Federalno tužiteljstvo vratilo 'Niku Marušića' glavnom tužitelju HNŽ-a na preispitivanje

Tužiteljstvo HNŽ
Hercegovina.info

Nakon što je Tužiteljstvo HNŽ-a obustavilo istragu protiv Nike Marušića, aktualnog direktora Fonda za zaštitu okoliša HNŽ, zagrebački poduzetnici cijeli su slučaj prijavili Federalnom tužiteljstvu u Sarajevu, koje predmet vraća u Mostar, na preispitivanje glavnom županijskom tužitelju.

„U vezi sa Vašim upitom od 4. travnja 2022. godine, obavještavamo vas da je Federalnom tužiteljstvu F BiH  dana 29. ožujka  2022. godine,  podnesena prijava sa prilozima protiv Nike Marušića, zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz člana 373. i drugih kaznenih djela, počinjenih na području nadležnosti  Županijskog tužiteljstva HNŽ, ukazujući da je ista prijava dana 2. srpnja 2021. godine, podnesena Županijskom tužiteljstvu HNŽ“, potvrdila je za Hercegovina.info stručna savjetnica za odnose s javnošću Federalnog tužiteljstva Nina Hadžihajdarević.

Podsjeća da Federalno tužiteljstvo FBiH nema prvostupanjsku nadležnost postupanja u ovom predmetu.

„Na temelju navoda predmetne prijave ocijenjeno je da podnositelj prijave ovom tužiteljstvu ukazuje na neefikasno postupanje nadležnog Županijskog tužiteljstva HNŽ, po prijavi podnesenoj tom tužiteljstvu 02. srpnja 2021. godine.  Stoga je, dopisom ovog tužiteljstva broj: T11 0 KTA 0006504 22 od 30. ožujka 2022. godine, glavnom županijskom tužitelju Županijskog tužiteljstva HNŽ ukazano potrebnim da u skladu sa tačkom 16. stav 2. obaveznog uputstva glavnog federalnog tužitelja o postupku rješavanja pritužbi na naredbe o neprovođenju istrage, naredbe o obustavi istrage, kao i pritužbi zbog neefikasnog i/ili nezakonitog rada tužiteljstva u kaznenim predmetima,  utvrdi je li pritužba utemeljena ili neutemeljena, te u vezi s tim analizira navode iz pritužbe i da o radnjama poduzetim po predmetnoj prijavi, odnosno (ne)utemeljenosti ukazanih sumnji u (ne)efikasan rad u predmetu nadležnosti Županijskog tužiteljstva HNŽ, obavijesti podnositelja prijave i ovo tužiteljstvo“, navela je Hadžihajdarević.

Podsjetimo, dvojica gospodarstvenika iz Zagreba kazneno su prošlo ljeto Tužiteljstvu HNŽ-a prijavili Marušića za krivotvorenje dokumentacije i malverzacije. Nakon što je istraga obustavljena, prijavu su podnijeli i Federalnom tužiteljstvu, a pokreću i privatne tužbe protiv svih aktera koji su sudjelovali u malverzacijama sa zemljištem u Hercegovini.

Marušiću je vlastiti stric pozajmio 6,9 milijuna maraka. Istodobno, stricu je instrument osiguranja bila hipoteka upisana na zemljištu u Pijescima, Gubavici i Kruševu(između ostalog i zemljište gdje je započeta famozna, nikad završena tvornica rajčice).

Potom je Marušić, kako se navodi u prijavama, krivotvorio dokumentaciju i izbrisao strica iz hipoteke, o čemu smo pisali ranije.