različitim sastojcima i uvijek se trudimo isprobavati nove recepte. Međutim, s obzirom da smo ona prava hercegovačka obitelj njegujemo naše tradicionalne okuse. Za nas kuhanje nije samo obaveza, već prilika za stvaranje lijepih obiteljskih uspomena oko stola“, dodao je.

Filip Nuić

Filip, kao rezultat te obiteljske tradicije, nije samo ljubitelj hrane nego i vješt kuhar koji s entuzijazmom donosi svoj jedinstveni pečat u svaku pripremljenu deliciju. Kuhanje za njega nije samo umijeće, već način izražavanja i dijeljenja radosti s najbližima.

„Moja obitelj je temelj mog uspjeha. Uvijek su mi pružali veliku podršku bez koje ne bih postigao ono što jesam. Također, moji prijatelji su igrali važnu ulogu u mom putovanju. Patrick Fürst, moj prvi šef na praksi ovdje u Austriji, nije bio samo moj mentor, već i neiscrpan izvor podrške i inspiracije. Dan danas, kad god mi fali pomoć ili neka ideja, znam da na njega uvijek mogu računati. U Hercegovini, također, imam posebnu ekipu s kojom dijelim strast prema kuhanju. S Matkom Nuićem često eksperimentiram u kuhinji. Uz podršku obitelji, prijatelja i moje ekipe, svaki moj korak u kuhinji postaje izazov koji s radošću prihvaćam“, ispričao nam je.

Ovaj rođeni Ljubušak ponosni je vlasnik brojnih priznanja i nagrada osvojenih na različitim kulinarskim natjecanjima. Svojim iznimnim talentom, mukotrpnim radom i zalaganjem polagano kroči na svom putu do vrha gastronomske scene. Kako je u nekoliko navrata naglasio, ovaj talentirani srednjoškolac svoju praksu je uspješno odradio u renomiranim restoranima poput Patrick Fürst Cateringa, Landhaus Bacher s 2 Michelinove zvjezdice, te u Restoranu Amador, jedinom restoranu u Austriji koji se može pohvaliti čak s 3 Michelinove zvjezdice, što Filip smatra izuzetnim uspjehom.
 
„Prošle godine škola me je nominirala za Falstaff Young Talents Cup u kategoriji Povrtna kuhinja. To je zapravo vegetarijanska kuhinja. Unatoč tome što nisam bio veliki ljubitelj takvih jela, a što i ne treba čuditi jer sam pravi Hercegovac, uspio sam odnijeti pobjedu“, pohvalio se. Filip je još uvijek jedini predstavnik iz svoje škole koji je postigao taj uspjeh.

Filip Nuić

Ove godine, točnije 10. studenog Filip je imao čast sudjelovati na prestižnom europskom natjecanju AEHT u Vilniusu, Litva. Na natjecanju je sudjelovalo 108 škola iz cijele Europe, s više od 400 natjecatelja. U Filipovoj kategoriji sudjelovalo je 48 vrhunskih kuhara, a bili su podijeljeni u grupe po troje natjecatelja.  

„Moj tim činile su Marta Uzulina iz Estonije, i Joep van Eijk iz Nizozemske. Odabrali smo moj jelovnik i dodali nekoliko zajedničkih ideja. Tema je bila baltička kuhinja, a naša kreativna sinergija rezultirala je jelovnikom koji je obuhvaćao intrigantne kombinacije poput Finger Food juhe od cikle, Bulviniai blynai (palačinke od krumpira) te Kepta duona (začinjeni crni kruh), uz glavno jelo - goluba. Sve smo ovo morali pripremiti u zahtjevnom vremenskom roku od samo 3 sata, no na samom natjecanju ti su sati prolazili brzinom munje. Ponosno sa Vama dijelim da smo na kraju zauzeli drugo mjesto, što predstavlja ne samo veliki profesionalni uspjeh nego i potvrdu naše posvećenosti i stručnosti“, prokomentirao je Filip.

Kao i svaki majstor u kuhinji, Filip pridaje važnost svojoj rutini. Ona uključuje pažljivu selekciju svježih sastojaka, pomno planiranje jelovnika te precizno izvođenje svakog koraka pripreme jela. No, to ne bi bilo to kada u cijeli proces ne bi bila uključena i glazba. „Glazba je neizostavan dio mog života. Kada sam kod kuće, svaki trenutak kuhanja prati omiljena glazba. Ritam i melodija moji su nevidljivi pomoćnici u pripremi jela. S druge strane, dok sam u restoranu glazba mi služi kao uvod u kuhanje, odjekujući kroz kuhinju prije dolaska gostiju. Dok su gosti tu, preferiram tišinu ili ugodno ćaskanje s kolegama. Pravo finale dolazi tek na kraju posla, odnosno nakon uspješno obavljenog zadatka, tada pustim na najjače i uživam“, izjavio je.

Priznao nam je da se planira vratiti u Ljubuški, ali ne tako brzo.

„Iako su moje oči uvijek uperene u Ljubuški, mislim da se neću vratiti u svoju domovinu tijekom slijedećih nekoliko godina. Prvi korak u mom planu je studiranje turizma u Innsbrucku. Nakon toga želio bih provesti neko vrijeme putujući i radeći u različitim restoranima diljem svijeta, posebno u Španjolskoj, kako bih usavršio jezik i stekao dodatno iskustvo. Kada osjetim da sam spreman, ciljam na povratak i otvaranje vlastitog restorana u Crnopodu. Time bih želio unaprijediti lokalnu kulinarsku scenu i pridonijeti raznolikosti gastronomske ponude u svom rodnom kraju“, zaključio je ovaj talentirani Ljubušak

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.